Advertentie
carrière / Nieuws

Zoetermeer werft zonder sollicitatiegesprek

Geen sollicitatiegesprek, geen cv insturen. De gemeente Zoetermeer werft op kleine schaal medewerkers met zogeheten open hiring.

14 maart 2024
Groep mensen
Shutterstock

De voorlopige opbrengst van de open hiring door Zoetermeer: veel kandidaten die onmiddellijk stonden te trappelen en kennismaking met anders niet aangeboord talent. ‘Had ik het maar eerder gedaan’ zegt VVD-wethouder Jan Iedema (personeel en organisatie) over de pilot.

Stedenbouwkundige

JS Consultancy
Stedenbouwkundige

Adviseur Economie | Publieke Sector | Landelijk | BMC

BMC
Adviseur Economie | Publieke Sector | Landelijk | BMC

Nummer één

Open hiring is een wervingsmethode waarbij geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Een cv hoeft de kandidaat niet in te sturen en een sollicitatiegesprek is er niet. Wel moet die beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en de Nederlandse (en soms Engelse) taal beheersen. De nummer één die reageert krijgt een arbeidsvoorwaardengesprek.

Proeftijd

Worden partijen het eens, dan mag de kandidaat zich bewijzen tijdens een proeftijd van een maand. ‘Niet anders dan bij andere functies’, aldus Iedema. ‘Er is geen verborgen selectie. Gaat het goed, dan krijgt de medewerker eerst een jaarcontract met uitzicht op een vaste aanstelling.’

Afkoeling

Open hiring kan op een oververhitte arbeidsmarkt aantrekkelijk zijn en voor wat afkoeling zorgen, en kandidaten te interesseren die anders de drempel te hoog vinden vanwege de opleidingseisen die doorgaans voor de functie staan. En ook mensen die de vacaturetekst niet passend achten voor zichzelf. Iedereen heeft een gelijke startkans en zaken als de achternaam, gender en kleur, werkervaring en diploma’s spelen geen rol. Het bedrijfsleven past deze vorm van recruiting al toe, meestal in functies voor praktisch geschoolden of mensen zonder startkwalificatie. Denk aan schoonmaak, horeca of supermarkten.    

‘Wij verwachten van ondernemers dat ze inclusief handelen. Dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven’

Inclusief

Zoetermeer claimt nu de eerste gemeente te zijn die open hiring aandurft met kantoorfuncties. ‘Een vacature voor een inkomensregisseur en twee voor adviseur van het gemeentelijk informatiepunt’ concretiseert Iedema. ‘Wij verwachten van ondernemers dat ze inclusief handelen. Dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven.’ Open hiring past volgens hem goed bij dit streven.

Grotere vijver

Open hiring vergroot de vijver om uit te vissen, blijkt uit de (internationale) praktijk. ‘Daar was het me in eerste instantie niet om te doen’, zegt Iedema. ‘Als gemeente hebben wij tot nu toe de mazzel dat wij onze vacatures kunnen vervullen.’ Als dat zo is, waarom neemt Zoetermeer dan nu de proef op de som? ‘Ik gelóóf hierin als mooie manier om verborgen talent een kans te geven. Een cv of diploma was voor mij bijna nooit de aanleiding om iemand binnen te laten. Het gaat meer om een klik, buikgevoel, waarbij bevlogenheid aan de andere kant van de tafel zwaar meetelt. Of de verwachtingen uitkomen, daar kom je samen achter.’

Leveren

En pakt het anders uit: ‘No hard feelings, maar dan nemen we afscheid van elkaar.’ Want open hiring is niet voor softies, benadrukt hij: ‘De kandidaat moet leveren, daar ben ik straight in. We betalen een volwaardig salaris en vragen kwaliteit terug. Blijkt die onvoldoende, dan is de volgende van de lijst aan de beurt.’

Lees het vele verhaal over open hiring deze week in BB05. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Dit klinkt wel héél wanhopig.
Nico Bos
Ik zou toch tenminste ff checken of ze kunnen rekenen, lezen en schrijven gezien de kwaliteit van het huidige rampzalige onderwijs.
T. Simpelmans
Als het een hartslag heeft, is het voor Zoetermeer in principe voldoende.
P. Smit
Het werd tijd dat al die huppel***jes bij HRM, die sollicitaties beoordelen op een scheefzittende postzegel omdat ze zelf niets van de wereld begrijpen, het nakijken krijgen.
Advertentie