Gelderse politici willen een oplossing voor schaapskuddes die failliet dreigen te gaan. Dat hebben ChristenUnie, 50Plus, PvdA en CDA maandag in een gezamenlijke verklaring laten weten. Als de provincie Gelderland niets onderneemt, komen de partijen zelf met een plan.
Gelderse politici willen oplossing voor schaapskuddes
Schaapskuddes komen in de problemen doordat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het mes heeft gezet in…
Vergoedingsregeling
Schaapskuddes komen in de problemen doordat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het mes heeft gezet in vergoedingsregelingen. Daardoor vallen inkomstenbronnen voor de schaapskuddes weg.
Provincie
Gedeputeerde Staten van Gelderland willen in het najaar bespreken op welke wijze de provincie na 2012 omgaat met financiering voor schaapskuddes. De vier Statenfracties vrezen dat tegen die tijd de kuddes allang failliet zijn. Bij de behandeling van de voorjaarsnota op 13 juni willen ze een oplossing.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Duidelijk is dat de inzet op het agrarisch natuurbeheer binnen een jaar al een noodsituatie onder de schaapskuddes betekent:
Gedeputeerde Staten van Gelderland willen in het najaar bespreken op welke wijze de provincie na 2012 omgaat met financiering voor schaapskuddes.>
Overigens kun je je afvragen waarom die schaapskudden betaald moeten worden voor hun diensten, terwijl de bekende Texelaars toch jaarlijks voor een export van meer dan een half miljard euro zorgen aan uitstekend lamsvlees.
Maar schaapskudden werken met andere schapen, die goed moeten kunnen lopen en genoegen nemen met minder voedzaam gras en heide. Dat gaat ten koste van de hoeveelheid vlees op de botten en dus ook het inkomen voor de herder.
Er is alle reden om het beheer van open landschappen gekoppeld aan het extensief produceren van melk en vlees te vergoeden.
Deze gebieden zijn cultuurhistorisch belangrijk, recreatief zeer aantrekkelijk, en rijk aan biodiversiteit.
De veehouder of herder moet dus betaald worden voor het in stand houden van biodiversiteit en landschap.
Daarnaast zijn er betalingen mogelijk omdat zo de drinkwatervoorziening van steden als Lissabon en Belfast wordt zeker gesteld, of omdat het beheerde open landschap als buffer kan dienen bij hoogwater.
Hier zien we duidelijk hoe het komt dat de schaapshouderij in de openlucht al honderd jaar geleden een armeluisbestaan was. Wil men dit tegen de economische krachten in, instandhouden, dan moet er betaald worden, want marktwerking leidt tot het acute einde van de kuddes.
Wat het drinkwater van Lissabon en Belfast (@Vossestein) er mee te maken heeft, ontgaat mij.
Texelaars zijn andere schapen dan Schoonebeekers. Net zoals de ene koe geschikt is om op drassig land te grazen en de ander niet.
Ik denk dat de politiek niet meer te lang moet dralen. Wordt een keer pragmatische en doortastend. Op de keper beschouwt wil niemand de driftschepers en hun kuddes weg hebben, dus kom op! Doe wat. Nu. Want inderdaad, dit is geen probleem van gister, maar al van een jaar of wat geleden. Toen het kabinet Rutte aantrad.