Advertentie
carrière / Nieuws

Rijksambtenaren verdienen het meest

Wat betreft functies zijn het met name de gemeentesecretarissen die het meest verdienen, met een jaarlijks inkomen rond de 130.000 euro.

02 januari 2024
salaris.jpg

Van alle ambtenaren verdienen de medewerkers bij het rijk het meest. Zij worden op de voet gevolgd door medewerkers bij waterschappen, zo blijkt uit het Salaris- en arbeidstevredenheidsonderzoek ambtenaren en bestuurders 2023 van Binnenlands Bestuur in samenwerking met Bureau Berenschot.

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Uit de antwoorden van maar liefst ruim 3500 respondenten blijkt dat rijksambtenaren gemiddeld 90.810 euro verdienen op basis van een 40-urige werkweek, inclusief vakantiegeld, Individueel Keuzebudget en eventuele eindejaarsuitkering, 13e maand of andere vaste toeslagen. Zij worden op de voet gevolgd door medewerkers bij waterschappen, met een gemiddeld salaris van 90.459 euro op jaarbasis. Daarna komen de ambtenaren bij gemeenten (88.208 euro) en provincies (81.806 euro). Bij Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO’s) worden overigens hogere salarissen verdiend, gemiddeld 98.415 per jaar.

Opleidingsniveau

Salarissen bij de overheid zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau. Een Mavo-geschoolde ambtenaar verdient al gauw 20.000 euro per jaar minder dan een academisch geschoolde ambtenaar en 16.000 euro minder dan een ambtenaar met een HBO-opleiding.

Gemeentesecretarissen

Wat functies betreft zijn het met name de gemeentesecretarissen die het meest verdienen, met een jaarlijks inkomen rond de 130.000 euro. Griffiers verdienen gemiddeld ongeveer een ton. IT-managers en hoofden automatisering zitten daar met gemiddeld 106 duizend euro per jaar weer boven. Absolute hekkensluiters zijn bibliothecarissen en informatieverzorgers, met een gemiddeld jaarsalaris van 63.000 euro. Ook facilitymanagers en juridisch medewerkers verdienen geen gouden bergen. Zij krijgen gemiddeld tussen de 71.000 en 73.000 euro per jaar.

Leeftijd en salaris

Jonge ambtenaren, tussen de 21 en 35 jaar, verdienen een gemiddeld salaris van 70.357 euro per jaar. Ze starten rond de 21 jaar met een gemiddeld inkomen van ongeveer 61 duizend euro. Tegen de tijd dat ze de 35 bereiken is dat opgelopen tot gemiddeld iets boven de 80.000. Vanaf die leeftijd tot het 50ste levensjaar loopt het inkomen nog stevig op tot gemiddeld ruim boven de 91.000 euro per jaar. Daarna zitten de meeste ambtenaren bijna aan hun top. In de leeftijdsgroep van ambtenaren tussen de 51 en 65 jaar komt er gemiddeld nog zo’n 4000 euro op jaarbasis bij en wie dan nog langer blijft werken gaat er nog nauwelijks in salaris op vooruit.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 24 van 22 december 2023

 

Verantwoording:

De enquête is uitgevoerd door Bureau Berenschot en uitgezet onder de ambtenaren en bestuurders die Binnenlands Bestuur lezen. De meeste van deze ambtenaren zitten boven schaal 8. In totaal werd de enquête ingevuld door 3513 respondenten. De jaarsalarissen zijn gebaseerd op het jaarsalaris inclusief vakantiegeld, IKB, eventuele eindejaarsuitkeringen, 13e maand en andere vaste toeslagen. In het onderzoek wordt uitgegaan van bedragen op basis van een 40-urige werkweek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie