Advertentie
carrière / Nieuws

Scholing belangrijker dan loon in publieke sector

Werkgevers in de publieke sector vinden scholing belangrijker dan beloning. Werkgevers in de marktsector hechten meer belang aan de arbeidsvoorwaarden.

15 februari 2012

Werkgevers in de publieke sector vinden scholing en opleiding belangrijker dan beloning. Werkgevers in de marktsector hechten juist veel meer belang arbeidsvoorwaarden en beloning.

Studieverlof

Dat blijkt uit het gisteren verschenen rapport Vraag naar arbeid 2011 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Behalve scholing en opleiding scoren ook loopbaanontwikkeling en mobiliteit hoog in de publieke sector – en dan met name bij de overheid en in het onderwijs. Die hogere waardering voor scholing en opleiding is overigens ook terug te vinden in het beleid in de publieke sector. Bij onderwijs en de overheid hebben werkgevers bovengemiddeld vaak faciliteiten ter bevordering van scholing, namelijk studieverlof en persoonlijke ontwikkelingsplannen.

Niet voldoende

De SCP-onderzoekers denken dat verschil met de private sector te kunnen verklaren. ‘Misschien komt het doordat scholing [in de publieke sector] vaak wordt gezien als een instrument om de kwaliteit van de publieke dienstverlening te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de wettelijke bekwaamheidseisen voor onderwijspersoneel. Bovendien ervaren werkgevers in twee publieke sectoren – overheid en onderwijs – vaker dan gemiddeld knelpunten met het ‘niet voldoende breed inzetbaar zijn van personeel’, aldus de onderzoekers Edith Joosten en Jan Dirk Vlasblom en Marian de Voogd-Hamelink. ‘De loonkosten zijn er juist minder vaak een probleem.’

Cursussen

In die studie gaan de onderzoekers na of het personeelsbeleid van werkgevers de afgelopen tien jaar veranderd is. Uit het rapport blijkt dat de scholingsinspanningen van werkgevers het afgelopen decennium niet zijn toegenomen. ‘Het percentage werkgevers dat een of meer personeelsleden cursussen laat volgen, is over de jaren heen nauwelijks veranderd’, concluderen ze. ‘De toenemende nadruk die de overheid legt op het belang van blijvende scholing, heeft de – vooral kleinere – werkgevers die niet geregeld een of meer personeelsleden scholen, niet weten te verleiden tot meer scholingsgebruik.’ Nog steeds laat zo’n 20 tot 30 procent van de werkgevers geen enkel personeelslid in een bepaald jaar scholing volgen.

Meer over scholing in de opleidingsspecial van Binnenlands Bestuur deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie