Advertentie
carrière / Nieuws

Erica Renkema: ‘Ik ben niet voor de show raadslid’

Een van de Meilandjes als raadslid? Zelf had ze het nooit verwacht, maar via voorkeursstemmen belandde Erica Renkema in de Noordwijkse raad.

25 februari 2023
Meilandje Erica Renkema.
Erica RenkemaHenriëtte Guest

Erica Renkema is nu bijna een jaar ’s lands bekendste raadslid. Maar of de lezers van Binnenlands Bestuur het Noordwijkse raadslid kennen? Van horen zeggen misschien, maar niet omdat ze naar Chateau Meiland kijken. Daarom een gesprek.

Manager Wijken

JS Consultancy
Manager Wijken

Burgemeester

Gemeente Nijkerk
Burgemeester

Ramen lappen

Het is een druilerige maandagochtend in Noordwijkerhout. De Meilandjes hebben zich verzameld rond de eettafel – hond Bijoux ligt eronder. Een hoop gedoe in huis want de trap wordt gerenoveerd. Dochter Maxime komt wat spullen halen, vader Martien loopt met een emmertje naar de keuken (‘Ik ga even de ramen lappen, hoor’) en moeder Erica (59) praat over haar raadslidmaatschap in Noordwijk.

Joodse vrouwen

Erica Renkema heeft politiek-maatschappelijke opvattingen. Daar maakt ze geen geheim van, en waarom zou ze ook in een vrij land. Dus zegt ze in haar boek Erica; de motor achter de Meilandjes eind 2021 wat ze vindt: dat joodse en islamitische vrouwen worden onderdrukt. ‘Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid’, aldus de feministe Renkema in haar boek. ‘Rot op joh, met je burka’, zegt ze tot overmaat van ramp ook nog.

Lijstduwer

Renkema heeft een gevoelige snaar geraakt en zich met haar uitspraken onmiskenbaar in de politieke kijker gespeeld. Erica en echtgenoot Martien zijn eerder dat jaar na een hoop gedoe met de gemeente Hengelo (Gelderland) over hun woonboerderij naar Noordwijk verhuisd, en de kersverse Noordwijkse Partij voor de Inwoners ziet wel brood in de nieuweling uit de realityserie. Of Renkema hun lijst wil duwen bij de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Daar heb ik een nachtje over geslapen, dat doe ik altijd als de Meilandjes een beslissing moeten nemen, en ik heb hun partijprogramma bekeken. Daar kon ik achterstaan. Ik ben geen politiek dier, maar de politiek interesseert mij wel. De volgende dag zei ik: “Doe maar.”’

Reuring

De nuchtere Renkema verwacht niet veel van haar politieke excursie. ‘Ik dacht: het blijft bij het duwen van die lijst. Ik wist dat de Partij voor de Inwoners mij op de lijst wilde vanwege Chateau Meiland en dat ze hoopten op reuring en dat ik stemmen zou trekken, maar ik dacht: dat nemen ze in het dorp toch niet serieus? Dat is voor de show, weet je wel? Ze is van de Meilandjes, wat weet zij er nou van. Dus toen mij tijdens het flyeren in Noordwijk werd gevraagd of ik in de gemeenteraad zou gaan zitten als ik gekozen zou worden, zei ik: “Als veel mensen op mij stemmen, dan doe ik dat.”

Voorkeurstemmen

Ze komt vervolgens met voorkeurstemmen in de raad. Het is wennen in de politiek en voor de gemeenteraad van Noordwijk ook. Voordeel is dat ze geen politiek verleden heeft in de Zuid-Hollandse kustgemeente. Renkema: ‘Ik geef niets om de ruzies van vroeger, daar hoef ik niets over te weten. En dat we coalitiepartij zijn en met een wethouder in het college zitten, betekent voor mij ook niet dat ik de oppositie niet zie zitten. Ik heb heel veel respect voor de vrouw van PvdA, die in haar eentje in de raad zit. Ik bewonder sterke vrouwen. Meid wat doe je dat goed, denk ik dan. Ik vind de PvdA een beetje een troetelpartij, maar het gebeurt best dat we meegaan met een motie die zij heeft ingediend. Je woont in hetzelfde dorp, je wilt toch zo’n beetje hetzelfde voor het dorp toch?’

Omgekeerde vlaggen

Wat kwam Erica Renkema in de raad doen? ‘Ik had een dubbele achterstand, zou je kunnen zeggen. Je bent zogenaamd van een vastgoedpartij en je zit hier ook voor de show’, zegt ze. ‘Ik ben niet voor de show raadslid. Ik ben serieus en probeer mijn raadswerk zo goed mogelijk te doen. En daarbij heb ik de vrijheid om iets anders te vinden dan mijn fractiegenoten. In september bracht ik een motie in om de omgekeerde vlaggen met rust te laten. De burgemeester wilde ze weghalen uit de openbare ruimte. Geef mensen de vrijheid om zich te uiten, die vlaggen zijn geen gevaar. Mijn eigen fractievoorzitter stemde tegen mijn motie, want hij had emotioneel een probleem met die omgekeerde vlaggen. De motie werd verworpen hoor’, schatert ze.

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 4 van deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie