Advertentie
carrière / Nieuws

‘Geboorteverlof ook voor gemeenteambtenaar’

Naast de wettelijke vijf dagen kan de rijksambtenaar voortaan vijf weken doorbetaald geboorteverlof opnemen. Vakbonden gaan dat voortaan standaard eisen bij alle overheden. ‘Te beginnen in november, als de onderhandelingen over de cao gemeenten starten.’

05 november 2020
Baby.jpg

Naast de wettelijke vijf dagen kan de rijksambtenaar voortaan vijf weken doorbetaald geboorteverlof opnemen. Vakbonden gaan dat voortaan standaard eisen bij alle overheden. ‘Te beginnen in november, als de onderhandelingen over de cao gemeenten starten.’

Op het punt van het geboorteverlof moet dat een makkie worden voor de vakbonden: ‘Het staat al in de cao rijk, dus waarom niet ook bij gemeenten?’, zegt Patrick Fey, vice-voorzitter van het CNV en ­voorzitter van CNV Overheid.

 

Ongelijkheid

Sinds 1 juli van dit jaar is de wettelijke regeling voor geboorteverlof uitgebreid. Naast de wettelijke vijf dagen hebben partners bij de geboorte van een kind voortaan de mogelijkheid om vijf weken geboorteverlof op te nemen tegen 70 procent van het zogeheten ‘gemaximeerde dagloon’. ‘Deze wettelijke uitbreiding vind ik zeker een vooruitgang, maar door de vergoeding van 70 procent blijft er ongelijkheid. Mensen met een hoger inkomen kunnen 30 procent  gemakkelijker missen’, zegt Stéfanie André die aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek doet naar het gebruik en de effecten van het vaderschapsverlof.

De ongelijkheid is voor rijksambtenaren nu weggepoetst. In de nieuwe cao rijk – geldend van 1 juli dit jaar tot 1 januari 2021 – is de 70 procent verhoogd naar 100 procent. Het rijk betaalt zelf de laatste 30 procent. ‘We willen met deze volledige doorbetaling het geboorteverlof inderdaad interessanter maken voor medewerkers in de lagere schalen,’ beaamt Gerard de Koe van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij voerde namens het rijk de onderhandelingen over de cao.

 

Burn-out
De arbeidsparticipatie van vrouwen is weliswaar toegenomen in de afgelopen decennia, maar ze maken volgens Patrick Fey nog steeds minder uren en zijn daarmee afhankelijker. De Koe: ‘Het rijk vindt dat het als werkgever een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Het ziekteverzuim onder vrouwen is nog steeds hoog, de burn-out-cijfers zijn ook hoog. En dat heeft deels te maken met de balans tussen werk en privé. Met deze verlofregeling willen we stimuleren dat de partner al in een vroeg stadium betrokken wordt bij de opvoeding van de kinderen.’

De Koe wil er maar mee zeggen: het rijk wil een aantrekkelijke werkgever zijn voor jongere medewerkers. Alles wat daaraan kan bijdragen wordt welwillend bekeken. En vooral het tekort aan ict-ers bij de ministeries maakt het urgent om een aantrekkelijk pakket te bieden.

 

Effect

Onderzoekster André verwacht een enthousiast gebruik. In 2018 en 2019 werkte ze aan het FLAME-onderzoek: bij zeven gemeenten werk gekeken naar het gebruik en effect van vaderschapsverlof. ‘En bij alle gemeenten gold dat vaders meer dagen thuis bleven dan er vergoed werden. Ze nemen dus vakantiedagen op. Nu de ministeries doorbetaald verlof hebben, verwacht ik dat de meeste vaders daar zes weken thuis zullen blijven.’ Zo blijven er meer vakantiedagen over en ook dat is een goede zaak. ‘Die dagen heb je nodig om te herstellen en op te laden.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het kan niet op in luilekkerland EU.
poot / ambtenaar
We zijn behoorlijk bezig met de voordelen voor de jeugd geen enkel probleem maar zijn ze ook allemaal lid van een vakbond?
Frits
Gezien de gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar is dit verlof alleen interessant als het ook bij de geboorte van kleinkinderen geldt.
criticus
"‘Het staat al in de cao rijk, dus waarom niet ook bij gemeenten?"

Ja, waarom niet? Dat werkt immers ook zo goed bij de eindejaarsuitkering en de loonsverhogingen?
Karel / grote verbazer
Over 9 maanden dus een geboortegolf !
Advertentie