Advertentie
carrière / Nieuws

Ook Molenlanden werft succesvol onder pensionado’s

Molenlanden volgde het voorbeeld van de gemeente Lopik, die als eerste met het idee kwam om specifiek onder gepensioneerden te werven.

16 november 2023
Achter de geraniums
Shutterstock

De wervingsactie van de gemeente Molenlanden onder gepensioneerden oogst resultaat: inmiddels zijn zes pensionado’s aangenomen.

Adviseur VTH-werkprogramma

JS Consultancy namens de Omgevingsdienst Brabant Noord
Adviseur VTH-werkprogramma

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Landschap

Gemeente Bloemendaal
Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Landschap

Sociaal domein

Sinds juli 2023 werft de Zuid-Hollandse gemeente actief in met name de categorie ‘vitale’ gepensioneerden. Molenlanden ging er toe over omdat in alle teams sommige vacatures lastig in te vullen waren. De gemeente telt op circa 300 medewerkers 29 vacatures. In krap een half jaar tijd reageerden 47 ‘comeback kampioenen’, zoals de gemeente de sollicitanten uit de doelgroep aanduidt. Ze werden allemaal uitgenodigd voor een gesprek, waarin werd gekeken naar bagage, motivatie en vooral ook naar talent. Wanneer de recruiter van de gemeente een kans zag een openstaande vacature geheel of gedeeltelijk in te vullen, dan volgde een tweede ontmoeting met het betreffende vakteam. Van de pensionado’s – de meeste zijn rond de 67 en 68 jaar – zijn er intussen zes geplaatst. Meestal voor twee dagen in de week. ‘Zij pakken werk op diverse terreinen: projecten, civiele werken, sociaal domein, project control en op juridisch gebied’, aldus een woordvoerder van Molenlanden.

Barendrecht

Molenlanden volgde het voorbeeld van de gemeente Lopik, die als eerste met het idee kwam om specifiek onder gepensioneerden te werven. Ook het college van burgemeester en wethouders van Barendrecht laat nu onderzoeken of het mogelijk is om gepensioneerden bij de gemeente te laten werken. Door de ontvlechting met Ridderkerk en Albrandswaard – Barendrecht stapt per 1 januari 2024 uit de BAR-organisatie – ontstaat er in Barendrecht namelijk een flink aantal vacatures. De kans is volgens het college groot dat die vanwege de krapte op de arbeidsmarkt niet allemaal kunnen worden opgevuld.

Werkdruk

Ervaringen in Lopik tonen aan dat zo’n wervingscampagne onder gepensioneerden soelaas kan bieden: 45 reacties ontving de gemeente uit die hoek. Daarvan gingen er uiteindelijk negen aan de slag voor de gemeente. Een ervan is 78 jaar. Ze worden op allerlei klussen ingezet. ‘Bij ons verlicht het de werkdruk’, aldus gemeentesecretaris Femmy Jonker van Lopik.

Studenten

Behalve op pensionado’s richt Molenlanden zich overigens ook specifiek op jongeren, lees studenten. Die kunnen er circa 16 uur per week relevante werkervaring op doen. ‘Wij betalen een stuk beter dan de gemiddelde kroeg en bieden ruimte om werkend te leren’, aldus de woordvoerder. Vijf werkende studenten zijn inmiddels aan de slag in de organisatie. Het gaat bijvoorbeeld om studenten bestuurskunde en beleid, communicatie & organisatie. Volgens de gemeente ontstaat er op die manier een ‘win-win-win’ situatie: ervaren mensen die betekenisgeving en plezier ervaren en hun kennis meegeven aan jongeren die zo theorie en praktijk combineren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie