Advertentie
carrière / Nieuws

CNV: bezuiniging ambtenarenapparaat veroorzaakt ongerustheid

Vakbond CNV merkt dat leden ongerust zijn na de aangekondigde bezuinigingen in het regeerakkoord.

ANP
16 mei 2024
CNV ANP
ANP/Hollands Hoogte/Anton Kappers

Vakbond CNV Overheid en Publieke Diensten meldt dat de forse bezuiniging op het ambtenarenapparaat in het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB ongerustheid veroorzaakt bij haar leden. De vier partijen zijn van plan structureel 22 procent minder uit te geven aan het apparaat, wat betekent dat er flink minder ambtenaren zullen zijn.

Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

JS Consultancy
Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

'Onaanvaardbaar'

'Bezuinigingen die het welzijn van zoveel mensen raken mogen niet lichtzinnig worden besloten', zegt CNV-bestuurslid Jan Pieter Daems. Hij vindt dat overheidsuitgaven 'kritisch' geëvalueerd moeten worden, maar 'niet zo maar ten koste van ambtenaren die de overheidsdiensten mogelijk maken. Het is onaanvaardbaar dat ze steeds de last moeten dragen van beleidsbeslissingen waar zij geen controle over hebben.'

'Hoort thuis in de vorige eeuw'

Ook over het plan om vanaf begin 2026 een inkomensnullijn in te voeren voor ambtenaren, waardoor hun lonen minder snel stijgen, is de vakbond niet te spreken. Bovendien kan het kabinet dit volgens Daems niet eenzijdig bepalen, omdat er vrije loononderhandelingen zijn. 'Dit kabinetsvoornemen hoort thuis in de vorige eeuw.' De houding van het aanstaande kabinet gaat 'zeker niet helpen om de grote personeelstekorten bij veel overheidssectoren op te lossen', aldus Daems.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Minder werk aan projecten en deregulering betekent ook minder werk. De bestuursdienst van het Rijk is de laatste jaren met ca. 30% gestegen.
Van het creëren van een compacte Overheid is bij het Rijk, in tegenstelling tot bij de Medeoverheden, weinig terecht gekomen. Daarnaast wordt er ook nog eens veel te veel uitbesteed, waardoor de productiviteit bij het Rijk in de meeste sectoren veel te laag is. Terecht dat er nu het mes ingaat.
Advertentie