Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren provincie doneren bloed onder werktijd

Goed voorbeeld doet volgen. Limburgse ambtenaren mogen onder werktijd bloed geven. Interesse blijkt er ook in Utrecht, Amsterdam en Arnhem.

04 augustus 2022
Interesse voor bloed doneren onder werktijd groeit

Ambtenaren van de provincie Limburg kunnen in de baas zijn tijd al bloed geven. Dat zou volgens de VVD-Statenfractie in Utrecht ook moeten kunnen in die provincie.

In schriftelijke vragen aan het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht wijst VVD-Statenlid Braete de Brey op de grote behoefte aan nieuwe bloeddonoren. Met een donatielocatie om de hoek van het provinciehuis, zou het voor medewerkers van de provincie Utrecht mogelijk moeten zijn er onder werktijd even binnen te lopen.

Vijf uur

Het voorstel is om het Limburgse voorbeeld te volgen. Daar mogen ambtenaren van de provincie in de baas zijn tijd bloed geven. Daarvoor krijgen de ambtenaren maximaal vijf uur per jaar. In een paar maanden tijd leverde dat al 29 nieuwe donoren op, volgens Sanquin Bloedvoorziening. Volgens een woordvoerder van deze organisatie hebben de gemeente Amsterdam en Arnhem ook interesse getoond in Sanquin at Work. Die pilot draait nu een jaar en behalve Limburg doen diverse bedrijven er aan mee, zoals Post NL, ASML en Philips.

Bedrijfsvoering

VVD’er Baerte de Brey verzoekt het college van Gedeputeerde Staten uit te zoeken welke consequenties dat kopiëren van het Limburgse beleid zou hebben voor de provincie op het vlak van bedrijfsvoering en de financiën. Ook wil hij weten of het dagelijks bestuur van de provincie, bij een positief antwoord, nog dit najaar een korte campagne zou willen opzetten om medewerkers te werven. 

Daarnaast vraagt hij zich af of vijf uren genoeg zijn voor plasmadonoren. Voor hen zou mogelijk iets moeten worden geregeld in de vorm van extra ‘bonusuren’, omdat het  geven van bloedplasma meer tijd kost dan reguliere bloeddonatie. Vooral aan bloedplasma is een groot tekort, maar ook aan ‘normaal’ bloed is altijd behoefte.

Bijzonder verlof

Limburg voerde het donorbeleid in op basis van een idee in de ideeënbus van de provincie, ingediend door een ambtenaar die zelf al langer bloed doneerde. Ambtenaren die een oproep krijgen om te doneren, vragen daarvoor vervolgens bijzonder verlof aan. Mannen mogen vijf keer per jaar bloed geven, vrouwen drie keer. Elke donatie kost volgens Sanquin gemiddeld een uur.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Maakt Sanquin nog onderscheid tussen bloed van gevaccineerden en bloed van ongevaccineerden?
Nico Bos
Bij veel ambtenaren wordt het bloed door burgers onder de nagels vandaan gehaald... goed dat dit nu zonder bloedvergieten professioneel gaat gebeuren.
T. Simpelmans
Ik snap niet helemaal waarom provincieambtenaren hier verlof voor krijgen. Kan mantelzorg dan ook onder werktijd? En vrijwilligerswerk?
Nico Bos
Breng ze nu niet op nog meer zotte ideeën daar in het provinciehuis, want dan komen ze binnenkort helemaal niet meer opdagen. De meeste taken worden toch al uitbesteedt omdat de kennis ontbreekt.
Advertentie