Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonkloof tussen man en vrouw

Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/’Monsterboard Wage­Index. Volgens onderzoek van de Verenigde Naties krijgen vrouwen wereldwijd…

In de zorg en het onderwijs is de loonkloof tussen man en vrouw het grootste van alle sectoren. Het verschil in salaris is gemiddeld 15 procent. In het algemeen verdienen vrouwen per jaar gemiddeld 1.664 ­euro minder dan hun mannelijke collega’s. Daarmee heeft Nederland een relatief kleine loonkloof van 5 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/’Monsterboard Wage­Index. Volgens onderzoek van de Verenigde Naties krijgen vrouwen wereldwijd slechts 77 procent aan salaris wat mannen ontvangen. Zowel voor het onderwijs als de zorg geldt dat deze sectoren gedomineerd worden door vrouwelijke medewerkers. Verrassend is het om die reden dat er hier nog altijd sprake is van een flinke salariskloof tussen beide seksen.

Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer: ‘Het is jammer dat er zo’n grote loonkloof is in de sectoren waar juist veel vrouwen werken, maar dit kan verschillende redenen hebben. Als de mannen in deze organisaties vooral bestuursfuncties bekleden en de vrouwen meer de uitvoerende en ­zorgende werkplekken invullen, dan is het begrijpelijk dat zij in andere functies ook een ander salaris verdienen.’ De zorg en het onderwijs zijn organisaties waar vrouwen graag willen werken om werk en privé goed te kunnen regelen, zoals door bijvoorbeeld korter te werken. Osse: ‘Dit betekent minder uren werken en dat levert natuurlijk minder geld op. Maar uiteindelijk ook minder kans op promotie en dus een lager salaris per uur.’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt overigens dat jonge vrouwen, tussen de 30 en 40 jaar, vaker hoog opgeleid zijn dan mannen. Boven de 45 jaar zijn mannen doorgaans hoger opgeleid.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed van Ooijen

Wat opvalt is dat altijd eenzijdig naar de man/vrouw verhouding wordt gekeken. Dat ik in mijn jongere jaren wel dienstplichtig was en mijn vrouwelijke leeftijdgenoten niet, daar hoorde je nooit iemand over en zeker de vrouwenbeweging niet. En dat vrouwen nog steeds te weinig pensioen- en AOW-premie betalen ten opzichte van mannen omdat zij gemiddeld nu eenmaal nog steeds ouder worden dan mannen, dat zie je ook nooit ergens terug. En nee, ik ben absoluut geen vrouwenhater, integendeel (ben al bijna 46 jaar gehuwd met dezelfde lieve en volledig geëmancipeerde vrouw), maar hier is wel sprake van selective perception, selective exposure en selective retention.

Op 24 mei 2016, 19:00

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in