Advertentie
carrière / Nieuws

Oproep vakbond: ‘Iedereen jaarlijks vrij op Bevrijdingsdag’

Bepaald oneerlijk is het: de meeste ambtenaren zijn vrij op 5 mei, in de marktsector moet gewoon worden doorgebuffeld op Bevrijdingsdag.

04 mei 2022
Heel werkend Nederland vrij op 5 mei, vindt CNV

Rijksambtenaren zijn – met behoud van salaris – sowieso vrij op 5 mei, de meeste van hun collega’s bij gemeenten, provincies en waterschappen ook. Maak daarom van Bevrijdingsdag een vaste vrije dag voor heel werkend Nederland, zo roept het CNV het kabinet op.

Een keer in de vijf jaar is Bevrijdingsdag een nationale feestdag voor iedereen. Dat is wat CNV-voorzitter Piet Fortuin ‘veel te mager’: 5 mei moet voor iedereen jaarlijks een vrije dag worden, zegt de vakbondsman.

Karig

Vergeleken met andere Europese landen bungelt Nederland volgens hem achteraan als het gaat om nationale feestdagen. Op zes dagen is het grootste deel van Nederland vrij: Nieuwsjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaart, Tweede Pinksterdag, Tweede Kerstdag en Koningsdag. Fortuin noem dat karig. ‘Vooral in de marktsectoren is vrijwel niemand vrij op 5 mei.’ Voor rijksambtenaren is Bevrijdingsdag als vrije dag vastgelegd in de rijkscao. Decentrale overheden bepalen dat ieder voor zich, in lokale regelingen.

Ontstressen

Dat een nationale feestdag duur zou zijn, is volgens hem een te simpele en eenzijdige benadering. ‘Mensen geven veel geld uit op een feestdag, bijvoorbeeld in festivals en in de horeca. Ook kan een feestdag ontstressend werken. Belangrijk in een tijd dat werkgevers jaarlijks een paar miljard aan verzuimkosten als gevolg van stress uitgeven. De netto opbrengsten van een extra nationale feestdag zouden daarom wel eens veel hoger kunnen zijn, dan de kosten,’ stelt Fortuin.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Ben blij met een vrije dag maar heb tegenwoordig wel moeite om 5 mei als bevrijdingsdag te vieren terwijl onze vrijheden iedere dag verder worden ingeperkt door 'Den Haag' en 'Brussel'.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
Gelet op het gebrek aan personeel is het op dit moment niet het geschikte moment om met extra vrije dagen te strooien. Daarom 5 mei iedereen vrij tegenover het inleveren van een andere vrije dag lijkt logischer, uiteraard uitgezonderd degenen die deze dag reeds hebben ingeleverd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie