Advertentie
carrière / Nieuws

Overheidssector vergrijst het snelst

Het medewerkersbestand is tussen 1990 en 2010 het snelst vergrijsd in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten, stelt het CBS.

14 maart 2012

Het medewerkersbestand is tussen 1990 en 2010 in alle bedrijfstakken vergrijsd, maar het meest bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten. Dat stelt het CBS.

Grijzer
In twintig jaar tijd is de gemiddelde leeftijd van medewerkers in de overheidscategorie met zeven jaar gestegen, van 36 naar 43 jaar. Ook in de zorg, de industrie en de financiële instellingen werden de werkenden in doorsnee flink ouder: gemiddeld met zes jaar. Over de hele linie is de gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking met vijf jaar toegenomen tot 41,2 jaar.

Landbouw
Alleen in de landbouw en visserij (44,0 jaar) en in het onderwijs (43,4 jaar) is de gemiddelde leeftijd nu hoger dan bij bestuurders en ambtenaren. Het jongst zijn werknemers in de horeca: gemiddeld 34 jaar. De arbeidsparticipatie van de 50- tot 65-jarigen is fors gegroeid: van 35 procent in 1990 tot 60 procent in 2011. De toename was vooral sterk onder vrouwen.

Vijftigers
Uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt ook dat het aantal vijftigers in de werkzame beroepsbevolking bijna even groot is als het aantal dertigers, terwijl die laatste groep begin jaren negentig nog bijna 2,5 keer zo groot was als de vijftigers. Bij de mannen is het aantal vijftigers op de werkvloer inmiddels al groter dan het aantal dertigers. 

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ernst Polak
"dat het aantal vijftigers in de werkzame beroepsbevolking bijna even groot is als het aantal dertigers, terwijl die laatste groep begin jaren negentig nog bijna 2,5 keer zo groot was als de vijftigers"



En laat het begin van de jaren negentig nou precies 20 jaar geleden zijn. Niet zo gek toch dat, als er toen meer dertigers werkten, nu de vijftigers oververtegenwoordigd zijn???
Boris
Hoe oud zijn ze bij het CBS? Goh ze kunnen rekenen, wat een wonderen....



Enkele uitzonderingen daargelaten kan ik bijna niet wachten op de massale uitstroom van de grijze vastgeroeste mastodonten met enorme carrières obv het aantal dienstjaren. Eindelijk wat vernieuwing in overheidsland?
GemeenteTrainee / coördinator
Trainees kunnen een goed tegenwicht bieden. In gemeenten moet een goede balans ontstaan tussen jong talent en het talent van vijftig jaar en ouder. VNG GemeenteTrainee is een van de traineeprogramma's die gemeenten daarbij helpen. Meer informatie over dit programma op www.vnggemeentetrainee.nl
Hannes Haganum / kritisch lezer
De functie van trainee vind ik erg elitair. Per gemeente gaat het maar om een heel klein aantal mensen. De overheid zal sowieso drastisch moeten snijden in de bureaucratie en in het woud aan regelgeving om als werkgever interessant te worden voor de jonge generatie. Initiatief moet beloond worden en het moet zeker niet zo zijn dat iemand die ooit een mastergraad heeft gehaald in Omgangskunde direct in schaal 11 binnen komt bij een ministerie ! Vakmanschap en iniatief zullen beloond moeten worden, niet een titel. Ik zie mijn eigen dochter in ieder geval niet in mij voetspoor bij de lokale overheid treden. De overheid moet veel dynamischer worden en moet qua kerntaken weer centraal in de samenleving komen te staan. Met de huidige bezuinigingen vieren angst voor behoud en dufheid soms hoogtij.

Frans
De kop boven dit artikel doet iets ergs vermoeden. Al lezende blijkt dat de ontwikkeling van het personeelsbestand bij de overheid niet zoveel afwijkt van andere sectoren. Het past in het algemene beeld van de vergrijzing van Nederland.
Arie Lagerwaard / Senioer medewerker DIV
Reactie op overheid vergrijst het snelst.
Arie Lagerwaard / Senioer medewerker DIV
Op reactie van Boris.



