Advertentie
carrière / Nieuws

Generatie Z werkt liefst voor het rijk

Niet de hippe start-up bedrijven, maar oude bekenden zijn onder jongeren populair als werkgever. Vooral de non-profit sector scoort goed.

13 juni 2022
Jongere werknemers
Shutterstock

Mochten ze de kans krijgen, dan zouden Nederlandse jongeren het liefst voor de rijksoverheid werken. Dat is de uitkomst van onderzoek van Intelligence Group onder 16.000 30-minners. Op plek twee staat een andere werkgever uit de publieke sector: de politie.

Een verrassende uitkomst, zo laat IG-directeur Geert-Jan Waasdorp. In de top tien staan nog twee andere non-profit werkgevers: de Belastingdienst (7) en GGZ (10). De eerste werkgever uit de private sector, ING, vinden we terug op de derde plaats.

Kopppositie

De keuze van de jongeren voor het rijk als meest favoriete werkgever wijkt volgens de onderzoekers overigens niet af van de oudere beroepsbevolking. Een verschil is er echter wel. Waar 7,4 procent van de jongeren onder de 30 jaar het rijk als favoriete werkgever noemt, is dat percentage bij de totale beroepsbevolking bijna dubbel zo hoog. Al sinds 2019 neemt het rijk de koppositie in onder de Nederlanders.

Netflix

Veel populairder – op volgorde relatieve populariteit – dan gemiddeld zijn de volgende werkgevers onder jongeren: Parnassia, Bureau Jeugdzorg, EY, Transport en Logistiek Nederland, AMC, Schiphol, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, AFAS Software, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Deloitte, Universiteit Leiden, Erasmus MC, de Rechtspraak, Douane, UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Apple, PWC, Lidl, Van der Valk Hotels, IKEA, Unilever, ING, ABN AMRO, Gemeente Den Haag, bol.com en Netflix.

Gorilla’s

Wat de onderzoekers opvalt, is dat ondanks het feit dat tienduizenden jongeren werken voor bedrijven Uber (eats), Deliveroo, Domino’s, Gorilla’s of aanverwante bedrijven, ze niet worden genoemd als favoriete werkgever.

De top-10 meest favoriete werkgevers onder jongeren:

1. Het rijk
2. Politie
3. ING
4. Shell
5. KLM
6. Rabobank
7. Belastingdienst
8. ASML
9. Google
10. GGZ

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie