Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste gemeentelijk designer in Eindhoven

Design is een basisvoorziening, net als ict, vindt de Eindhovense wethouder Schreurs. En dus neemt de gemeente een designer in dienst.

Dutch Design-hoofdstad zijn en dan zelf geen designer in de gelederen hebben. Dat is raar, moet de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs gedacht hebben. En dus komt daar binnenkort verandering in als de eerste ‘gemeentelijk designer’ van Nederland in Eindhoven aan de slag gaat. 

Laatste fase
De vacature valt op, maar volgens Schreurs is het helemaal niet zo gek. Het zelf in dienst nemen van een designer is de laatste fase. Eindhoven zet al heel lang externe designers in om te helpen bij maatschappelijke oplossingen. ‘Van oudsher zijn overheden niet goed in wat we moeten doen’, vindt Schreurs. ‘Niet omdat de intentie verkeerd is maar omdat we vooral zaken topdown organiseren voor de burger. Het idee is dat we weten wat er noodzakelijk is. Terwijl het juist belangrijk is dat we in cocreatie zaken moeten oplossen.’


Oplossing in het hoofd
’Designers denken altijd denken in cocreatie. En dat is precies wat overheden nodig hebben. Experts denken altijd vanuit hun eigen expertise, niet vanuit de ander. Zet een stel mensen aan tafel en ze praten niet over wat belangrijk is maar over de oplossing die ze zelf al in hun hoofd hebben. Maar je moet het samen doen en dat is een designvaardigheid.’ Bovendien zijn designers  als vormgevers ook gewend om ‘out of the box’ te denken en dat ziet Schreurs wel zitten.

Cirkel rond
Sinds Schreurs in 2002 in het gemeentebestuur plaatsnam, heeft ze zich al ingezet voor het meenemen van design in opdrachten. Ze zag het belang van design in de industrie maar ook bijvoorbeeld in ziekenhuizen. ‘Het werkt voor mensen.’ Vanaf 2010 zet de gemeente daarom al geld in voor design bij projecten. Eerst op proefbasis, maar met de aanstelling van een designer bij de gemeente is de cirkel rond. ‘Design is eigenlijk eenzelfde basisondersteuning als bijvoorbeeld ICT of personeel en organisatie.’


Nieuwe organisatie
De designambtenaar zal in Eindhoven met allerlei vragen binnen het sociaal domein aan de slag gaan maar ook met de organisatie zelf. ‘We hebben net een reorganisatie achter de rug en moeten dus een nieuwe organisatie bouwen. Daar wil ik de designer graag op inzetten. De nieuwe organisatie zal niet meer "voor" maar "dienend aan" de samenleving moeten zijn. Dat is een uitdaging en dat gaan we stap voor stap doen.' 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

José

Dat is dus echt 'out of the box' denken EN doen. Nut en noodzaak? Frisse en wellicht rare ideeën zijn wel altijd het begin van nieuwe stromingen. Zitten we te wachten op zo'n designer? Ik denk het wel. Immer, co-creatie past helemaal in onze nieuwe tijdsgeest en als wij als overheid dit willen stimuleren dan moeten we beginnen om zelf in de praktijk co-creatief te leren denken. Helemaal leuk als we er een co-creatieve collega bij krijgen. lk ga het op de voet volgen en wellicht/hopelijk meebeleven. ??????

Op 8 mei 2015, 08:18
K.M. Schaap

Aan de hoed van de wethouder te zien zou een designer inderdaad geen kwaad kunnen.

Op 8 mei 2015, 08:34
José

Kan een designer bij het Binnenlands Bestuur iets aan de weergave van smileys doen? Nu worden het vraagtekens.

Op 8 mei 2015, 08:51
Leo

Ik vrees dat het hoedje van de wethouder juist het resultaat is van co-creatie.

Op 8 mei 2015, 09:25
José

In reactie op broadcaster: vanuit het oude denken is de hoed wel ongepast want...het is anders. Vanuit de vrije gedachten is de hoed een verfrissende mogelijkheid. Het kleurt het leven en het straatbeeld. Het bekijken en opkijken waard. Kortom: Weer eens wat anders en het geeft een beeld van een vrouw met flair. Leuk toch!

Op 8 mei 2015, 09:50
Janet

Het is fantastisch dat ze dit doen. Een designer is gewend om out-of-the-box te denken en door dit denken met elkaar kom je tot andere en soms meer oplossingen dan als je dat niet doet. Dat zet mensen dus echt aan het denken over wat belangrijk is, wat allemaal mogelijk is. Daardoor krijg je andere en meer oplossingen voor problemen in plaats van het vasthouden aan standaard oplossingen. Moet wel de hele organisatie erin mee willen werken. Mij zou het wel lijken. Hoe eerder hoe beter.

Op 8 mei 2015, 10:29
K.M. Schaap

@ Ikke: Ik ervaar eerder associaties met Ma Flodder dan het beeld van een vrouw met flair maar ieder zijn smaak.

Op 8 mei 2015, 10:38
Peer

Sinds 2002 stadsbestuurder en aan het eind van een al jaren slepende reorganisatie iemand binnenhalen die vanuit anderen denkt. Alsof dat niet HET leidende principe van de reorganisatie vanaf de start had moeten vormen. En alsof dat niet de doorslaggevende kwaliteit had moeten zijn bij de selectie van een nieuwe gemeentesecretaris, de ware designer van de organisatie. Allemaal ruim na 2002. En nu, 13 jaar later, 1 designer uit the box, ocherm, Eindhoven de slimste..................

Op 15 mei 2015, 15:16

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in