Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stop onderlinge concurrentie gemeenten op loongebied’

Er moet veel minder onderscheid kunnen worden gemaakt in beloningsniveau voor vergelijkbare functies tussen grote en kleine gemeenten.

Loonverschil
− Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een eind maken aan de grote verschillen in beloning tussen ambtenaren van kleine en grote gemeenten. Onderlinge concurrentie tussen gemeenten op de arbeidsmarkt moet daarmee zo veel mogelijk worden beperkt.

Dat moet wat de gemeentekoepel betreft het uitgangspunt worden in de arbeidsvoorwaardelijke koers voor de lange termijn. Het is een van de richtingen die zijn opgesteld in Stip op de horizon voor gemeentelijke cao’s, een toekomstvisie op de arbeidsvoorwaarden.

Beleidsmakers

Het is volgens de VNG zaak dat er een consistente lijn komt in de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden, onder meer om je als gemeentelijk werkgever op de krappe arbeidsmarkt te onderscheiden van andere werkgevers. Concurrerend publiek werkgeverschap is daarbij het uitgangspunt. Dat betekent onder andere dat gemeentelijke organisaties zich qua beloningsniveau goed positioneren op de arbeidsmarkt. En dat voor alle functieniveaus: van uitvoerend werk tot beleidsmakers.

Beloningsniveau

Een opvallend en belangrijk onderdeel van de strategie is om veel minder onderscheid te maken in functie- en beloningsniveau voor vergelijkbare functies dan nu tussen grote en kleine gemeentelijke organisaties. Omdat gemeenten met meer inwoners nu voor vergelijkbare functies (veel) beter betalen, moeten kleine gemeenten vaak met lede ogen aanzien hoe medewerkers worden weggekaapt door grotere buurgemeenten. Onderlinge concurrentie is volgens de VNG weliswaar niet volledig uit te bannen omdat mensen nu eenmaal steeds mobieler zijn op de arbeidsmarkt, maar ‘het verschil in beloningsniveau tussen grote en kleine gemeentelijke organisaties zit daarbij wel steeds meer in de weg en verdient heroverweging.’ Onderlinge concurrentie op de arbeidsmarkt wordt als het aan de gemeentekoepel ligt de komende jaren in elk geval zo veel mogelijk beperkt.

Jong talent

De gemeentelijke werkgevers nemen zich ook voor, kritisch te gaan kijken naar de huidige mix van arbeidsvoorwaarden. In verhouding wordt nu, zo stellen ze, veel geld uitgegeven aan of gereserveerd voor de vangnetten voor sociale zekerheid. Ook ten opzichte van werkgevers in de markt. Lees de regelingen in de cao voor ziekte/arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Er is onder de gemeentelijke werkgevers grote behoefte om dat soort regelingen terug te brengen naar een marktconform niveau – een telkens terugkerend agendapunt in de cao-onderhandelingen met de vakbonden. De werkgevers vinden dat er nu verhoudingsgewijs veel geld gaat naar sociale zekerheid. Wat hen betreft komt er meer nadruk te liggen op arbeidsvoorwaarden ‘in het nu’, omdat dat bijdraagt aan aantrekkelijk en eigentijds werkgeverschap en dus aan een goede positionering op de arbeidsmarkt. ‘Zeker als het gaat om aantrekken van jong talent.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans

Pardon?? Hier staat gewoon: als we nu eens optreden als een kartel, dan kunnen we de lonen lekker laag houden. Onze overheid is dol op marktwerking, totdat het over de salarissen van het personeel gaat.

Op 22 december 2022, 15:56
Hans Bakker

Ik hoop dat de lezers van dit artikel begrijpen dat de VNG een zeer eenzijdig beeld geeft van de situatie. Lonen van lager personeel liggen bij kleinere gemeenten juist hoger en de functies zijn leuker. En zo zijn er nog veel meer aspecten.

Op 22 december 2022, 17:40
Bob de Jong

Sorry. Maar WTF. De VNG spreekt hier van concurrerend publiek werkgeverschap maar in plaats van gemeenteambtenaren dan (markt)conform te betalen willen ze liever marktverstorende kartel afspraken maken zodat het werk als gemeente ambtenaar over de gehele linie, bij alle gemeenten, even onaantrekkelijk is!? Puik plan.

Op 23 december 2022, 13:17
Hielco Wiersma

De zwaarte van functies behoort leidend te zijn en niet de grootte van een Gemeente. Bij de VNG zijn ze het spoor kennelijk aardig bijster.

Op 23 december 2022, 13:25

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in