Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren België krijgen maaltijdcheques

Ambtenaren in België krijgen het komend jaar geen loonsverhoging ter compensatie van hun koopkrachtverlies. Wel krijgen ze maaltijdcheques.

12 oktober 2022
Maaltijdcheques

Het koste een hele nacht vergaderen, maar uiteindelijk is de regering van België woensdag tot een akkoord gekomen over de begroting. Een paar opvallende punten: de ministers leveren acht procent van hun salaris in en ambtenaren krijgen geen loonsverhoging, maar wel maaltijdcheques.

Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Gemeente Lansingerland
Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

1000 euro

De besparing op ministerssalarissen levert een half miljoen euro op. Daarnaast kort de regering een bedrag van twee miljoen euro op de toelage die politieke partijen in België krijgen. Maar het meest in het oog springende is toch wel de maaltijdcheques voor ambtenaren. Helemaal zeker is het nog niet, maar het ziet er naar uit dat de verhoging van de ambtenarenlonen die minister van Ambtenarenzaken Petra de Stutter op tafel had gelegd, beperkt blijft tot cheques waarmee de ambtenaren een deel van hun maaltijden kunnen betalen. Dat zou een stijging van hun koopkracht neerkomen ter waarde van zo’n duizend euro op jaarbasis.

Sticker

Maaltijdcheques zijn een gangbare salarisaanvulling in België. Het gaat meestal om een elektronisch betaalmiddel dat met een speciale app of met een pasje kan worden gebruikt. De maaltijdscheques worden niet door de overheid zelf uitgegeven, maar door grote cateringbedrijven zoals Sodexo, Edenred en Monizze. Werkgevers bestellen de maaltijdcheques bij deze bedrijven. Horeca-aanbieders kunnen zich bij het netwerk van deze aanbieders aansluiten om de cheques als betaalmiddel te accepteren. Met een sticker op het raam van hun restaurant of cafetaria kunnen ze aangeven dat ze de cheques als betaalmiddel accepteren.

Geen belasting

Voordeel voor de overheid en de werknemer, in dit geval de ambtenaar, is dat er over de waarde van de cheques geen belasting en sociale premies hoeven te worden afgedragen. Het gebruik van de cheques wordt meestal voor een beroepsgroep afgesproken in de cao. Wel is het opvallend  dat de Belgische regering aangeeft dat de maaltijdcheques worden ingezet op hetzelfde moment dat wordt besloten dat er geen loonsverhoging komt voor ambtenaren in het komend jaar. In de wettelijke bepaling over maaltijdcheques staat namelijk uitdrukkelijk vermeld dat ze niet mogen worden ingezet ter vervanging van loon.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Nu ambtenaren van België weer eens als sluitpost van de begroting worden gebruikt zal de dienstverlening er vast beter op worden.
Advertentie