Wat je hier schrijft is wel heel erg kort door de bocht.

Namelijk de generatie die nu in de komende tijd gaat stoppen hebben wel na de tweede wereld oorlog dit land opgebouwd. Mijzelf en veel collega's hebben dan 50 jaar gewerkt, deze mensen hebben een schat aan ervaring wat je niet zomaar moet weggooien met het badwater. Dankzij deze mensen die dus 50 jaar pernsioen premie betalen en zeer gemotiveerd werken anders hou je het niet zo lang vol. Vervolgens blijkt uit onderzoek van de OESO een zeer toonaangevende organisatie dat Nederland in vergelijking met andere landen een klein ambtenarenapparaat heeft en dat de betrouwbaarheid van het apparaat tot de hoogste in de wereld behoort. Dus wat meer positiever reactie op deze ambtenaren die zeer betrouwbaar werken.
Boris
@ Arie Lagerwaard



Alle respect voor het harde werken en natuurlijk wordt kennis en ervaring zeer gewaardeerd, maar daar gaat het hier niet om. Het gaat om vernieuwingszin en wezenlijke veranderingen. Natuurlijk generaliseer ik. Bovendien zet ik een vraagteken bij de "opbouw van NL" door deze generatie, want we hebben het met de babyboomers dan over werken vanaf zeg 1965/1970...toen was WOII al even voorbij.

Ook ik ben geassimileerd in het collectief van de pensioenen, helaas, want daar waar de babyboomers (nog) kunnen genieten, geldt dat voor de volgende groepen echt niet meer. Dus ik betaal wel, maar zie er straks niets van terug.
Niels
Volgens mij halen mensen een aantal zaken door elkaar. Het onderzoek gaat hier niet over of 'oude' ambtenaren wel of geen goed werk leveren en of dit wel of niet beter door jongeren gedaan kan worden. Het gaat erom dat het voor elk bedrijf (en ja mensen, de overheid is ook een bedrijf!) een grote bedreiging is voor het voortbestaan. Nu zal de overheid altijd blijven bestaan, omdat zij in de wet verankerd is, maar een dergelijke kaalslag waar een bedrijf in de private sector aan kapot zou gaan, gaat bij de overheid zeker zijn sporen achterlaten. En DAAROM zou het dus gezond zijn om de gemiddelde leeftijd actief omlaag te gaan brengen. En ja , dat is zuur voor oude ambtenaren. En ja, dit is te danken aan ongezonde bedrijfsvoering in de laatste decennia bij de overheid. De enige oplossing is dat de oude garde hier de zure vruchten van gaat plukken. Helaas. Mede mogelijk dankzij uw vakbond, die een gezondeer reorganisatie grondslag altijd vak*bond)kundig geblokkeerd heeft. Werkt prima, until the shit hits the fan.. en dat is ongeveer nu,
Marius / beleidsmw
De opmerking van Arie zouden de bestuurders eens ter harte moeten nemen. Het is o zo makkelijk om in deze tijd te snijden in het aantal ambtenaren en ze te behandelen als overbodig, lastig bbbr. Kriebels krijg ik van die Haagse kliek.

Arie schreef dat de OESO heeft gezegd dat NL " een klein ambtenarenapparaat heeft en dat de betrouwbaarheid van het apparaat tot de hoogste in de wereld behoort...". En zo is het !!! (nog wel)
Jan / adviseur
Heb altijd met hart voor het algemeen belang ver onder het salaris van de markt voor het publieke domein gewerkt. Raad mijn kinderen en jongeren af om hetzelfde te doen. Altijd gezeur over je inzet, jullie werken niet moet je altijd aanhoren van de burgers waarvoor je je inzet, het eeuwige geschop van incompetente politici naar ambtenaren die met alle macht proberen hun incompetentie op te vangen. Nee, denk na voor je ambtenaar wordt, leuke collega's, leuk werk maar de rest deugt voor geen meter. En als er ingeleverd wordt sta je vooraan en bij uitdelen achteraan. Zo hebben we de afgelopen 10 jaar significant ingeleverd. Nooit intrappen adviseer ik de jeugd. Groot gelijk dat je voor een andere carriere kiest.
Advertentie