carrière / Partnerbijdrage

63% van organisaties laat potentieel van werknemers onbenut

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie.

27 januari 2022

De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Volgens 53% van de HR-professionals maken medewerkers ook te weinig gebruik van het leeraanbod, waardoor er veel leerbudget blijft liggen. Dat concludeert de Studytube Learning & Development Monitor 2022, een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube.

Volgens 53% van de HR-professionals maken medewerkers ook te weinig gebruik van het leeraanbod, waardoor er veel leerbudget blijft liggen. Dat concludeert de Studytube Learning & Development Monitor 2022, een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube.

Volgens het rapport investeren de meeste bedrijven wel degelijk in Learning Tools om hun werknemers te ontwikkelen; vooral Learning Management Systemen (37%) en online trainingsbibliotheken (36%) zijn populair. Ook voorzien bijna alle organisaties een leerbudget (96%).

De leermogelijkheden en -budgetten zijn dus aanwezig, maar meer dan de helft van de HR-professionals (53%) vindt dat hun medewerkers die middelen te weinig gebruiken. Bijna twee derde (64%) zegt dan ook dat minder dan 75% van het leerbudget daadwerkelijk wordt uitgegeven. Zowel de mogelijkheden van het leeraanbod en het leerbudget als het potentieel van de medewerkers worden dus niet volledig benut.

Learning & Development heeft geen prioriteit

Meer dan de helft (52%) van de HR-professionals ervaart dat een leercultuur geen uitgesproken topprioriteit is voor de organisatie; 61% van de leidinggevenden en 69% van de overige medewerkers delen die mening. Volgens 47% van de HR-professionals krijgen andere werkzaamheden voorrang, zodat medewerkers weinig tijd kunnen besteden aan hun ontwikkeling. Medewerkers bevestigen dat: de “waan van de dag” (25%) is voor hen de grootste belemmering in hun leer- en ontwikkelproces.

Daarnaast meent 31% van de HR-professionals dat medewerkers gewoonweg onvoldoende op de hoogte zijn van het leeraanbod. Slechts 16% van de medewerkers is het daarmee eens, maar 79% van hen kan niet zeggen hoeveel leerbudget ze mogen gebruiken. Bij HR-professionals en leidinggevenden is dat respectievelijk 46% en 57%. Ook weet 33% van de medewerkers niet welke Learning Tools hun organisatie aanbiedt.

Nood aan duidelijke communicatie

“Uit eerdere resultaten van de Studytube L&D Monitor 2022 bleek al dat leermogelijkheden noodzakelijk zijn om talent aan te trekken en te behouden, dus het baart me zorgen dat het - zeker in deze krappe arbeidsmarkt - bij zoveel organisaties geen prioriteit heeft,” aldus Homam Karimi, CEO van Studytube.

“De cijfers tonen aan dat bij 24% van de medewerkers L&D bijna nooit onder de aandacht wordt gebracht. HR-professionals zijn geen marketeers, maar het loont écht om duidelijk en regelmatig te communiceren over hoe, waar en wanneer je medewerkers kunnen werken aan hun ontwikkeling. Anders is het net alsof je een mooie auto in je garage hebt staan, maar je de sleutel niet kan vinden - en dat is gewoon zonde.”

Over de Studytube Learning & Development Monitor 2022 De Studytube Learning & Development Monitor 2022 is een kwantitatief onderzoek van leerplatform Studytube dat jaarlijks wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction/Sparkey. Hiermee geeft Studytube de stand van zaken weer m.b.t. de leer- en ontwikkelcultuur bij Nederlandse bedrijven.

De steekproef bestond uit 1.738 respondenten, waarvan 545 HR-professionals, 379 leidinggevenden en 814 medewerkers. Op het moment van deelname waren alle ondervraagden werkzaam in organisaties met 200 of meer werknemers. De dataverzameling vond plaats tussen 20 september en 11 oktober 2021, aan de hand van een online kwantitatieve vragenlijst. Over Studytube Bij Studytube geloven we dat het voor organisaties van levensbelang is om toekomstgericht te zijn. Daarom bieden wij een all-in-one leerplatform dat organisaties en medewerkers inspireert om aan hun toekomst te werken. Het leerplatform vereenvoudigt de ontwikkeling van medewerkers, geeft toegang tot ’s werelds beste leercontent en helpt iedereen om zijn of haar volledige potentieel te benutten.

Op dit moment werken meer dan 250 organisaties met in totaal zo’n 500.000 medewerkers aan hun toekomst met Studytube. Klanten zijn o.a. VolkerWessels, Manpower, ASR, Adecco, Gemeente Eindhoven en BLOS kinderopvang. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en er werken inmiddels zo’n 120 ‘Tubers’.

Studytube – designed with your future in mind

Neem voor meer informatie contact op met Cas van Lier, Studytube via 06-33849191 of cas.van.lier@studytube.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.