Uit recent onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals, blijkt dat een kwart van hen aandacht voor diversiteit en inclusie ziet als een mogelijke oplossing voor het probleem om geschikte mensen te vinden.
Diversiteit als oplossing personeelstekort?
Uit recent onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals, blijkt dat een kwart van hen…
Actie ontbreekt
Tegelijkertijd onderneemt slechts 22 procent van de Nederlandse organisaties actie om tot meer diversiteit en inclusie te komen. ‘Hoewel bijna een kwart vindt dat er meer aandacht naar diversiteit binnen de organisatie zou moeten gaan, is het ondernemen van actie iets dat vaak ontbreekt.
Op het prioriteitenlijstje van de HR-professionals staat het topic op een twaalfde plek. Vorig jaar nam het topic dezelfde plek in’, aldus Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot. In het openbaar bestuur staat diversiteit bij HR-professionals overigens drie plaatsen hoger op de prioriteitenlijst. Op 1 staat ontwikkeling en scholing, op 2 staat werving en selectie en op plaats 3 verzuim.
Openbaar bestuur
Uit het onderzoek blijkt overigens dat het openbaar bestuur qua diversiteitsbeleid ver voorop loopt ten opzichte van andere sectoren. 42 procent van de HR-professionals binnen het openbaar bestuur stuurt actief op diversiteit. Terwijl dat percentage in heel Nederland met 22 procent veel lager ligt.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Diversiteit wordt nu eerder als doel gezien en dat is zorgwekkend. Mensen moeten gewaardeerd (en aangenomen) worden op basis van hun kennis, ervaring en vaardigheden, niet op hun huidskleur of geslacht. Hoe zou jij het vinden als je een baan krijgt, vooral omdat je vrouw bent, of gehandicapt of moslim? Slechte ontwikkeling!
Ik heb een revolutionair idee voor het personeelstekort! Wat dacht men van passende waardeerde inflatie bijhoudende arbeidsvoorwaarden?! Organisaties die op dit moment goede arbeidsvoorwaarden bieden hebben namelijk geen gebrek aan personeel, er is dus helemaal geen personeelstekort maar een gebrek aan bereidheid om passende en waarderend te belonen. Misschien dat gemeenten daar over na moeten denken, gratis tip, hoeven ze helemaal geen Berenschot voor in te huren!
Ik probeer het te begrijpen, maar het lukt niet.
Stel: je krijgt met je huidige (sobere) arbeidsvoorwaarden, giga-werkdruk en dystopische werkomgeving niemand geworven met de kwalificaties die je zoekt. Wat moeten we doen? Wat is de oplossing? Een éénbenige Surinaamse transgender die zich identificeert met een geit natuurlijk!
Helemaal met je eens, Willem. Diversiteit is een giftige pil. Degenen met de benodigde kennis en kunde kijken zelden tot nooit meer naar de overheid als werkgever en daarvoor in de plaats komen mensen die die kennis en kunde niet hebben, de cultuur niet begrijpen en onderling hun eigen taal spreken. Ik heb er ooit 2 moeten inwerken maar het was trekken aan een dood paard; daarna geweigerd dit nog eens te doen. Gevolg: nog meer gekwalificeerde mensen gaan weg. Het gaat niet mee om kwaliteit maar om de gewenste politieke uitkomst.
Als er bij ons iemand op basis van diversiteit en inclusie komt werken en geen vakkennis en inzet (dus meerwaarde) mee brengt, spreken wij onderling alleen nog Fries en ook met die persoon. En dan zijn ze snel weg.
@Rellie, wat enorm kinderachtig! Denk je dat die persoon er zelf voor heeft gekozen? De organisatie heeft hem/haar aangenomen.
We hebben het hier niet over een excuus-truus: "als een mogelijke oplossing voor het probleem om geschikte mensen te vinden."
Misschien is deze oplossing er wel de oorzaak van dat er zoveel mis gaat bij gemeentes, manusjes van alles die zelf denken dat ze overal verstand van hebben en de dienst gaan uitmaken. Mensen met echte kennis die er uit vliegen omdat ze het beter weten of mensen (vaak inhuur) zonder kennis die er uit vliegen omdat ze slechts dienen als kop van jut zodat colleges schone handen houden. Zo werkt dat (bij ons). Feit is dat de ambtenaren carousel steeds sneller gaat draaien, als je tegenwoordig langer dan 2 jaar stand houdt in een gemeente dan ben je al een veteraan.