Advertentie
carrière / Nieuws

Een derde politieagenten doet verplichte conditietest niet

Ruim een derde van de politieagenten doet niet de verplichte jaarlijkse conditietest.

18 mei 2014

Ruim een derde van de politieagenten in ons land legt de verplichte conditietest niet af. Het gaat om 15.000 van de 40.000 agenten die een wapen dragen en die sinds 2 jaar verplicht zijn om mee te doen. De politie heeft dat zaterdagavond bevestigd naar aanleiding van onderzoek door RTL Nieuws.

Gezondheidsklachten
Daarnaast zijn 3500 agenten gezakt voor de Fysieke Vaardigheidstoets. 22.000 agenten slaagden wel.

Van degenen die verstek lieten gaan, deden 5000 dat vanwege een blessure of andere gezondheidsklachten. De overige 10.000 kwamen niet opdagen.

Geschikt
In de test moeten de agenten tonen dat ze fit genoeg zijn voor hun werk. Ze dienen in een bepaalde tijd een parcours af te leggen dat symbool staat voor de achtervolging van een crimineel. De politie laat weten dat de korte toets niet bepaalt of iemand geschikt is voor het politiewerk. ,,Er zijn andere verplichte testen en toetsen die een fysieke inspanning van politiemedewerkers vragen. Ruim 95 procent van de agenten haalt de norm. Zij zijn geschikt om het werk op straat te doen.''

Vrouwelijke agenten fitter
Uit de testresultaten, die gaan over vorig jaar, blijkt verder dat vrouwelijke agenten het beter doen dan hun mannelijke collega's. Van de mannelijke deelnemers zakt 15 procent; bij de vrouwen is dat 10 procent. Agenten hebben vanaf hun 40e steeds meer moeite met hun conditie.

Noord-Holland beste
De Landelijke Eenheid (voorheen KLPD), Zuid-Holland Zuid en Friesland presteren het slechtst. De agenten van het korps Noord-Holland Noord zijn het fitst.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos / hoofd oov
Als je de kop van het artikel leest zou je haast denken dat de leidinggevenden de agenten verplicht om de test niet te doen. Een vergeten/weggevallen e'tje maakt een wereld van verschil.
Jan Beerenhout azn / ambt.Bestuurscontacten b.d
Dank u voor de tip. De missende e is toegevoegd.
Kandidaat / kandidaat
Als kandidaat sollicitant (politievrijwilliger) en 53 jaar heb ik deze test onlangs gedaan. Gehaald. Ik zit bij de brandweer. De politietest is zwaarder met name de explosie. Vanuit niets alles geven. Een achtervolging dus. Je moet echt getraind zijn. We willen fitte agenten. De begeleiding was top.
O. ten Hove
Heerlijk bericht... dit zijn dus de mensen die mensen die zich niet aan de wet houden de les lezen en wanneer het hun uitkomt regels verzinnen om je te kunnen 'naaien'. We hebben een OM en een politiemacht die niet zou misstaan in een derdewereldland: Nederland is een bananenmonarchie.
Advertentie