Advertentie
carrière / Nieuws

Rapport Berenschot: werkcultuur Enschede was lang onveilig

Onderzoekers van bureau Berenschot concluderen dat op de werkvloer in Enschede lange tijd een sociaal onveilig klimaat heerste.

ANP
23 mei 2023
Onveilig op het werk - angstcultuur
Shutterstock

Op de werkvloer van de gemeente Enschede heerste lange tijd een sociaal onveilig klimaat. Dat concluderen onderzoekers van bureau Berenschot in een onderzoek naar de werkcultuur op de afdeling juridische zaken van de gemeente. Volgens het onderzoek, waarover RTV Oost dinsdag als eerste berichtte, was op die afdeling onder meer sprake van roddelen, pesten, intimidatie en groepsvorming.

Signalen worden gebagatelliseerd

Berenschot stelt dat de gemeente Enschede weliswaar regelingen heeft voor meldingen van ongewenst gedrag en misstanden, maar dat het in de praktijk lang duurde voordat die werden afgehandeld. Ook ging bijvoorbeeld pestgedrag soms jarenlang door. 'Het roept het beeld op dat signalen worden gebagatelliseerd', aldus de onderzoekers in hun rapport. Volgens hen hebben veel medewerkers zich daardoor niet gehoord of juist onveilig gevoeld.

Nieuw afdelingshoofd

De onderzoekers zeggen dat de sfeer op de afdeling juridische zaken inmiddels beter is, omdat enkele medewerkers die een rol speelden in de sociale onveiligheid 'momenteel afwezig' zijn en doordat in 2019 een nieuw afdelingshoofd is aangesteld. Desondanks is volgens de onderzoekers duidelijk dat alle soorten ongewenst gedrag moeten worden aangepakt en dat daar de komende maanden 'fundamenteel aandacht' voor moet zijn.

Verbetering

Het college van burgemeester en wethouders van Enschede zegt in een brief aan de gemeenteraad dat het onderzoek van Berenschot goede aanknopingspunten biedt voor verbetering. Aanbevelingen die direct kunnen worden uitgevoerd, worden meteen opgepakt, aldus het college. Voor de overige adviezen wordt eerst een plan van aanpak opgesteld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie