Het aantal jongeren dat bij de overheid aan de slag gaat, is in de afgelopen jaren fors gedaald. Dat blijkt uit cijfers die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Donner stuurde deze informatie nadat D66 kamervragen had gesteld naar aanleiding van berichtgeving van Binnenlands Bestuur.
Instroom jonge ambtenaren gehalveerd
Jongeren die bij de overheid aan de slag gaan is fors gedaald. Dit komt omdat er weinig instroommogelijkheden zijn als gevolg van…
Gehalveerd
De instroom van ambtenaren tot 30 jaar bij het Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten is in vier jaar bijna gehalveerd. In 2007 ging het nog om 8932 starters, in 2010 was dat aantal afgenomen tot 4840. Donner wijst erop dat er in de afgelopen jaren weinig instroommogelijkheden waren, mede als gevolg van bezuinigingsmaatregelen. Het kabinet zet volgens hem nu in op het behoud van talent en nieuwe instroom van jongeren.
Saai
In zijn brief somt Donner ook op waarom sommige jonge ambtenaren de overheid verlaten. Voor 38 procent van de jongeren was dat vorig jaar dat ze het werk niet meer uitdagend vonden, 35 procent was uitgekeken op het takenpakket en voor 32 procent waren er onvoldoende loopbaanmogelijkheden. Anderen vonden het werk inhoudelijk saai.
Lees hier de BB-artikelen waarover de kamervragen zijn gesteld:
'Overheid besteedt amper aandacht aan vasthouden talent' 7-10-2011
'90 procent van de ambtenaren is 40+' 26-10-2011
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het zou mij heel wat waard zijn om tot in het detail gedefinieerd te zien wat dat 'gebrek aan uitdaging' precies inhoudt bij doorgaans goedopgeleide jonge overheidsverlaters.
Spagaat tussen 'de politiek' (ondermaatse politici) en 'bureaucratie' (idem) in de alledaagse realiteit. Dit is slechts 'een vermoeden' mijnerzijds.
Jongeren pikken het nl gewoon niet hun eigen levenskwaliteit -juist qua werk- in spinrag en grafcultuur aangetast te laten worden.
Enz.
38% geen uitdaging, 35 % uitgekeken op takenpakket, 32% onvoldoende loopbaanmogelijkheden, dat maakt tezamen al 105%(!), vervolgens eindigt het artikel met "anderen vonden het werk inhoudelijk saai". Helaas wordt de vage term "anderen" in deze niet gekwantificeerd waardoor het dus geen enkele toegevoegde waarde heeft. Ik ben twee jaar geleden zelf opgestapt bij de overheid, om de doodeenvoudige reden dat ze gewoon te weinig betalen. Ik werk nu voor een marktpartij, werk nét zo hard als voorheen alleen verdien nu 1/3 meer.
"Het kabinet zet volgens hem nu in op het behoud van talent en nieuwe instroom van jongeren."
Vacaturestops, afschaffing ambtenarenrecht, afschaffing werkzekerheid, reorganisaties, nullijnen....
Ja, het kabinet werkt heel hard, maar niet daaraan.
Dit lijkt me nu een ongenuanceerd bericht. Volgens mij is namelijk niet alleen de instroom van jonge ambtenaren gedaald, maar ook die van middelbaar en ouder personeel. Gelet op de praktijk bij de overheid om vooral maar afscheid te nemen van 40+ ers, is er sprake van een dubbel effect. Eruit maar niet erin. Wat dat betreft komt de categorie jongere ambtenaren nog goed weg.
@ henk
het is jammer dat de marktpartijen niet zo transparant zijn in de beloningstructuur. Dat zou een steekhoudend argument kunnen zijn in de CAO-onderhandelingen. Ik heb wel altijd het vermoeden gehad dat het werktempo niet verschilde, maar de beloning wel degelijk. Jouw reactie onderstrept mijn vermoeden... Ik denk dat ik toch ook maar op de markt ga kijken. Mijn frustraties:
geen oog voor welwillende krachten
geen perspectief in carriere
geen perspectief in loon
politiek en procedures draait voortvarendheid de nek om
Verstandige jeugd. Zonde om je goede capaciteiten te vergooien aan een ondankbare overheid. Wanneer er ingeleverd moet worden sta je vooraan, wanneer er uitgedeeld wordt achteraan. Ambtenaartje bashen is een leuk tijdverdrijf. Daarbij staat de politiek vooraan. Je werkt niet, je bent lui, je gaat te vroeg naar huis, je doet niets goed etc. etc. etc.
De jongeren krijgen dat al vroeg in de gaten en dat is een generatie die mondiger is en dit niet pikt. Heren politici, hierbij een koekje van eigen deeg. Dit gaat u veel meer geld kosten dan het bezuinigen op ambtenaren u ooit opgeleverd heeft. Je naam als werkgever is tenslotte eerder afgebroken dan opgebouwd. En afbreken daar zijn de dames en heren al jaren mee bezig. En wat kunnen jullie zonder de ambtenaar? Niets! Maar niet getreurd, u kunt uw eigen werk altijd nog uitbesteden aan de markt. Die kunnen tenslotte alles beter.
Los van alle reacties, dia allemaal waar kunnen zijn, is er ook het feit dat vanwege de bezuinigingen overal bij de overheden een vacaturestop was/is.
Jong of oud kan dan simpelweg niet binnenstromen.
Dit is in het geheel niet verrassend. Met name jongeren wensen uitdaging in hun leven. Aangezien de rijksoverheid geen ambitie meer heeft/mag hebben, is zij geen aantrekkelijke werkgever (meer). Daarnaast kan in de particuliere sector natuurlijk beter worden verdiend, maar dat is van alle tijden.