Advertentie
carrière / Nieuws

Dinertjes op Brusselse creditcard

De Britse krant The Telegraph publiceert uit een document van de openbare aanbesteding voor een nieuw zesjarig contract met een creditcardmaatschappij. De cijfers geven ‘een zeldzaam inkijkje’ in het Europese vergoedingensysteem.

28 augustus 2015

Op het gebied van transparantie over declaraties kan de Europese Unie nog wat leren van de gemeente Rotterdam, blijkt deze zomer. De gemeenteraad van Rotterdam besloot in juli, volgend uit een aangenomen motie van D66, alle uitgaven van de gemeente overzichtelijk online zetten. Tot de declaraties van ambtenaren aan toe. In Brussel daarentegen blijft onduidelijk hoeveel de belastingbetaler bijdraagt aan de miljoenen euro’s die EU-ambtenaren met hun zakelijke creditcard uitgeven.

De Britse krant The Telegraph publiceert uit een document van de openbare aanbesteding voor een nieuw zesjarig contract met een creditcardmaatschappij. De cijfers geven ‘een zeldzaam inkijkje’ in het Europese vergoedingensysteem. In 2013 gaven circa 13.000 Europese ambtenaren samen 103 miljoen euro uit aan maaltijden, hotels en entertainment (exclusief reiskosten en naast de vaste dagelijkse vergoeding voor maaltijden en kleine uitgaven). Ze deden dat via de speciaal daarvoor uitgereikte creditcards.

Privérekeningen

Omgerekend komt dat neer op zo’n 8 duizend euro per kaarthouder. Hoeveel de ambtenaren van dat bedrag via het declaratieformulier hebben teruggevraagd, is onbekend. Aan de Britse krant laten EU-woordvoerders weten dat het ondoenlijk is om dat voor alle individuele kaarthouders uit te zoeken.

De EU is niet van plan om het overzicht van de uitgaven op internet publiceren, meldt de krant, omdat dat de privacy van de ambtenaren zou schaden; de creditcardgegevens zijn gekoppeld aan hun privérekeningen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Goh en wat dan nog? Je krijgt als ambtenaar een creditcard van de zaak, addertje onder het gras als je iets koopt wat niet declarabel zit de baas niet met de gebakken peren (want privérekening).
Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
Een nogal suggestief artikel dat uiteindelijk - terecht - niets meldt. En toch zaait de redactie met dit artikel weer een negatief zaadje richting Europese ambtenaren. Door een getal te noemen dat door vermenging van zakelijk en privé toch een onbekende grootheid blijkt. De auteur rekent alvast wel voor hoeveel dat per ambtenaar is. En door niet te onderzoeken waarom deze ambtenaren wellicht reden zouden kunnen hebben om ook eens wat van dat bedrag te declareren.
Als Binnenlands Bestuur niet tot doel heeft de Europese Unie zwart te maken, had dit artikel maar beter niet geplaatst kunnen worden.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Hoe komt Uw geld in Mijn Zak, sprak destijds mijn hoogleraar.Nu, ook via de creditcard dus. En maar zeuren over extravagante salarisverhogingen terwijl de inkomens de absolute top in de wereld overstijgen. Nee geen norm voor eigen knip.Of toch wel, dan een heel aparte
Herman Nijskens
waarom een creditcard uitreiken als die gekoppeld is aan de privé-rekening?
Sybren Singelsma / Afdelingshoofd
Feiten checken doen we niet meer aan in de nieuwe journalistiek blijkbaar. Een creditcard zegt niets over declaratiegedrag. Het voordeel van een privecreditcard van de zaak gekoppeld aan de rekening van de ambtenaar is juist dat de ambtenaar veel bewuster gaat uitegven en declareren. Immers, als de werkgever een declaratie niet accepteert moet hij zelf betalen. Een creditcard dient tegenwoordig ook om low cost ticktes te kunnen boeken. Er wordt ook min of meer van uit gegaan dat iedere dienstreis misbruik is. Wat denkt u, dat de ambtenaren die naar Athene afreizen in het kader van de Griekse crisis dat alkleen maar doen om mezze te eten?

Een creditcard is niets anders dan een voorschot rekening, het zegt niets over de eindafrekening.
Advertentie