Advertentie
carrière / Nieuws

Jonge ambtenaar haakt af vanwege bureaucratie

De leeftijdsopbouw van gemeenten blijft onevenwichtig: het aandeel werknemers jonger dan 35 jaar ligt met 15 procent stukken lager dan in de beroepsbevolking (37 procent). Uit de Personeelsmonitor 2019 van het A&O fonds Gemeenten blijkt dat met name de uitstroom van jonge medewerkers een probleem vormt.

10 september 2020
jonge-ambtenaar.jpg

De leeftijdsopbouw van gemeenten blijft onevenwichtig: het aandeel werknemers jonger dan 35 jaar ligt met 15 procent stukken lager dan in de beroepsbevolking (37 procent). Uit de Personeelsmonitor 2019 van het A&O fonds Gemeenten blijkt dat met name de uitstroom van jonge medewerkers een probleem vormt.

In 2019 bestond 40 procent van de instroom van nieuw personeel bij gemeenten uit jongeren. Het merendeel van de gemeenten ervaart geen belemmeringen bij het aannemen van jongeren. De belangrijkste belemmeringen zijn dat de gemeente onvoldoende bekend is als werkgever en dat leidinggevenden (grote) waarde hechten aan werkervaring waardoor jongeren minder kans maken.

 

Carrièreperspectief

Naast het aantrekken van jongeren is het ook belangrijk om jongeren te behouden als ze eenmaal voor een gemeente werken. In 2019 bestond 17 procent van de uitstroom uit jongeren. In 2018 was dat aandeel 16 procent, in 2017 15 procent en in 2016 14 procent. De uitstroom van jongeren neemt dus ieder jaar licht toe. De belangrijkste reden voor jongeren om uit te stromen is volgens de Personeelsmonitor onvoldoende carrièreperspectief/doorgroeimogelijkheden.

 

Grote rem

Uit vervolgonderzoek komt echter een iets ander plaatje. Eén op de negen jonge ambtenaren is binnen een jaar vertrokken bij de overheid. Het A&O fonds Gemeenten vroeg het de jongeren zelf in het onderzoek Jong@Gemeenten. Het betreft een onderzoek naar de werkbeleving van jonge gemeenteambtenaren, uitgevoerd door Motivaction en Youngworks in opdracht van A&O fonds Gemeenten en FUTUR.

Bureaucratie, zo blijkt uit dat onderzoek, zit de jonge ambtenaar het meest in de weg. ‘Impact realiseren door het werk dat je doet is voor jonge ambtenaren heel belangrijk. Bureaucratie lijkt de grootste rem te zijn op het realiseren van impact’, aldus de onderzoekers. ‘Het is daarmee ook de belangrijkste vertrekreden onder alle jonge ambtenaren. Meer dan de helft van alle jonge ambtenaren noemt de bureaucratie binnen de organisatie als belangrijke reden om eventueel te vertrekken bij de gemeente: het duurt hen te lang om iets gedaan te krijgen.’

 

Geen actief beleid

Daarna komt pas de onvrede over de onmogelijkheid om door te groeien. Ongeveer een derde van de jonge ambtenaren noemt het gebrek aan interne doorgroeimogelijkheden als belangrijke vertrekreden. Startende ambtenaren noemen bovendien ook geregeld het geringe aantal leeftijdsgenoten onder hun collega’s als belangrijke vertrekreden.

Desondanks voert twee derde van de gemeenten (nog) geen actief beleid om jongeren te behouden en/of uitstroom van jongeren te voorkomen. Daar zitten volgens het A&O fonds Gemeenten winstmogelijkheden.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

big brother / juridisch adviseur
en als ik de inzet van de VNG bij de komende CAO-besprekingen zo bekijk, zal dat ook amper stimuleren om bij de gemeente te gáán werken.
Tom / Bestuurlijk jurist
Ik (nog geen 30) ben dit jaar na bijna vier jaar vertrokken bij een kleine gemeente omdat er geen doorgroeimogelijkheden waren. Zowel in functie als in loon. Het bestuur geeft aan een opleidende gemeente te willen zijn. Bureaucratie was voor mij zeker geen probleem. Processen duren inderdaad lang bij een gemeente maar ik had daar zelf weinig last van. Ik ben opnieuw bij een gemeente aan de slag gegaan waar mij meer kansen geboden worden. Ik vind het politieke spel leuk maar voor een goed loon en leuke uitdagingen had ik beter het bedrijfsleven in kunnen stappen. Men zegt dat geld niet gelukkig maakt maar als je op zoek bent naar een leuke woning speelt geld toch echt wel een belangrijke rol. Zeker bij jongeren.
Sander de Groot / Gemeente
Bij de vele gemeenten waar ik werk door heel nederland kan ik goed observeren hoe de processen verlopen. Jonge mensen maken alleen kans op een carriere bij een gemeente als ze politiek correct hun pad volgen, bij eventuele corruptie hun mond houden, de taal spreken van de politici, geen weerstand bieden aan veranderingen (meestal een jarenlang en kostbaar proces dat bekostigd wordt met belastinggeld), correcte praatjes houden tijdens de vele borrels en zich een weg naar boven likken.
L. Koedam / Juridisch medewerker
Ik herken mij in wat Sander zegt. Ik zei wat ik dacht op bijeenkomsten en zat ook in de ondernemingsraad. Hoewel ik mij drie slagen in de rondte werkte zat ik 24(!) jaar in dezelfde loongroep.
Eva
Wat mij opvalt is dat gemeenten het afgelopen jaar ook erg weinig functies uitzetten voor de 'jonge' ambtenaren. Er wordt erg vaak gevraagd naar minstens 2-5 jaar werkervaring, maar als pas-afgestudeerde zal je toch ergens moeten beginnen...
Advertentie