Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar schuldig aan belangenverstrengeling

De gemeente beschuldigt haar van (de schijn van) belangenverstrengeling omdat ze diverse opdrachten zou hebben gegund aan een persoon met wie zij een relatie zou hebben gehad. Ait-Taleb (34) spande een kort geding aan omdat ze het niet eens is met haar schorsing en strafontslag

21 december 2017

De gemeente Amsterdam oordeelde terecht dat voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam maakt daarom geen einde aan haar strafontslag, blijkt donderdag uit het vonnis.

Belangenverstrengeling
De gemeente beschuldigt haar van (de schijn van) belangenverstrengeling omdat ze diverse opdrachten zou hebben gegund aan een persoon met wie zij een relatie zou hebben gehad. Ait-Taleb (34) spande een kort geding aan omdat ze het niet eens is met haar schorsing en strafontslag. Ze ging naar eigen zeggen pas privé met hem om nadat hem de opdracht was verleend. Hoewel daarbij wel werd geflirt, kwam het volgens haar nooit tot een relatie.

'Afhankelijkheidsrelatie'

De raadsman van de gemeente verwees tijdens de zitting onder meer naar WhatsApp-conversaties tussen de twee, waaruit zou blijken dat er wel degelijk meer was tussen hen. In haar functie, als programmamanager van het team radicalisering en polarisatie, zijn onafhankelijkheid en betrouwbaarheid essentieel, betoogde de raadsman van de gemeente. Ze had zich volgens hem moeten realiseren dat deze 'afhankelijkheidsrelatie' grote maatschappelijke impact zou kunnen hebben.

Nadere toelichting

Of de beschuldigingen voldoende zijn voor strafontslag, is in dit kort geding nog niet vastgesteld. De rechter ziet in elk geval geen aanleiding om het besluit op dit moment op te schorten, mede omdat niet is gebleken dat de financiële situatie van de vrouw hierom vraagt. Wel stelt de rechter dat er nog veel onduidelijk is over de zaak en de gemeente het besluit voor de zwaarste maatregel te kiezen nader moet toelichten.

Bodemprocedure

Dat laatste steunt Ait-Taleb in haar hoop op een goede afloop, laat ze via haar advocaat in een reactie weten. 'Saadia komt van ver. Een paar maanden geleden werd zij nog beschuldigd van fraude, inmiddels is daarvan geen sprake meer. Saadia blijft ervan overtuigd dat er geen reden is voor het ontslag.' De kwestie gaat verder in een bodemprocedure, waarvan de zitting op 30 januari is. Verder loopt er nog onder meer een strafrechtelijk onderzoek.

(ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie