Overslaan en naar de inhoud gaan

Overbetaalde politiechefs willen niet inleveren

Ondanks het morele beroep dat staatssecretaris Teeven deed op de te veel betaalde politiechefs, levert geen van de vijf in.

De vijf te veel verdienende topfunctionarissen bij de politie zijn niet bereid om salaris in te leveren. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft een moreel beroep gedaan op de politiebazen, maar dat heeft niet mogen baten.

Meest verdienende chefs
Teeven schrijft dit dinsdag in antwoord op Kamervragen van de PVV. Het gaat om vijf functionarissen die in de top-200 staan van meestverdienende chefs. Het gaat niet om de 61 leidinggevenden die voor de Nationale Politie zijn aangesteld, want met die medewerkers is afgesproken dat zij zich aan de nieuwe norm houden.
 
130 procent ministerssalaris 

Een politiemedewerker mag maximaal 187.340 euro verdienen (130 procent van het ministerssalaris). Met sommige functionarissen zijn echter al lang geleden salarisafspraken gemaakt, waardoor zij niet aan de nieuwe regels gehouden kunnen worden.
 
Overgangsregeling 

De veelverdieners houden volgens Teeven niet eeuwig recht op het hoge salaris. Als zij een nieuwe functie krijgen waar een lager loon bij hoort, krijgen ze een overgangsregeling van maximaal negen jaar. Gedurende die tijd behoudt de politiebaas het huidige inkomen, maar daarna is het toch echt einde verhaal.
 
Onbekend wie 

RTL Nieuws vond eerder uit dat 13 hoge politiefunctionarissen meer verdienen dan het ministerssalaris van 144.000 euro. Volgens Teeven is die conclusie echter te kort door de bocht, omdat naast het salaris ook de pensioenafdracht en stortingen voor de levensloopregeling zijn meegeteld. Daarom houdt hij het op vijf te veel verdienende politiechefs. Om wie het gaat, is niet bekend gemaakt.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps

Afspraken kun je herzien. En een overgangsregeling van negen jaar! Ik ben het dit keer helemaal eens met de te verwachten reactie van de PVV: het moet niet gekker worden.

Op 31 juli 2013, 07:44
hans wieser

Afspraak = afspraak!!!! Toen die werden gemaakt, waren daarvoor hele goede redenen. Mensen hebben hun uitgavepatroon daarop aangepast. Eénzijdig afspraken wijzigen kan niet. Dus ergens iets populistisch roepen is dom politici.... Probeer er samen zakelijk uit te komen en anders wachten tot er sprake is van een nieuwe functie met overgangsregeling. Tja en 9 jaar is dan inderdaad wel lang.

Op 31 juli 2013, 08:08
Flip Zolderman

Realiseer je wel om wat voor bedragen het hier gaat. Daar kan echt wel wat af. En de politie... Als er iemand een voorbeeldfunctie zou moeten vervullen...

Op 31 juli 2013, 08:21
Peter

Afspraak = afspraak, die kunnen worden herzien, maar daar moeten beide partijen mee instemmen. Helaas behoor ik niet tot de doelgroep (is overigens bespreekbaar ;-), maar ik zou ook vasthouden aan mijn rechten. In Nederland is men erg sterk om iemand geen hoog salaris te gunnen. De koppeling aan het salaris van een minister of de premier is arbitrair. Als deze moeten worden afgerekend op hetgeen zij voor het land doen, dan kan dat ook drastisch naar beneden worden aangepast. Ik denk dat als een van deze politiemensen op een lager ingeschaalde functie wordt geplaatst, anders dan wanneer zij zelf daarnaar zouden solliciteren, zij een goede kans maken bij de bestuursrechter als zij die salarisvermindering zouden aanvechten. Ik sluit namelijk niet uit dat dit de insteek van Teeve gaat worden. Het is zo'n typetje "verwend kind", dat altijd zijn zin wil hebben en doordrijven, al moet hij daarvoor de hele wetgeving op zijn kop gooien. Ik zou hen adviseren dat zeker te doen.

Op 31 juli 2013, 08:31
hans wieser

flip: zij moeten zich voorbeeldig gedragen, maar dat wil helemaal niets zeggen over hun salariëring!! Zij hebben een loodzware job waarbij iedereen alleen maar negatief kommentaar levert. Vergelijk dat eens met de "toppers" bij ING en ANB/AMRO. Werken heerlijk in de luwte en verdienen veel meer!! Zalm en Bos zijn feitelijk ook ambtenaren. Net als al die andere mensen die bij die genationaliseerde banken werken. En wat dacht je van die mennen bij onze energiebedrijven waarvan jij en ik hun kapitale salarissen betalen.

Op 31 juli 2013, 08:36
Kritikus

Naming and shaming. Zet de namen van die 5 graaiers maar op het web. Om de aftrap te geven: een van hen is Bernard Welten, politiechef uit Amsterdam. Onlangs op zijn 56 (!) met pensioen is gegaan, maar tot zijn 66e doorbetaald wordt voor ruim 250.000 euro per jaar.

Op 31 juli 2013, 08:37
Willem Kamps

Een cao is ook een afspraak, en die loopt meestal maar voor een paar jaar. Hoe kan het dat dit soort bobo's tot in lengte van dagen (buiten een cao om) zijn bankrekening ziet vollopen?

Op 31 juli 2013, 09:08
hans wieser

Willem toen jij bij je baas kwam werken heb je vast ook afspraken gemaakt over o.a. je salaris, auto van de zaak of kilometervergoeding. Dat zijn zaken tussen werkgever en werknemer en heeft helemaal niets met een CAO te maken!! Heb je geen afpraken gemaakt? Dan ben je dom geweest!!.
Politiefunctionarissen zijn gewonen mensen met gewone gezinnen, die ook gewoon voor hun rechten mogen opkomen. Dit is weer zo'n aktie van het nieuwe Simplistische Verbond tussen PVV en VVD. Kretologie over peanuts en voor de grtoe problemen geen oplossing weten te vinden!!! Vraag het gewoon eens aan Welten en zijn collega's ;-)))

Op 31 juli 2013, 09:23
Flip Zolderman

Ach hans, "gewone mensen met gewone gezinnen", hoe aandoenlijk... Zullen we het toch eens over die exorbitante bedragen hebben? Elke graaier heeft weer zijn eigen excuses als "voor mijn eigen belangen opkomen", maar als ik elke maand maar net kan rondkomen terwijl mijn werk als ambtenaar per maand zwaarder wordt gemaakt, dan kan ik daar maar bitter weinig begrip voor opbrengen. Laat ze nou gewoon maar het fatsoen hebben om ook wat in te leveren, net als wij allemaal.

Op 31 juli 2013, 09:42
M.Stevens

Wat ik lastig vind aan de discussie, is de norm: het ministerssalaris. Wie zegt dat ministers de moeilijkste, zwaarste, meest verantwoordelijke functies in de publieke sector hebben? Op basis van wat? Wat doen ze de hele dag? Vooral onderzoeken of ze geen gedonder kunnen krijgen met de Kamer en de pers als ze adviezen van amtenaren overnemen? Of heb ik een verkeerd beeld? Dat is sowieso altijd de vraag die ik heb met discussies over de topinkomens. Wat doen de mensen die ze krijgen? Welke meerwaarde leveren ze? Wat doet Welten méér dan mensen zetjes in de juiste richting geven en mensen met elkaar verbinden?

Op 31 juli 2013, 10:30
D. van Arum

Als Job Cohen even tijd heeft met al zijn advieswerk.
Misschien kan hij even met de heer Welten regelen dat met onmiddellijke ingang zijn salarisdoorbetaling stopt.
Als Job dit niet lukt dan kan hij de gemeenschap vast wel uitleggen waarom de heer Welten 10 jaar werd doorbetaald.

Op 31 juli 2013, 14:46
H. Wiersma

Niet zeuren, gewoon uitvoeren! Hoogste tijd voor wettelijke regelingen die uitvoering wél mogelijk maken. Niet alleen voor de publieke sector, maar ook voor uitwassen in de private sector.

Op 31 juli 2013, 15:09
O. ten Hove

Dienstbaar en betrouwbaar, het motto van de politie... I rest my case

Op 2 augustus 2013, 20:16

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in