De ambtelijke organisatie van de gemeente Enschede kan ook functioneren met ongeveer 900 ambtenaren minder. Tussen de 250 en 300 functies op het gemeentehuis verdwijnen volgend jaar al. Tot 2017 zouden er nog eens 600 arbeidsplaatsen geschrapt kunnen worden. Dat staat in de Keuzenota 2015 - 2017, die burgemeester en wethouders van Enschede donderdag aan de gemeenteraad hebben gestuurd.
Enschede kan met 900 ambtenaren minder toe
Volgend jaar verdwijnen al zo'n 300 functies, maar dat kunnen er nog veel meer worden, vindt het college.
20 miljoen besparen
De Twentse stad moet fors bezuinigen. Het college heeft daarvoor een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Daaruit kan de raad kiezen, als het eindresultaat van de keuzes maar oplevert dat er in 2017 zo'n 20 miljoen euro bespaard is. Als dat gebeurt dan is tussen 2010 en 2017 in totaal voor 60 miljoen euro bezuinigd.
Taken overdragen
In Enschede werken nu een kleine 2000 ambtenaren. De raad heeft al besloten dat er 250 tot 300 arbeidsplaatsen verdwijnen in 2014. Het voorstel om nog eens 600 banen te schrappen in 2015 en 2016 betekent niet dat iedereen wordt ontslagen. De gemeente wil ook taken overdragen aan regionale samenwerkingsverbanden en projectorganisaties en daar is een deel van de geschrapte banen terug te vinden.
Cultuur en stadsmarketing
Het college denkt dat er behalve op de eigen organisatie het meest bezuinigd kan worden op cultuur en stadsmarketing, onderhoud van de openbare ruimte en inkomensondersteuning. Er kan geld verdiend worden door minder uit te geven aan onder andere brandweer en de Veiligheidsregio. De gemeenteraad praat eind september voor het eerst over de plannen. In november moeten knopen worden doorgehakt.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ze vergeten alleen dat er met het schrappen van banen er ook geschrapt moet worden in het uit te voeren werk. Kortom een volledig onhaalbare kaart.
Goede en dappere ingreep van Enschede, ik denk dat het een taaie politieke klus is om dit voor elkaar te krijgen. Lagere overheden ontkomen er niet aan meer taken op afstand of in regie te zetten en minder in eigen huis te organiseren, de ontwikkelin in Enschede past daar geheel in.
Raadsel; Ambtenaren Krimp in- Enschede, Rotterdam, en nu Amsterdam! Wat hebben deze drie gemeenten nou eigenlijk gemeen? Wie weet de uitslag! Goed zo! Goed gedaan hoor.
Ens had dus 900 ambtenaren teveel in dienst, een flinke schep belastinggeld.
Yeah, right. En op afstand zetten is goedkoper? Hahaha!! Dream on....
Bestuurders met dit soort uitspraken, hebben last van een nogal beperkte scope. Namelijk:
Ambtenaren zijn alleen een kostenpost en geen werkkapitaal. Ze doen blijkbaar niks.
Als de salariskosten lager zijn, zijn ook de totale kosten lager.
Zijn dit soort 'bestuurders' überhaupt wel eens met hun eigen ambtenaren in gesprek geweest, over wat zij allemaal doen? (namelijk de opdrachten van dat bestuur uitvoeren!) Of hebben zij alleen contact met de bla-bla-bobo's die in het MT zitten en precies vertellen wat de bestuurders willen horen?
Ik weet het antwoord wel hoor.
Horende doof en ziende blind!
Redacteuren en reageerders:
Lees op z'n minst de samenvatting en H8 van de Keuzenota zelf door: http://goo.gl/ELyB5W.
Het collegevoorstel is een stuk genuanceerder dan BB, NOS, NRC etc. doen voorkomen.
Wat #Helder schrijft is precies wat de burgers uit zo'n knullige presentatie zullen destilleren. Kortom ook Communicatie is een vak, wat geleerd kan en moet worden.
Overigens, op afstand plaatsen is alleen op de heel lange termijn misschien eventueel wel goedkoper. Dat wat het bedrijfsleven alweer aan het afschaffen is zijn ze kennelijk in Twente aan het opfrissen.
@ Leen
Arjan van Gils, de D66 ambtenaar die de bezuinigingen in PVDA colleges realiseert en vertrekt voordat de rekenkamer de schade (achterstallig onderhoud) ontdekt??.
Uiteraard behoren gemeentes goed te kijken waar kan worden bezuinigd en op welke wijze. Ook kunnen burgers een veel groter aandeel krijgen om de gemeente te helpen dat mitsen en maren moet afgelopen zijn, het zijn niet de bestuurders en politiek, maar de noodzaak om met minder inkomsten te kijken waar een verbeter slag kan worden gemaakt. Negativisme is er al genoeg en gelijk de straat op tegen bezuinigingen ook niet populair alleen zeuren en kankeren dat er niet moet worden bezuinigd. Kom eens met goede alternatieven zou ik willen zeggen. Opstappen van College, andere politieke kleur zal weinig veranderen in de huidige omstandigheden. Alternatieven dus.
Het is duidelijk dat de meeste reacties op dit artikel afkomstig zijn van lieden die zelf goed mee-eten van het "openbaar bestuur". De werkelijkheid is dat het het middel het doel is geworden en dat de meeste ambtenaren geen flauw idee hebben wat er gedaan moet worden om echt geld te verdienen. En de uitzonderingen daargelaten presteren veel ambetanren bedroevend weinig en komen ze erg gemakkelijk aan hun aanwezigheidspremie die aan het einde van de maand weer wordt uitgekeerd. Naar mij mening kan 50% van de ambtenaren eruit. De rest kan dan ongestoord doorwerken in kleine eenheden zodat duidelijk is wat er gepresteerd wordt. Dus: Enschede: ga zo voort, alleen niet de boel veplaatsen naar de regio en daar weer vrolijk aan meebetalen !
900 ambtenaren boventallig is jaarlijks 38 miljoen aan salarissen!
Klijnsma "begrijpt" het niet, terwijl ze al tijden op de hoogte is. Door u betaalde gem. Enschede/DMO ambtenaren, hebben hier ook een handje van, maar worden altijd gedekt door de leidingegevenden. Vraag uw in het SUWI susteem geraadpleegde gegevens maar eens op bij het www.BKWI.nl en vraag de gemeente, "wie heeft gekeken en met welk doel". 100% dat u geen (correct) antwoord krijgt op deze openbare informatie. Misschien dat de politiek/bestuurders ambtenaren op straffe van ontslag, ambtsmisbruik artikelen 84, 359 en 365 van het Wetboek van Strafrecht, gaat dwingen deze openbare informatie aan burgers te geven
http://www.tubantia.nl/algemeen/binnenland/perso …