FNV bereidt cao-acties voor
FNV kondigt aan dat er vanaf volgende week werkonderbrekingen zijn in diverse gemeentehuizen. De vakbond gaat dan op de werkvloer in gesprek met de achterban over de te volgen koers om te komen tot goede cao-afspraken. Een grote actie is te verwachten op het VNG-congres op 4 juni in Barneveld.

FNV kondigt aan dat er vanaf volgende week werkonderbrekingen zijn in diverse gemeentehuizen. De vakbond gaat dan op de werkvloer in gesprek met de achterban over de te volgen koers om te komen tot goede cao-afspraken.
Nu de gemeentelijke werkgevers deze week weigerden in te gaan op de eisen die de vakbonden FNV, CNV en CMHF in een ultimatum hadden gesteld, zijn werkvloerbijeenkomsten de eerst volgende stap. Daarna volgen wat FNV-hoofdonderhandelaar Bert de Haas betreft nog voor de zomer acties om kracht te zetten bij de cao-eisen van de bonden: koopkrachtverbetering en een breed vitaliteitsbeleid, inclusief een seniorenregeling. Gepland is een grote actie tijdens het grote jaarcongres van de gemeentekoepel VNG op 4 juni in Barneveld. ‘Om een duidelijk signaal af te geven’, aldus De Haas. Erna stelt hij stakingen in het vooruitzicht, zowel voor als na de zomer.
Ongeloofwaardig
Dat wil zeggen, als de gemeentelijk werkgevers dan nog steeds niet met een serieus loonbod zijn gekomen en bereid zijn concreet te investeren in duurzame inzetbaarheid van zowel jonge als oude medewerkers. De schriftelijk gedane toezegging van de VNG de bonden tegemoet te treden met een serieuze loonafspraak – het bod van 4,9 procent loonsverhoging voor twee jaar ‘was niet een eindbod’ – noemt De Haas ‘volstrekt ongeloofwaardig.’ In de laatste onderhandelingsronde daalde het loonbod ineens van 5,25 naar de genoemde 4,9 procent. De bonden verlieten daarop de overlegtafel. ‘Die rare stap was voor ons het signaal dat verder praten zinloos was’, aldus De Haas.
Burn-out
Hij benadrukt dat de bonden niet louter voor een zogeheten loon-cao gaan. ‘Voor onze achterban zijn investeringen in een breed vitaliteitsbeleid minstens zo belangrijk.’ Bij jongeren is er volgens hem sprake van veel burn-outs, terwijl bij oudere medewerkers het langer moeten doorwerken bepaald niet in de koude kleren gaat zitten. Daar moeten oplossingen voor komen.
‘Wij zijn bereid compromissen te sluiten’, zegt De Haas. ‘Pas als er van de gemeentelijke werkgevers een duidelijk signaal komt dat ze serieus willen bewegen, wil ik weer deelnemen aan een formeel overleg.’
2019 + 6% en 2020 + 4%