Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdamse wethouder Yigit (DENK) stapt op

De jongste Rotterdamse wethouder, Enes Yigit, stapt plotseling en zonder duidelijke reden op, al was er al veel (interne) kritiek op hem.

Wethouder Esen Yigit foto Eric Fecken
De opgestapte Rotterdamse wethouder Enes Yigit − Foto: Eric Fecken

Enes Yigit (32), de Rotterdamse wethouder van armoedebestrijding, schuldhulpverlening en taal, heeft per direct zijn functie neergelegd. Hij laat dat weten op LinkedIn, waar hij een brief plaatst aan de Rotterdammers. Hij spreekt daarin over ‘disproportioneel veel weerstand vanuit verschillende hoeken’ en ‘spanningen’ in de organisatie waardoor het functioneren ‘lastig’ werd gemaakt.

Aanvallen op persoon

‘Helaas kent de politiek ook keerzijden’, schrijft Yigit op LinkedIn, nadat hij eerst heeft verteld dat hij ‘belangrijke stappen’ heeft kunnen zetten om Rotterdammers uit de armoede te helpen. Hij is er trots op dat hij zijn ‘lang gekoesterde wens’ heeft kunnen waarmaken door als gemeente duizenden kinderen te voorzien van ontbijt en lunch op school. Keerzijde is dat hij het soms lastig vond om niet op de inhoud van zijn werk te worden beoordeeld, ‘maar aangevallen te worden op mijn persoon’. Het ‘stak’ hem dat het in voor Rotterdammers moeilijke tijden ‘vaak draaide om politiek gewin’. ‘Ik vond dit pijnlijk voor de Rotterdammers.’

Spanningen maakten functioneren lastig

Ook schrijft Yigit dat hij als ‘DENK’er’ weet hoe moeilijk het is om als politieke buitenstaander je plek proberen te bemachtigen aan de bestuurstafel. Die ‘strijd’ heeft hij in het centrum van de macht voortgezet ‘en ben trouw gebleven aan mijn idealen’. ‘Dit was niet altijd gemakkelijk, maar het was nodig.’ Volgens Yigit heeft hij als jongste wethouder geprobeerd om vernieuwing en diversiteit in de organisatie te brengen. ‘Dit zorgde voor spanningen en hierdoor werd ook het functioneren mij lastig gemaakt.’ Verder heeft de aardbeving in Turkije ook hem familieleden gekost, welk gemis hij nog elke dag voelt. Het relativeert wel. ‘De vergankelijkheid van het leven is uiteindelijk een gegeven...’

Ik ben geen plucheplakker

De opgestapte Rotterdamse wethouder Enes Yigit

Geen plucheplakker

Wellicht speelde dat ook mee in zijn overwegingen die hem hebben doen besluiten om zijn functie neer te leggen. ‘Ik ben geen plucheplakker’, schrijft hij. Yigit schrijft de komende periode na te zullen denken in welke rol hij de stad kan helpen. De Rotterdamse DENK-afdeling noemt Yigit op social media een ‘zeer bevlogen en betrokken wethouder die zich keihard heeft ingezet om Rotterdammers te ondersteunen’. De partij vindt het jammer dat Yigit stopt, maar staat ‘100 procent’ achter hem. En daar lijkt de steun ook op te houden, want intern bestond er grote onvrede over zijn functioneren, schrijft het AD.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Totaal ongeschikt

Die ‘zware klachten’ zouden rond deze tijd naar buiten komen. Eerder waren al zijn voorlichter en een bestuursadviseur opgestapt en onlangs de andere bestuursadviseur, terwijl Yigit pas in juni 2022 werd geïnstalleerd. Volgens het AD, dat de afgelopen weken met direct betrokkenen sprak, was frustratie over het functioneren van Yigit de aanleiding van hun vertrek. De betrokkenen noemen Yigit ‘totaal ongeschikt’ als wethouder. Hij zou stukken niet of niet goed lezen, slecht geïnformeerd zijn over zijn eigen dossiers en belangrijke bijeenkomsten missen, zoals VNG-vergaderingen. Als hij wel bij die VNG-vergaderingen was, dan was zijn bijdrage ‘minimaal’, aldus aanwezigen die het AD heeft gesproken.

Druk met TikTok-filmpjes

De krant schrijft verder dat de ambtelijke top al snel na het aantreden van Yigit signalen ontving dat Yigit niet functioneerde. Hij zou te laat op afspraken komen, bijeenkomsten op het laatste moment afzeggen en zijn functie niet begrijpen. Ook zou zijn motivatie te wensen over laten. Vergaderingen van de raad bereidde hij wel voor, maar ambtenaren zouden zijn bijdrage dan in spreektaal moeten opschrijven, zodat hij het letterlijk kon voorlezen. Vanuit de oppositie kwam al eerder kritiek op Yigit. De PvdA verweet hem veel te weinig aan het actieplan armoede te doen en dat hij drukker zou zijn met TikTok-filmpjes. De verwachting was dat de klachten over hem een dezer dagen naar buiten zouden komen. Zondag bracht Yigit burgemeester Aboutaleb op de hoogte van zijn besluit. Die zegt dat te respecteren. Het college betreurt het vertrek van Yigit en is hem erkentelijk voor zijn inzet.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in