Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren demonstreren online voor betere cao

De onderhandelingen over zo’n nieuwe cao gemeenten liggen al maanden stil omdat bonden en werkgevers het niet eens kunnen worden over de loonontwikkeling. Het loonbod van de gemeentelijk werkgevers is 0,5 procent. ‘Dat is zó laag. Daar kunnen we helemaal niks mee’, aldus FNV-onderhandelaar Marieke Manschot.

09 september 2021
cao---shutterstock-1960157599.jpg
Shutterstock

De deur hoeven ze er niet voor uit. Vanaf de bureaustoel kunnen gemeenteambtenaren 16 september meedoen aan een door de vakbonden georganiseerde demonstratie voor een betere cao.

Stil
De onderhandelingen over zo’n nieuwe cao gemeenten liggen al maanden stil omdat bonden en werkgevers het niet eens kunnen worden over de loonontwikkeling. Het loonbod van de gemeentelijk werkgevers is 0,5 procent. ‘Dat is zó laag. Daar kunnen we helemaal niks mee’, aldus FNV-onderhandelaar Marieke Manschot.

Waardeloos bod
Uit dat in vakbondsogen waardeloze loonbod spreekt weinig waardering voor de gemeenteambtenaar. ‘En dat juist in een tijd dat gemeenten staan te springen om personeel’, zegt Manschot. Het lukt ze, mede door de krapte op de arbeidsmarkt, steeds slechter om het groeiende aantal vacatures ingevuld te krijgen.

Vrijwillig ontslag
Het is niet alleen een uitdaging nieuwe mensen aan te trekken, ze weten te behouden is een andere moeilijkheid waarmee gemeenten zich geconfronteerd zien. Zo laat de Personeelsmonitor Gemeenten zien dat de uitstroom opnieuw steeg van 8,2 procent in 2019 naar 8,4 procent in 2020. Bijna de helft van de uitstromers (45 procent) nam vrijwillig ontslag. Ter vergelijking: in 2015 was dat nog maar 30 procent. Reden van dat vrijwillig ontslag is vaak verbetering van de arbeidsvoorwaarden, en onvoldoende groei- of opleidingsmogelijkheden. Uit een recent door Regioplan in opdracht van het A&O fonds Gemeenten gepresenteerde sectoranalyse blijkt dat er vooral in de leeftijdscategorie 25-45 jaar de uitstroompercentages gestaag stijgen.

Vergrijzing
Uit de Personeelsmonitor Gemeenten blijkt dat sinds 2016 het aandeel jonge medewerkers in de uitstroom ieder jaar toeneemt. In 2020 zette die trend zich voort, en bestond 19 procent van de uitstroom uit jonge medewerkers. De voornaamste reden voor jonge medewerkers om uit te stromen is onvoldoende carrièreperspectief en doorgroeimogelijkheden. Daarnaast moeten gemeenten rekening houden met een flink deel van hun personeel dat met pensioen gaat. De gemeenten hebben een hoog aandeel 55-plussers in dienst. Dat aandeel is liefst twee keer zo hoog als gemiddeld onder de landelijke beroepsbevolking. Van de huidige gemeenteambtenaren zal één derde in 2031 met pensioen gaan. Dat leidt tot een omvangrijke vervangingsvraag.

Petitie
Al met al volgens de vakbonden redenen te over voor de werkgevers om met een fatsoenlijker bod te komen dan de 0,5 procent loonstijging en om dat af te dwingen een corona-proof demonstratie te houden op 16 september. Wie wil meedoen, moet zich daarvoor aanmelden en wordt vervolgens gevraagd in te loggen tussen 12.15 en 12.35 uur. De bonden staan dan met een groot beeldscherm voor de deur van werkgeversorganisatie VNG in Den Haag. Op het beeldscherm is dan live te zien hoe groot de opkomst is. De vakbondsbestuurders overhandigen op die 16e september ook een petitie aan de werkgevers: goede cao gemeenten nu! Die is inmiddels ruim 13.000 keer ondertekend.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
ik mag hopen dat het niet alleen gaat om een procent meer of minder. De grootste achteruitgang zit in uw pensioen. Die is inmiddels al 14,5% minder waard geworden
criticus
" Van de huidige gemeenteambtenaren zal één derde in 2031 met pensioen gaan" In 2031 vertrekt dus in een klap 33% van alle ambtenaren? Of wordt bedoeld dat tussen nu en 2031 een derde met pensioen gaat?
Gerben
Een werkgever die 0,5% biedt en daarvoor in ruil 18 verlofuren wil schrappen verdient geen personeel!



Bertus / Observant
Graag ook een kostendekkende thuiswerkvergoeding met terugwerkende kracht!!
H. Wiersma / gepens.
@Jan. Voor de gepensioneerden is dit sinds 2000 al op gelopen tot ca. 20%. Ronduit schandalig dat er nog geen enkel zicht is op enige verbetering van de aanvullende pensioenen. Koolmees weigert nog steeds om uit zijn hok te komen en de vakbonden laten het (volledig) afweten.. Als die verbetering er al komt dan zou die er volgens de eerste gerechtelijke uitspraken wel met terugwerkende kracht moeten komen..
H. Wiersma / gepens.
Wel even meedoen de 16e september en het tijdstip in je agenda en alarm noteren. Als de VNG-werkgroep van Ton Heerts c.s. niet met betere voorstellen komen zal de klap daarna in ieder geval veel harder moeten zijn..
Gert Stevense
Ook maar gelijk die 30-urige werkweek inbrengen waar de bonden zich hard voor maken!
alex / beheerder
Of gelijk aantal verlofdagen als in het bedrijfsleven.

