VNG wil af van lokale verlofregelingen
Er gaat wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft een streep door het geven van leeftijds- en schaalverlof. Verlof voor lokale feestdagen wordt beperkt tot twee dagen. In plaats van dit zogeheten bovenwettelijk lokaal verlof krijgt elke voltijdsmedewerker recht op vijf vrije dagen – 36 uur.

Er gaat wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft een streep door het geven van leeftijds- en schaalverlof. Verlof voor lokale feestdagen wordt beperkt tot twee dagen. In plaats van dit zogeheten bovenwettelijk lokaal verlof krijgt elke voltijdsmedewerker recht op vijf vrije dagen – 36 uur.
Dat willen de gemeentelijk werkgevers regelen in de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren, zo staat in de conceptarbeidsvoorwaardennota waarmee ze de cao-onderhandelingen in willen met de vakbonden.
Seniorendagen exit
Bovenwettelijk lokaal verlof is een verzamelnaam voor lokale afspraken over uiteenlopende vormen van extra vrije tijd, waaronder seniorendagen, schaalverlof en lokale feestdagen. Nu nog is het mogelijk dat gemeenten verschillende vormen van lokaal verlof afspreken.
Bijna negen op de tien gemeenten kennen leeftijdsverlof toe, in de volksmond ouwelullendagen genoemd. Schaalverlof, een regeling waarbij werknemers die zijn ingeschaald gelijk aan of hoger dan het maximum van schaal 9 recht hebben op vaak een bovenwettelijke vakantie van een dag per kalenderjaar, wordt door ruim een kwart van de gemeenten toegepast. Diensttijdverlof komt minder voor: in nog geen twee op de tien gemeenten.
Na de harmonisatie van het bovenwettelijk verlof is lokaal leeftijds- en diensttijdverlof en lokaal schaalverlof niet meer mogelijk.
Sabbatical
In de nieuwe, door de VNG voorgestane regeling, kunnen maximaal twee dagen (14,4 uur) door de werkgever worden aangewezen als lokale feestdagen en zijn dan niet meer vrij opneembaar voor de medewerker. Wijst de werkgever ze niet aan als lokale feestdagen, dan blijven ze vrij opneembaar als bovenwettelijke vakantie.
Twee dagen (14,4 uur) komen in een spaarverlofregeling. De medewerker kan deze twee dagen sparen bijvoorbeeld voor een sabbatical of om eerder te stoppen met werken. Maar de medewerker hoeft de dagen niet te sparen – hij of zij kan ze ook meteen opnemen. Uren in de spaarverlofregeling verjaren niet.
Eén dag (7,2 uur) wordt bovenwettelijke vakantie.
Overgangsregeling
Er komt als het aan de gemeentelijk werkgevers betreft wel een overgangsrecht. Medewerkers die nu recht hebben op meer dan 36 uur ‘lokaal verlof’ bouwen in een nader af te spreken periode af naar de norm van 36 uur, in gelijke stappen per jaar. Medewerkers die nu recht hebben op minder dan 36 uur ‘lokaal verlof’ bouwen in een nader af te spreken periode op naar de norm van 36 uur, in gelijke stappen per jaar. De ‘nader af te spreken periode’, het overgangsrecht, is onderdeel van de onderhandelingen met de vakbonden. Eerder al heeft de VNG uitgesproken bereid te zijn om te onderhandelen over een periode van meer dan vijf jaar en hebben de vakbonden uitgesproken niet vast te houden aan bevriezen van huidige rechten.
Per 2022
Werkgevers stellen voor om de verlofafspraken minimaal één jaar na het afsluiten van de volgende cao te laten ingaan. Die tijd is volgens hen nodig voor een zorgvuldige invoering. Dat betekent dat de afspraak op zijn vroegst ingaat op 1 januari 2022. Als het advies in zijn geheel wordt overgenomen, dan zou dit betekenen dat de volgende afspraken in de cao komen.
Reacties: 14
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.