Advertentie
carrière / Nieuws

Banengroei Limburg blijft achter bij andere regio’s

De arbeidsmarktregio’s Groot Amsterdam en Flevoland laten qua banengroei de grootste positieve afwijking van het landelijke gemiddelde zien.

31 juli 2023
Banengroei zet de komende jaren door in Nederland

Het aantal banen groeit de komende jaren met name in de centraler gelegen regio’s van ons land. Dat is met name het gevolg van de verwachte bevolkingsgroei.

Raadsleden Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB)

Raad voor het Openbaar Bestuur
Raadsleden Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB)

Beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening

JS Consultancy
Beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening

Prognose

Dat blijkt uit een nadere analyse van het UWV van de jaarlijkse arbeidsmarktprognose in het economenblad ESB. Volgens die prognose zal het aantal werknemersbanen in 2023 en 2024 naar verwachting minder groeien dan in de afgelopen twee jaar. Gemiddeld wordt er iets minder dan een procent groei verwacht.

Zuid-Limburg

UWV liet voor alle 35 arbeidsmarktregio’s prognoses maken van het aantal werknemersbanen. De verwachte groei is in het algemeen het grootst in de meer centraal gelegen arbeidsmarktregio’s. Groot Amsterdam (+0,6 procent) en Flevoland (+0,6 procent) laten de grootste positieve afwijking van het landelijke gemiddelde zien. De regio’s met de laagste groei zijn Zuid-Limburg (−0,8 procent), Noord-Limburg (−0,8), Midden-Limburg (−0,7), Drenthe (−0,6) en Achterhoek (−0,6).

Bevolkingsgroei

Vooral de verwachte regionale groei van de 18- tot 66-jarige bevolking verklaart volgens Sake Wagenaar van het UWV veel van de regionale verschillen in banengroei. ‘De regionale bevolkingsgroei zegt enerzijds iets over de potentiële afzetmarkt voor producten en diensten, en anderzijds iets over het potentiële arbeidsaanbod. De vier regio’s met de laagste banengroei hebben een relatief lage bevolkingsgroei, terwijl de bevolking juist relatief sterk groeit in de vijf regio’s met de sterkste verwachte banengroei’, aldus Wagenaar.

Ligging

De banengroei in Groot Amsterdam en Flevoland wordt volgens hem maar in beperkte mate gestimuleerd door positieve locatiefactoren zoals bijvoorbeeld de ligging en een goed opgeleide beroepsbevolking. Midden-Holland, Midden-Utrecht en Zuidoost-Brabant hebben daarentegen negatieve locatiefactoren. In de vier regio’s met de laagste groei dempen positieve locatiefactoren het negatieve bevolkingseffect overigens wat: het aantal werknemersbanen groeit daar relatief harder dan de beroepsbevolking.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie