Advertentie
carrière / Nieuws

Wethouderschap voor dummies

Nieuwe wethouders hoeven de mores van het vak niet meer zelf uit te zoeken. Eindelijk is daar de handleiding getiteld: 'Vliegende start als wethouder'. Met alle ongeschreven regels voor de groene bestuurder.

23 april 2014

Omdat de komende tijd weer vele nieuwelingen het pluche gaan bekleden is een handboek voor wethouders geen overbodige luxe. Veel nieuwe bestuurders moeten hun weg op het gemeentehuis nog vinden en stuiten allemaal op dezelfde problemen. Frank Speel, zelf ex-wethouder, schreef een handig boekje dat op veel praktische vragen een antwoord geeft. Zoals: Hoe wordt je het beste ingewerkt, maar ook: Wat trek ik aan?

Wethouder staat alleen

Kan de nieuwe burgemeester zich verheugen in een compleet inwerkprogramma en verschillende trainingen, de nieuwe wethouder staat er vooralsnog een beetje alleen voor. Zelfs een ‘handleiding’ was er nog niet, en dat werd hoog tijd, vindt auteur Frank Speel.  ‘De nieuwe gemeentebestuurders zijn vaak heel goed wat betreft inhoudelijk kennis of een uitstekend politicus, maar de ongeschreven regels moeten ze natuurlijk ook kennen,’ aldus de voormalige wethouder van Zoetermeer, thans zzp’er. ‘Wethouders maken nu een inhaalslag. Dat is erg verstandig, want investeren in jezelf en in je vak betekent over het algemeen een langere houdbaarheid als bestuurder,’ aldus Speel.

Afrekencultuur
Het is er de laatste jaren voor wethouders niet gemakkelijker op geworden. Daarom moeten wethouders aan andere eisen voldoen dan voorheen. ‘Inwoners worden mondiger, de gemeente is niet meer automatisch een autoriteit,’ zegt Speel. ‘Er bestaat meer dan vroeger een afrekencultuur, er is meer populisme. Daarom moet je als wethouder tegenwoordig andere competenties in huis hebben.’


Do's en don'ts

Het boekje ‘Vliegende start als wethouder’ bevat talloze ‘do’s en don’ts voor groene wethouders. Ook de dagelijkse etiquette wordt er besproken en zelfs de kledingkeuze, al laat de auteur de details aan de lezer zelf over. ‘Je moet er voor zorgen dat je er altijd representatief uitziet. Dat je in gezelschap zodanig gekleed bent dat iedereen ziet dat je een wethouder bent,’ adviseert Speel, ‘je bent namelijk altijd een verlengstuk van de gemeente.’


Eenzaam

Het wethouderschap kan nog wel eens eenzaam zijn, vertelt Frank Speel, daarom is het belangrijk om bepaalde zaken te kunnen bespreken. ‘Daar is de buddy voor. Dat is een collega uit een andere gemeente waar je over onderwerpen kunt praten zonder dat het politiek gevoelig ligt. De Wethoudersvereniging bemiddelt hierin.’

Trots
‘Uiteindelijk is authentiek blijven het allerbelangrijkst,’ zegt Speel, ‘en bereid zijn om in jezelf te blijven investeren. Je mag als wethouder trots op je vak zijn. Want ook al hoor je soms wel eens negatieve verhalen, het is een heel mooi beroep.’

Het boekje 'Vliegende start als wethouder'  is te bestellen bij de Wethoudersvereniging 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Er is meer populisme las ik. Ik hoor vanuit de meeste grote partijen al bijna 40 jaar misleidende populistische geluiden. Meestal spitsvondig politiek correcte leuzen. Maar de werkelijkheid toont al die jaren aan wat dat populisme teweeg heeft gebracht. Ook opvallend is dat die populisten anderen beschuldigen van populisme. Men herkent dat als populist namelijk meteen...en geeft er dan tegen af. Wat bij de één als positief gebruikt wordt wordt bij een ander als negatief beoordeeld. Misleiding is het grootste probleem in de wereld...dus óók in NL !!!!! Dus wethouders: regel 1: wees geen populist!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Titia Lont / bestuurderscoach
Een handleiding voor nieuwe wethouders bestaat al jaren, namelijk het boekje "Nieuwe wethouders op weg" dat in 2009 is uitgegeven door o.a. de Wethoudersvereniging. Het boekje Vliegende Start is een goede update, maar dus niet iets geheel nieuws onder de zon.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie