Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelingen niet altijd bij te benen

Deze achterstand, oftewel kwalificatieveroudering, komt relatief veel voor in de bedrijfstak informatie en communicatie: ruim 27 procent…

Bijna een kwart van de werknemers geeft toe dat hij belangrijke nieuwe kennis en vaardigheid mist die hij wel nodig heeft in zijn baan. Dat gebrek aan kennis lijkt tot hoger ziekteverzuim en burn-outklachten. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, een onderzoek van het CBS en TNO.

Deze achterstand, oftewel kwalificatieveroudering, komt relatief veel voor in de bedrijfstak informatie en communicatie: ruim 27 procent zegt belangrijke nieuwe kennis en vaardigheden te missen. Ook het openbaar bestuur scoort hoger dan gemiddeld: 23,6 procent van de respondenten uit deze categorie zegt de nieuwe ontwikkelingen niet bij te kunnen benen. Het gemiddelde percentage is 22,7 procent.

Burn-outklachten
Dit hangt vooral samen met de snelheid van de technologische ontwikkelingen. Werknemers die dit aangeven, zijn minder tevreden, zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten. Hun verzuimpercentage ligt met 4,7 procent aanzienlijk hoger dan van werknemers die over voldoende kennis en vaardigheden (3,4 procent) zeggen te beschikken. Ze zijn bovendien minder tevreden over hun werk: ruim 12 procent is zelfs (zeer) ontevreden. Kwalificatieveroudering doet zich iets meer voor onder hoog- dan onder laagopgeleiden. Naar leeftijd zijn de verschillen groter. Het zijn de allerjongste en de alleroudste werknemers die het minst zeggen dat ze nieuwe kennis of vaardigheden missen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman

Als je bij wilt blijven zul je je levenlang moeten studeren.
Als je alleen al zietw welke nieuwe wetten in voorbereiding zijn, zou bij menigeen de moed in de schoenen zakken.
Daarbij komt dan ook nog de digitalisering neem het I-Overheid project en dan zouden we direct ook met de Belastingdienst kunnen mailen.
Wat ontbreekt is tijdige signalering en advisering.
Begeleiding van de werknemer is een must.

Op 9 juni 2015, 11:21
Karel Groen

Begeleiding lees ik in het commentaar, dat klopt. Naast dat veel collega's vakinhoudelijk op de hoogte moeten blijven wordt er ook van ze verwacht dat ze het financiële systeem, de hele postroute met alle rompslomp moeten beheersen en het liefst ook nog een halve ict-er zijn. Daar heb je een boekhouder, een goed werkend secretariaat voor.

Op 9 juni 2015, 13:57

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in