Advertentie
carrière / Nieuws

Extra vrije dag voor Berkellandse ambtenaar

‘Als je werknemers verplicht om thuis te werken dan moet je dat als werkgever ook faciliteren. Dat is ook heel normaal in het bedrijfsleven’, vindt de Berkellandse burgemeester Joost van Oostrum. De ambtenaren van Berkelland krijgen daarom een extra vrije dag als compensatie voor gemaakte kosten voor internet, gas, water, elektra, koffie en afschrijving van meubilair. En ook nog vergoedingen voor de thuiswerkplek.

29 januari 2021
Werkplek-3.jpg

‘Als je werknemers verplicht om thuis te werken dan moet je dat als werkgever ook faciliteren. Dat is ook heel normaal in het bedrijfsleven’, vindt de Berkellandse burgemeester Joost van Oostrum. De ambtenaren van Berkelland krijgen daarom een extra vrije dag als compensatie voor de gemaakte kosten voor internet, gas, water, elektra, koffie en afschrijving van meubilair. En ook nog vergoedingen voor de thuiswerkplek.

Faciliteiten voor inrichting werkplek
Nu zoveel mogelijk thuis werken langere tijd duurt en het deels blijvend zal zijn, krijgen medewerkers ook de mogelijkheid thuis een werkplek in te richten, aldus burgemeester Joost van Oostrum onlangs in TC/Tubantia. Ambtenaren kunnen maximaal 350 euro declareren voor een bureaustoel, 300 euro voor een bureau, 50 euro voor een toetsenbord en muis, 150 euro voor een beeldscherm en 50 euro voor een bureaulamp. Dit geldt met terugwerkende kracht tot 15 maart 2020.

Hevige kritiek
De burgemeester verwijst naar bedrijven in de financiële sector op de Zuidas in Amsterdam die als werkgever hun personeel dat verplicht moet thuiswerken ook faciliteren. Maar De Stentor meldt dat op sociale media hevige kritiek klinkt over het besluit, aangezien bedrijven in de regio medewerkers geen vergoedingen kunnen geven in coronatijd of zelfs op omvallen staan. Medewerkers leveren zelfs vrijwillig loon in om hun baan te behouden, maar er vallen ook ontslagen.

'Niet uit te leggen'
Dezelfde redenering uitte VVD-fractievoorzitter Kees Porskamp van buurgemeente Oost-Gelre al op Omroep Gelderland over het feit dat zijn gemeente als compensatie een coronabonus van 250 euro geeft aan haar ambtenaren. ‘Totaal ongepast. Iedereen werkt onder moeilijke omstandigheden, maar waar ambtenaren naast hun salaris de jaarlijkse cao-stijging krijgen en baanzekerheid hebben, worden elders loonoffers gevraagd, verliezen mensen hun baan en staan ondernemers op omvallen. Dan valt dit niet uit te leggen.’

'Volstrekt verkeerd signaal'
Over vergoedingen en vrije dagen voor ambtenaren hield De Stentor donderdag een poll. Daaruit blijkt aan het eind van middag dat maar 10 procent van de bijna 900 stemmers vindt dat een goede werkgever moet zorgen voor goede werkplekken thuis en alle werkkosten thuis moet vergoeden. 36 procent is gematigd enthousiast over de vergoeding voor de werkplek of wijst erop dat ambtenaren de voorzieningen ook uit het gemeentehuis kunnen halen. Over de extra vrije dag zijn ze niet echt te spreken. 46 procent vindt de kostenvergoeding en het faciliteren van een goede thuiswerkplek een volstrekt verkeerd signaal in deze crisis en een extra vrije dag ‘helemaal bizar’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaar / Ambtenaar
Deze vergoeding is noodzakelijk: als je die niet beschikbaar stelt krijg je mensen die met kromme rug de hele dag aan de eettafel in slecht licht gaan lopen werken. Om ARBO-verantwoord te werken is een goede werkplek een must. Hulde dat deze gemeente daar (en voor andere zaken) geld voor uittrekt.Ik denk dat de inwoner en de politiek er niet bij gebaat is als ambtenaren na lange periodes van thuiswerken uitvallen omdat de werksituatie niet goed geregeld is. Dat kost veel meer door verlies van productiviteit en het op stel en sprong moeten inhuren van ander personeel.
bram
ik kan me voorstellen dat vanuit het hypocriete bedrijfsleven wordt gepiept. Datzelfde bedrijfsleven is echter al vele jaren veel royaler met randvergoedingen en extra's die ambtenaren niet ontvingen, zelfs in loon bleven ze (ver) achter.

Het is al mooi dat er eindelijk een gemeente is die over dit soort dingen niet kinderachtig doet. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Complete onzin, ten eerste krijgen de ambtenaren die thuis werken al een vergoeding om een arbo verantwoorde werkplak in te richten (350 euro voor een bureaustoel, 300 euro voor een bureau, 50 euro voor een toetsenbord en muis, 150 euro voor een beeldscherm en 50 euro voor een bureaulamp), maar ten tweede is dit natuurlijk niet fair tegenover de ambtenaren die echt niet kunnen thuiswerken vanwege de thuissituatie en of vanwege hun functie. Tevens heeft het thuiswerken natuurlijk ook voordelen: tussen door de wasmachine aan- en uitzetten, tussendoor boodschappen doen, kinderen van en naar school brengen, eventueel een onderhoudsmonteur binnen laten, enz. en daar je deze burgemeester niet over.
Karel / grote verbazer
Wat een absolute onzin. Ik heb jaren vanuit huis gewerkt (beviel prima) zonder ook maar één euro compensatie of wat dan ook. De ruime mate van vrijheid compenseerde alles meer dan genoeg.
Johan / Bouwplietie
Met Karel eens, ook nooit een cent vergoeding ontvangen en vond dat eigenlijk ook wel prima. Als je dat echter afzet tegen de huidige cao-gesprekken..., en dat komt de Stentor ook nog met een nietszeggende poll. Sluiten die zwembaden en bibliotheken.
NLR / Ambtenaar
"...maar waar ambtenaren naast hun salaris de jaarlijkse cao-stijging krijgen en baanzekerheid hebben..."

Welke jaarlijkse CAO-stijging en, sinds de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, welke baanzekerheid??
Advertentie