Advertentie
carrière / Nieuws

Toch onderzoek naar angstcultuur Enschede

Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg van de gemeente Enschede stelt toch een extern onderzoek in naar een mogelijke angstcultuur.

23 december 2022
Enschede-stadhuis.jpg

De gemeente Enschede gaat toch een onderzoek instellen naar een mogelijke angstcultuur binnen een deel van de ambtelijke organisatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Berenschot. Zorgen binnen de organisatie moeten worden weggenomen, vindt wethouder Niels van den Berg.

Beleidsmedewerker

Ctgb
Beleidsmedewerker

Omgevingsmanager Openbare Ruimte

JS Consultancy
Omgevingsmanager Openbare Ruimte

Ontkenning

Dat meldt RTV Oost, nadat het eerder al na eigen onderzoek had geconcludeerd dat de gemeente al anderhalf jaar op de hoogte was van het feit dat ambtenaren een angstcultuur ervaren binnen de organisatie, maar niet ingreep. Klokkenluiders en een deel van de ondernemingsraad waren woedend over dat signalen van intimidatie en onveiligheid volgens melders werden genegeerd en zelf ontkend door de gemeente.

Extern onderzoek

Dat er nu toch een extern onderzoek komt, is te danken aan verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg die stelt dat het belangrijk is voor inwoners en de individuele werknemer ‘dat medewerkers zich goed voelen in hun werk en in de samenwerking met collega's en management’. Hij erkent dat er signalen zijn dat dit niet altijd het geval is en meldt dat de berichtgeving in de media ook tot ‘interne onrust’ heeft geleid. ‘Voor ons reden om die signalen serieus te nemen en daarnaar onderzoek te laten verrichten’, zegt hij tegen de omroep. Berenschot start het onderzoek in januari en zal dan ook procedures rond de vertrouwenspersoon en klokkenluidersregeling tegen het licht houden. De uitkomsten worden verwacht in april.

Afwachten

Op RTV Oost komt ook ambtenaar en klokkenluider Willy Heesen aan het woord. Hij is blij met het onderzoek, maar waarschuwt dat ‘we niet te vroeg moeten juichen’. ‘Het is een goed teken dat ze onze meldingen serieus beginnen te nemen, maar ik moet de uitkomst natuurlijk eerst afwachten.’ Heesen voelde zich de afgelopen jaren onveilig en niet gehoord. ‘Ik word geïntimideerd en je merkt aan alles dat ze je liever kwijt dan rijk zijn. Ik ben betrokken bij de organisatie, maar als je kritisch bent, ben je aan de beurt’, zei hij in oktober tegen RTV Oost.

Bikkelhard

Omdat hij zich destijds tegen de omroep uitliet over een angstcultuur bij de gemeente werd Heesen geschorst en dat is hij nog steeds. ‘Blijkbaar is ook verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg in gaan zien dat dit probleem groter is dan de gemeente in oktober nog erkende’, zegt hij nu. ‘Nu is het aan het onderzoeksbureau.’ Hij hoopt dat het bureau onafhankelijk onderzoek doet en de gemeente hun advies overneemt. ‘Wat dat advies zal zijn, horen we in april. Maar de feiten zijn bikkelhard.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie