Advertentie
carrière / Nieuws

VNG: ambtenaar 8 procent erbij in 2 jaar

Een laatste bod is het niet, maar met 8 procent salarisverhoging en 2 extra vakantiedagen hoopt de VNG een nieuwe cao te kunnen afsluiten.

18 november 2022
Vakantie
Shutterstock

De gemeentelijke werkgevers willen een tweejarige cao waarbij ambtenaren er in totaal 8 procent op vooruit gaan. Ze stellen ook voor het aantal bovenwettelijke vakantiedagen stapsgewijs te verhogen van 6 dagen nu naar 8 dagen per 1 januari 2024.

Bod

Dat bod heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deze week de vakbonden gedaan. De werkgevers vinden dat ze met dit bod een stap zetten ‘naar een nette loonafspraak, die zich kan meten met andere cao’s bij de overheid en in de markt.’ De bonden zien de stap als een poging de loonkloof te dichten, ‘maar die kloof is nog niet overbrugd’, zo luidt hun reactie.

Tweejarige cao

De bonden begonnen de onderhandelingen over een nieuwe eenjarige cao gemeenten in september met een looneis van 12 procent, de werkgevers met een bod van 2,5 procent. In oktober deden de werkgevers een schepje (0,75 procent) bovenop hun bod, waarna de bonden zakten naar 11,25 procent. In de overlegronde van deze week veranderde de VNG van koers. In plaats van een looptijd van een jaar, stelde de gemeentekoepel een tweejarige cao voor. Het bod dat de VNG daarbij op tafel legde is 5 procent loonsverhoging (per 1 februari) in 2023 en 3 procent (per 1 april) in 2024.

Vakantiedagen

Behalve de salarisverhoging van in totaal 8 procent, houdt het bod van de werkgevers ook een uitbreiding van de bovenwettelijke vakantie in: voor alle medewerkers per 2 januari 2023 een verhoging van 6 dagen (43,2 uur) naar 7 dagen (50,4 uur) en op 1 januari 2024 naar 8 (57,6 uur) dagen.

Acties

De bonden hebben het bod voor kennisgeving aangenomen. ‘De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt – met daarbij de werkdruk – nog steeds zeer groot. Uit het nieuwe loonbod van de VNG blijkt nog steeds onvoldoende waardering, alhoewel de VNG van mening is dat dit een aantrekkelijk loonbod is’, aldus de vakbonden. Zij kondigen aan nu online bijeenkomsten en werkbezoeken te gaan houden om te polsen hoe de achterban tegen het bod aankijkt. Die achterban wordt gevraagd het loonbod een cijfer te geven. ‘Als dit niet genoeg blijkt te zijn om tot een goede cao te komen, volgen stevige acties’, zo kondigt de grootste ambtenarenbond FNV Overheid aan.

Reële wensen

De VNG laat in een toelichtende verklaring weten dat het niet het laatste bod van de werkgevers is. Bij de gemeentekoepel maakt men zich zorgen over de omvang van de eisen van de vakbonden en de bereidheid stappen te zetten ‘naar een reële en marktconforme afspraak’ en hopen dat de gesprekken van de vakbonden met hun achterban leiden tot ‘meer reële wensen’ voor een nieuwe cao.

Voor de kerst wordt er nog een cao-overlegronde met ingepland.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Denk dat het onverstandig is om een CAO voor twee jaar af te sluiten. Zou het voor maximaal een jaar doen. We weten niet hoe de inflatie zich zal ontwikkelen. Eenmalig ca. 10% lijkt mij op dit moment juist.
Marjolein Stevens
Hoezo 2 jaar? en dan maar 8% erbij? De werkdruk is torenhoog, we hebben te maken met zware onderbezetting en ondertussen loopt de inflatie gierend uit de klauwen en dan komen ze met 5% nu en 3% volgend jaar, wat een belediging voor de medewerkers! iedere keer blijkt wel weer hoe we gewaardeerd worden door onze werkgever. We worden iedere maand weer afgescheept met een fooi. Ik ben er wel klaar mee!
T. Simpelmans
5% Minus 15% inflatie = beloning 10% omlaag. Dat is niks anders dan een vorstelijke middelvinger voor het personeel dat al jaren steeds meer mag doen met steeds minder mensen.
Van de "thuiswerkvergoeding" kun je nog niet je PC laten draaien; reiskostenvergoeding ook deze keer niet eens onderwerp van gesprek.
T. Simpelmans
En laten we niet vergeten: toen bij de vorige CAO de economie draaide als een tierelier, zetten de werkgevers ons op de NULLIJN. So much voor je CAO die zich kan "meten met de markt". We hebben eerst nog heel wat in te halen.
Henk Visser
Hou maar op met deze CAO-onderhandelingen, beste vakbonden. Met een kerninflatie van meer dan 10% en dan een werkgever die 5% biedt VANAF februari 2023 (die maand is weer in de pocket!). En een prognose voor een torenhoge inflatie voor de komende jaren en dan 3% bieden. Hou op. We zoeken ons heil wel bij de provincie, het Rijk, de Waterschappen.
T. Simpelmans
Goed gezien! Want dat bod over 2024 is per 1 april. Alleen bij ons thuis begint het jaar niet op 1 april maar op 1 januari. Over 2024 is het bod dus maar 2,25%.
Henk Visser
Nog één zeurpuntje van mijn kant richting de redactie van Binnenlands Bestuur: wanneer je als werkgever 8% looncompensatie biedt voor twee jaar bij momenteel 11% inflatie en godweetwelk percentage volgend jaar dan is een afbeelding van een luie vakantiestoel niet op z'n plek. Die karige stapel muntjes dan weer wel...
Hielco Wiersma
Als er een chronisch tekort is aan personeel is het niet erg logisch om het aantal verlofdagen te verhogen. Beter lijkt het om deze vrije tijd om te zetten in structurele salarisverbetering dus van 8% naar ca. 9% of meer.
Marjolein Stevens
Als je mensen verder naar de uitgang wilt duwen moet je vooral aan hun vrije tijd komen! Met de werkdruk die er nu is is dat het alleen slechtste wat je kunt doen. Maar goed de FNV en VNG laten hier wel weer zien dat ze niet uitblinken in het opkomen voor de werknemers!
Hielco Wiersma
De inflatie bedroeg in 2021 2,7% en ligt in 2022 gemiddeld op 9,56%. Het is echter niet uitgesloten dat dit laatste cijfer wat gaat dalen.
Advertentie