Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaar provincie het duurst

De gemiddelde loonsom per fte is bij de provincies met ruim 73 duizend euro het hoogst van alle decentrale overheden. Bij de gemeenten en…

De gemiddelde loonsom per fte is bij de provincies met ruim 73 duizend euro het hoogst van alle decentrale overheden. Bij de gemeenten en waterschappen ligt de gemiddelde loonsom een stuk lager, respectievelijk 60 en 57 duizend euro.

Dat blijkt uit de eerste Personeelsmonitor decentrale overheidssectoren. De gegevens zijn afkomstig uit de Personeelsmonitor Gemeenten, de Personeelsmonitor Provincies en de HR-monitor Waterschappen en hebben betrekking op het jaar 2014. De gezamenlijke monitor geeft inzicht in het personeelsbestand van de drie afzonderlijke decentrale overheidssectoren en maakt een onderlinge vergelijking mogelijk.  

Loonplafond

De gemeenten hebben relatief de meeste medewerkers die in de max van de loonschaal zitten (78 procent). Bij de provincies is dit 74 procent en bij de waterschappen 65 procent.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De ontwikkeling in de werkgelegenheid over de periode 2012-2014 laat een zeer verschillend beeld zien. Bij de provincies is de werkgelegenheid gedaald met bijna 12 procent en bij de gemeenten met ruim 7 procent. Alleen bij de waterschappen is een stijging te zien, namelijk van 4,4 procent.

Tussen de drie sectoren zijn geen grote verschillen waarneembaar in de verhouding van vast of tijdelijk dienstverband. Het vaste dienstverband ligt bij alle sectoren rond de 96 tot 97 procent.

Mannenwereld

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bij de waterschappen zijn relatief de meeste mannen werkzaam op basis van het aantal personen dat werkzaam is. Van alle medewerkers in deze sector is 72 procent man. Bij de gemeenten is de verhouding  bijna gelijk, 51 procent van de medewerkers bij de gemeenten is man, tegenover 56 procent bij de provincies. Wanneer er naar de verdeling van het geslacht wordt gekeken op basis van het aantal fte, stijgt het aandeel mannen bij alle sectoren. Dat toont aan dat vrouwen vaker dan mannen in deeltijd werken.

Oudste medewerkers

Provincies hebben de meeste oude medewerkers: een derde is 55 jaar of ouder. Bij de gemeenten is dit 31 procent en bij de waterschappen 29 procent. Ook de gemiddelde leeftijd ligt bij de provincies het hoogst, 48,7 jaar, gevolgd door de  gemeenten (48,1 jaar) en de waterschappen (47,8 jaar).

De provincies kennen daarnaast ook de grootste groep medewerkers met een hoog aantal dienstjaren. Van alle personen die er werkzaam zijn, werkt 65 procent tien jaar of langer bij de organisatie. Bij de waterschappen ligt dat percentage op 53 procent, en bij de gemeenten net onder de 50 procent.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL

57000 gemiddeld voor de gemeente-ambtenaar?
Dat is gemiddeld schaal 11... geloof je het zelf?
Hoe is deze gemiddelde loonsom opgebouwd?

Op 17 februari 2016, 08:32
Arnold

@Criticus, loonsom betekent inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, onkostenvergoedingen en werkgeverslasten. Pensioenpremie wordt bv voor 2/3 door de werkgever betaald. Het kan dus best kloppen.

Op 17 februari 2016, 09:49
B

Welke gemeente heeft als maatstaf voor dat 'gemiddelde' gediend? Dan kan ik daar eens solliciteren ....

Op 17 februari 2016, 09:49
henk

Ik ga bij de provincie solliciteren :)

Op 17 februari 2016, 10:15
K.M. Schaap

Bij de provincie zijn ze enorm aan het bezuinigen op het aantal formatieplaatsen. Ze kunnen misschien beter bezuinigen op de salarissen.

Op 17 februari 2016, 11:06
JHAGM Sneuf van Toetellaere

Kijk, 't is net muziek: opmaat, opslag; opcenten. Of oude kaas: naarmate die langer ligt, vaker gedraaid wordt en meer aroma verspreid, wordt ie duurder.Provincies kun je gewoon opdoeken: na overdracht jeugdzorg aan gemeenten kan het beetje civieltechnisch onderhoud ook wel naar rijk en gemeenten. Ben ik van die 80% opcenten af voor wegen die ik nooit gebruik.

Op 17 februari 2016, 12:32
H. Wiersma

Wat ontbreekt is het salarisgebouw bij het Rijk. Hoe hoog zou dat zijn? Overigens al jaren voorstander van het opheffen van de Provincies en het onderbrengen van Waterschappen bij opgeschaalde Gemeenten/Regio's.

Op 17 februari 2016, 13:35
roelof bosma

dat was al heel lang bekend; misschien toch nog eens serieus naar kijken!

Op 17 februari 2016, 13:45
Gerrit

De artikelen in BB hierover zijn tegenwoordig net zo geloofwaardig als dat gemeenteambtenaren ooit nog een fatsoenlijke verhoging zullen ontvangen in vergelijking met alle andere overheidsdienaren en/of de markt.

Op 17 februari 2016, 13:49
faber

Ik ken het onderzoek niet maar ik vermoed dat er weer een paar simpele verklaringen zijn voor het hoogste gemiddelde. Er is bij gemeenten nou eenmaal meer werk dat in de laagste schalen zit en dat trekt het gemiddelde enorm naar beneden. De suggestie die een beetje gewekt wordt is dat je bij de provincie voor hetzelfde werk meer kunt verdienen dan bij de gemeente. Dat is misschien wel zo maar dit onderzoek levert daarvoor niet het bewijs.

Op 17 februari 2016, 16:54
johanna

Een incompleet en zeer suggestief artikel meneer Bekkers. U schrijf namens BB vaker van dergelijke incomplete verhaaltjes. De lezer verdoet zijn tijd met dergelijke artikelen. BB zorg voor kwaliteit.

Op 18 februari 2016, 09:40
jan van den broek

Mijnheer bekkers . Is het mogelijk dat u het salaris bekend maakt van de directeuren van een bouwvereniging ,bijvoorbeeld van st.Oedenrode schijndel ,Veghel is een stichting Uden Gmert etc Waarvoor dank

Op 22 februari 2016, 13:58

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in