Advertentie
carrière / Nieuws

Onderzoek naar jonge burn-outs

Jonge professionals, waaronder veel ambtenaren, ervaren een hoge werkdruk. Zo hoog zelfs dat ze veel vaker dan gemiddeld tegen een burn-out aanzitten.

07 juli 2017

Jonge professionals, waaronder veel ambtenaren, ervaren een hoge werkdruk. Zo hoog zelfs dat ze veel vaker dan gemiddeld tegen een burn-out aanzitten. Zo bleek eerder al uit onderzoek van de Arbo Unie dat bijna een kwart van de ambtenaren onder de 30 jaar een burn-out dreigt te krijgen. Het gemiddelde cijfer bij werknemers in het algemeen ligt een stuk lager – 15 procent.

Er wordt nu onderzoek gedaan naar de onderliggende oorzaken. Lysanne van Schaik, masterstudent strategisch HRM aan de Universiteit Utrecht, werkt aan een masterscriptie over de balans tussen werk en privé in verschillende levensfasen. Ze wil de burn-outs onder jonge werkenden uit de taboesfeer halen en onderzoeken wat de oorzaken zijn.

Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt het onderzoek en heeft inmiddels vragenlijsten uitgezet onder respondenten die bij gemeenten werken. De onderzoekresultaten kunnen mogelijk concrete ideeën geven hoe werkgevers voor deze groep medewerkers een goede werk-privé balans kunnen faciliteren. 'De hele sector kan hier zijn voordeel mee doen’, aldus het A+O fonds.

Buiten het werk
Jonge ambtenaren blijken een groot deel van de werkstress ook aan zichzelf te wijten te hebben. Jongeren lijken niet alleen te veel ambities te hebben, maar daarnaast ook buiten het werk ook nog veel activiteiten te hebben. Omdat ze door de technologische mogelijkheden hun werk overal kunnen doen, is het verleidelijk om maar door te werken met alle gevolgen van dien.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom
Veel jongeren hebben naast hun baan nog andere activiteiten zoals verenigingsleven. Verwacht wordt van de samenleving om nog iets te doen naast het werk. Daarnaast zitten ze nog volledig in het settelen op zoek naar die ene en daarna toch ook aan gezinsuitbreiding. Dus naast hun werk zitten ze in hun bloei van het leven.



En daarnaast is de wederzijdse verwachting hoog op het werk terwijl ze nog zoekende zijn wat ze nu daadwerkelijk leuk vinden. Het is dan ook niet raar dat sommige tegen een burn out aanlopen. Een goeie coach doet al veel wonderen. Een vertrouweling die luistert tips geeft maar niet gekoppeld is aan de leiding. Hierdoor kunnen ze sparren en prioriteren.
Flip Zolderman
Werkgerelateerde burnouts, zou dat misschien ook te maken kunnen hebben met onevenredige werkdruk? En wellicht met de vele mislukte ict-trajecten? We weten dat er veel geld in om is gegaan, maar vergeet niet dat er ook veel mensen aan onderdoor zijn gegaan. Hier spreekt een gefrusteerde ervaringsdeskundige...
Rob / controller
Ik denk dat veel jongeren te intensief leven. Met name door hun mobieltje wordt 24 uur per dag hun hoofdactiviteit onderbroken. Ik denk dat dat stress veroorzaakt. Ouderen zijn geen lid van twitter, en dat bespaart al gauw 50 berichtjes per dag.
Simon van den Bergh / hoofd erfgoed
@dirk

Iedereen heeft een mobieltje, jong en oud.

Professionals onder de ouderen zijn bij uitstek 'lid' van Twitter. Sommigen daarvan mailen zelfs nog....



De groep jongeren om wie het gaat is het in de crisis gelukt een baan te vinden in een context van 'voor jou tien anderen'. Ze werken zich een slag in de rondte om die baan te behouden - die baan die vroeger door drie ambtenaren werd uitgevoerd (die er met 58 uit mochten).

Opleiden is er niet bij: ze zijn tenslotte trainee, dus 'alles dat ze oppakken is opleiding', even los van de kwaliteit van inwerk- en begeleidingstraject dat de werkgever organiseert.



Het is echt veel te makkelijk om dit allemaal maar even op te hangen aan een mobiel telefoontje.







Jan
Zie hier de zegen van het flexwerken.
Advertentie