carrière / Partnerbijdrage

Waarom vitaliteit een skill is en geen ‘gegeven’

Duurzaam inzetbare medewerkers hebben vitaliteit op werkvloer nodig.

10 oktober 2023
studytube vitaliteit

Jouw energie, de kwaliteit van je relaties, en je stresslevels, werkgeluk en productiviteit worden allemaal beïnvloed door jouw vitaliteit en vice versa. Het is dus een essentiële powerskill voor duurzaam inzetbare, toekomstbestendige medewerkers. Toch wordt vitaliteit lang niet altijd als een vaardigheid gezien, maar eerder als een ‘gegeven’. “De een is nou eenmaal vitaler dan de ander.” Maar vitaliteit kan je ook zien als een skill. En wel één die iedereen op jouw werkvloer nodig heeft én kan leren.

De definitie van vitaliteit is volgens ons als volgt: “Vitaliteit is een term om iemands vermogen tot leven, groei en ontwikkeling te beschrijven. Het verwijst ook naar het hebben van energie en kracht om actie te kunnen ondernemen.” Zo heeft een gebrek aan vitaliteit dus rechtstreeks effect op de prestaties van je medewerkers en zorgt dit bovendien voor meer ziekteverzuim.
Tegelijkertijd is vitaliteit ook ‘gewoon’ een vaardigheid die kan worden aangescherpt, verfijnd en gekoesterd. En als L&D-professional creëer je de kans om het volledige potentieel van jouw medewerkers te benutten door hen te motiveren om hun vitaliteit te verbeteren. 

Wil jij  toewerken naar een gezonde, lerende organisatie? Dan kan je volgens ons niet genoeg aandacht aan vitaliteit besteden. Maar hoe doe je dit nu op een inspirerende manier?

Vitaliteit ontwikkelen begint met de juiste mentaliteit

Vitaliteit gaat verder dan fysieke gezondheid of kortstondige energie-uitbarstingen. Het omvat mentale veerkracht, emotioneel welzijn en een aanhoudend enthousiasme voor zowel het werk als het leven. Net als elke andere vaardigheid, zoals problemen oplossen of communiceren, kan vitaliteit ontwikkeld worden met bewuste inspanning en de juiste mentaliteit. Het is dus niet zomaar een 'gegeven' waar sommigen mee geboren worden en anderen niet. Het is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen die gemotiveerd is om de uitdaging aan te gaan.

Klaar voor de start? Hieronder volgen zes tips om vitaliteit als skill onder de aandacht te brengen:

1. Leid door het voorbeeld te geven

Als L&D-professional ben je niet alleen een ‘opvoeder’, maar ook een rolmodel. Als je laat zien dat je je zelf ook inzet voor vitaliteit, schep je een krachtig precedent voor je medewerkers. Deel hoe je hebt gewerkt aan het verbeteren van je eigen vitaliteit, met de nadruk op de uitdagingen en overwinningen. Als werknemers zien dat jij de daad bij het woord voegt, zullen ze eerder geïnspireerd raken om dit voorbeeld te volgen.

2. Creëer een cultuur van ondersteuning

Het bevorderen van vitaliteit vereist een ondersteunende omgeving. Ontwerp of bied programma's aan die open discussies aanmoedigen over welzijn, geestelijke gezondheid en de balans tussen werk en privé. En richt focusgroepen op voor je medewerkers waar zij hun ervaringen, uitdagingen en strategieën voor het behoud van vitaliteit kunnen delen. Als collega's samenkomen om elkaar op te beuren en te motiveren, creëert dat een positief effect in de hele organisatie.

3. Stel realistische doelen

Laat je medewerkers inzien dat het opbouwen van vitaliteit een geleidelijk proces is. Moedig hen aan om haalbare doelen te stellen en hun vooruitgang onderweg te vieren. Of het nu gaat om het nemen van korte pauzes gedurende de dag, het toepassen van mindfulness-praktijken of het ondernemen van fysieke activiteiten, elke kleine overwinning draagt bij aan het grotere doel.

4. Bied leermogelijkheden

Positioneer vitaliteit als een essentiële vaardigheid door middel van gerichte leermogelijkheden. Met Studytube kun je dit doen door de online trainingen, microlearnings en masterclasses op jouw leerplatform over deze powerskill extra onder de aandacht te brengen. Organiseer ook workshops, webinars en seminars over zaken als stressmanagement, emotionele intelligentie en mindfulness-technieken. Het gaat erom dat jouw medewerkers praktische hulpmiddelen aangereikt krijgen die ze in hun dagelijkse routines kunnen integreren.

5. Zorg voor erkenning en beloning

Implementeer een beloningssysteem dat medewerkers erkent die zich actief bezighouden met vitaliteitsverhogende praktijken. Benadruk succesverhalen en de positieve invloed die deze praktijken hebben gehad op zowel het persoonlijke welzijn als op de werkprestaties. Het erkennen van inspanningen verhoogt niet alleen het moreel, maar moedigt ook anderen aan om zich aan te sluiten bij de vitaliteitsbeweging in jouw organisatie.

6. Voeg spel- en competitie-elementen toe

Eerder schreven we al over enkele elementen om na te streven in jouw vitaliteitsprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke elementen, een positieve en inclusieve benadering en een zo groot mogelijke toegankelijkheid van jouw programma’s. Maar je zult vooral draagvlak moeten creëren. Door spel- en competitie-elementen aan jouw initiatieven te verbinden, zullen meer medewerkers deelnemen.

Meer weten over hoe je jouw medewerkers kunt helpen om deze powerskill aan te leren?
In de Online Trainingsbibiliotheek van Studytube is vitaliteit een van de centrale thema’s. Je kunt hier diverse korte en langere online programma’s vinden die je eenvoudig met je collega’s kunt delen.
Vraag nu een online demo aan om zelf te ervaren hoe ons leerplatform jouw medewerkers zou kunnen motiveren om meer over skills als vitaliteit te leren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.