Een beginnende ambtenaar heeft 4 dagen minder.



Dus verlof ruilen tegen 0,5% loonsverhoging is dan uberhaubt niet eerlijk.
Pietje / HR
Tja, iets aanpassen uit een met goud omringde cao zal altijd gevoelig zijn. Feit is dat het om publiek geld gaat, de cao extreem goed is (36 urige werkweek (waarom?), betaald ouderschapsverlof, 3e ziektejaar etc. etc.). Interessante discussie!
Frits
@Pietje: kun je mij zeggen waar die HR voor staat? Want mijn vermoeden is dat deze letters weinig te maken hebben met personeelszaken. Je vindt een 36-urige werkweek luxe? Publiek geld is een reden om niet arbeidsmarktconform te betalen? Als je echt een HR-functie zou bekleden, zou je weten dat vast personeel amper te vinden is onder de huidige voorwaarden.
René / bel.adv.
@Pietje, die 36 urige werkweek is de ambtenaren in de jaren 80 en 90 -met dank aan het CDA en de VVD, door de strot geduwd, minder werken i.p.v. een loonsverhoging. M.a.w., daar is dus gewoon voor betaald.
Bert Spierings / Meddwerker SZW Den Haag
CAO onderhandelingen Rijk worden hervat. Iets met goed voorbeeld...
Gerben
Aan tafel? Zal wel weer een eenmalige fooi worden waar je op termijn niks aan hebt. Een verhoging met terugwerkende kracht nog nooit over gehoord!!

De gemiddelde CAO's liggen net onder de 2,5% deze werkgever biedt slechts 0,5% (mits er fiks verlofuren worden ingeleverd).
Martin
Kijk naar het principe-akkoord gesloten voor de CAO Provincies, dit geeft al aardig de richting aan.
pieter / wegkijker
Ik weet het niet.

De VNG heeft een goede onderhandelaar (ervaring opgedaan aan de andere kant, de FNV). Hij geeft niet veel weg. een loonstijging van 0,5% vindt de VNG een fatsoenlijk bod. Het lijkt me een belediging.
de jong / ambtenaar
@Anand: de VNG "heeft' geen onderhandelaar in de persoon Ton Heerts.Ton Heerts is onze werkgever en hij onderhadelt dus direct de vankbonden, Niet names de VNG of iets dergelijks. De VNG is slechts een organisatorisch vehikel. Maar Ton Heerts is onze CAO baas, niemand anders, die net van de centen af kan komen. Aktievoeren in Apeldoorn (daar is hij burgemeester) ligt dan ook meer voor de hand dan bij het VNG kantoor in Den Haag.
H. Wiersma / gepens.
Gemeenteambtenaren hebben nu een (eerste) kans om eindelijk hun tanden eens te laten zien. Maak er gebruik van, anders verdien je geen loonsverbetering!
H. Wiersma / gepens.
Ton Heerts was in zijn FNV-periode helemaal geen goede onderhandelaar voor het FNV. Mede aan hem is te danken dat de AOW-leeftijd is verschoven met een zeer beperkte compensatie voor degenen die door deze maatregel werden getroffen. Er had door de Overheid minimaal een overgangsperiode van 3-5 jaar moeten worden ingebouwd (AWB-wetgeving). Heerts zorgde vooral goed voor zichzelf met toezeggingen richting zeer goede betaalde banen. Maar dit soort capriolen zijn we van sommige vakbondsbestuurders wel gewend (Kok, Klijnsma e.d.).

H.J. / projectleider
Het verschil tussen het bedrijfsleven en ambtenaren is inderdaad erg groot, wellicht is dit ook een reden dat vacatures bijna niet ingevuld worden. Buiten dat, waarom krijgt een gemeenteambtenaar 17,05% IKB toeslag en een provincieambtenaar meer dan 22% ???????
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Ik lees overal op internet dat de gemiddelde loonstijging in 2022 in Nederland rond de 2,8% ligt, net voldoende om de inflatie te compenseren (die langzaam van 2 naar 3% verschuift). Maar wat verstaan we hier onder uitstromers, de meeste ambtenaren gaan gewoon weer in een andere gemeente of provincie aan de bak, of is het echt naar het bedrijfsleven? Is dat onderzocht?
de jong / ambtenaar
@NIco: het saldo van uit- en instroom is negatief, dus vertrekken en per saldo meer richting pensioen of andere sectoren dan de gemeente. Een deel van de vertrekkers zal doorschuiven binnen de sector: een manier om je salaris te verbeteren om er dan bijvoorbeeld extra periodieken gevraagd en vervoglens gegeven worden. Die periodieken vertroebelen overigens ook het beeld omdat iedereen die nog niet aan het maximum van de schaal zit voor een verhoging van het salaris niet alleen afhankelijkis van de CAO onderhandelingen.
Advertentie