Advertentie

Wolfsen: zo snel mogelijk een privacyfunctionaris

De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen roept gemeenten op om zo snel mogelijk een privacyfunctionaris aan te stellen. Dat meldt het vakblad Zorgvisie. De oud-burgemeester van Utrecht vindt daarnaast dat de wetgever gemeenten niet voorziet van een goed wettelijk kader voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet.

22 februari 2017

De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen roept gemeenten op om zo snel mogelijk een privacyfunctionaris aan te stellen. Dat meldt het vakblad ZorgvisieDe oud-burgemeester van Utrecht vindt daarnaast dat de wetgever gemeenten niet voorziet van een goed wettelijk kader voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet.

Risico op schenden grondrechten

Wolfsen ziet dat professionals het risico lopen de grondrechten van burgers te schenden. Volgens hem heeft de Autoriteit Persoonsgegevens er tijdens de decentralisaties op gewezen dat er ‘geen overkoepelende wetgeving is voor de domeinoverstijgende verwerking van persoonsgegevens’.  Daar was volgens Wolfsen destijds 'geen oor' voor. ‘Het moest snel en goed geregeld worden; er kwam geen koepelwet, het moest in hokjes naar de gemeenten.’ Toestemming vragen aan inwoners om persoonsgegevens te verwerken, zoals veel gemeenten momenteel nog doen, is niet voldoende. De nieuwe Europese privacywetgeving die in 2018 ingaat kan een oplossing vormen. Die wetgeving houdt onder meer in dat een gemeente moet beschikken over een functionaris gegevensbescherming.  

'Hoop plezier van privacyfunctionaris' 

Wat Wolfsen betreft kunnen gemeenten die functionaris eerder aanstellen. ‘Mijn advies aan de gemeenten is: stel die functionaris zo snel mogelijk aan, liefst morgen. Dat moeten hooggekwalificeerde mannen of vrouwen zijn, die een onafhankelijke positie op niveau binnen de gemeentelijke organisatie moeten innemen. Daar kunnen gemeenten nu al een hoop plezier van hebben met het oog op de huidige problemen met de privacywetgeving. Zij vormen de liaison tussen de Autoriteit Persoonsgegevens en de gemeenten. Die functionarissen kunnen ons dag en nacht bellen. Als ze een vraag of probleem hebben, krijgen ze de volgende dag antwoord van ons.’

Er zijn al diverse gemeenten die een zogeheten privacyfunctionaris hebben aangesteld. Veenendaal is er daar één van.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Richard Claassens / Informatie/IT-architect | gespecialiseerd in privacy
Voor degene die geïnteresseerd zijn in de wetgeving die bij de aanstelling van een Functionaris Gegevensbescherming relevant is, heb ik een visualisatie gemaakt. Op- en aanmerkingen zijn welkom. Zie link op slideshare:

https://www.slideshare.net/richard.claassens/ben …Karel
Een privacyfunctionaris is geen efficiente oplossing daar zit het probleem niet.
Femke / beleidsmedewerker
Zware gezinsproblemen die zeer prive en schokkend zijn staan gewoon bij jan en alleman in de prive app ook bij klasgenootjes,buurjongens,buurmannen en ouders van vriendinnetjes zonder toestemming er worden leuke contacten onderhouden met vaders en moeders die hun kinderen hebben misbruikt en mishandeld het kind is de dupe en kan de ggz in voor de rest van zijn leven de ouders blijven ongestraft hun leuke leven houden en vertellen doodleuk dat hun kind niet te handhaven is en lastig is omdat het tegenstribbelt om voor 1 dag eens geen slaag te krijgen of verkracht te te worden Na uithuisplaatsing wordt er meteen een diagnose aangemeten en jarenlange begeleiding zonder inspraak de ouders ? worden hierna op de hoogte gesteld en worden gevoed in hun bevindingen over het kind. Je maakt de jeugd echt kapot voor dat ze volwassen zijn.Dit is maar een voorbeeldgevalletje.
H. Wiersma / gepens.
Ik denk dat Wolfsen (PvdA) druk bezig is om zijn eigen privé-koninkrijkje te stichten. Nog even en dan werken er honderden mensen aan privacywetgeving. Gauw de rem er op.
Wouter
Spijker, ik vind je reactie opmerkelijk. Gemeentes komen steeds meer in aanraking met (privacy)gevoelige gegevens, die bovendien makkelijker uitgewisseld worden. Het is voor inwoners belangrijk dat zij gemeentes daar zorgvuldig mee omgaan.Anno 2017 kun je het als gemeente echt niet meer permitteren om hier geen aandacht voor te hebben, ook met het oog op strenger toezicht vanuit de wet. Laat staan dat ze er de rem op gaan zetten.
Nagel
Spijker op de kop, Spijker.

Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Al die nadruk op individuele privacy kost de samenleving haar veiligheid en stabiliteit.Hoe desastreus dat is maken we elke dag mee, maar de individu goeroes drukken maar door.
Ernst Jansen
De gegevens moeten terug naar de overheid en alleen met een duidelijke reden en persoonlijke toestemming kunnen worden opgevraagd.De afstand en de veiligheid moet terug komen.

Ook een privacyfunctionaris zal niets oplossen want er ontstaan toch vriendschappelijke banden bj de gemeenten.Dat zie je ook in de keten en onstaan zelf liefdes relatie's waardoor gegevens worden doorgespeeld.

Het contact tussen de gemeenten en de bewoners wordt te intiem de meesten voelen zich hier niet meer gelukkig bij.Het schijnt belangrijk te zijn dat iedereen alles van elkaar wee techt alles daarom vertellen ze alles wat ze over iemand weten maar door dit is echt belachelijk,heel erg onveilig en zorgt voor verdriet,depressie en zelfmoord

Waarom weten wij niets van de ambtenaren ,de teams ,degenen die in ons huis komen klussen van de gemeenten en de sociale werkers ? Ze geven niet eens een naam of instantie door voor wie ze werken als je dat vraagt maar ze weten wel alles van de burgers.Het is een waardeloze misbruik boel.
Maudy
Er worden heel veel mensen gepest,uitgelachen,gestigmatiseerd en bespot door het werk van de sociale teams omdat ze ook veel liegen en overdrijven.
Amsterdam
In onze wijk hebben ze de gegevens inclusief foto van een meisje net 18 jaar doorgegeven aan de hele wijk omdat ze moeilijk contact maakt pdd nos. We moeten haar allemaal overdreven gedag zeggen en aan de praat houden en dagelijks bi haar aanbellen en ze moet open doen dit moet zeggen ze.Ze krijgt de meest vieze ongure typen in haar leven die contact komen maken en het wordt verkeerd begrepen.Ook dagschema's geven ze doorWe kregen ook alle informatie over haar jeugd en we moeten het team alles vertellen wat ze doet op een dag. Wat we niet doen natuurlijk.Je bent niet normaal als je hier wel aan meewerk want dit heeft niets met goedheid te maken.Haar gegevens zijn nu ook beland bij de vrienden en familie van alle buren terwijl het een gewoon leuk kind is die mag leven zoals zij wil en recht op privacy heeft.Ze doen dit tegen haar wil wij mogen nie aan haart kenbaar maken dat het team dit heeft geregeld voor haar.De teams zijn heel erg onbetrouwbaar en achterbaks maar zij merkt natuurlijk wel wat ze hebben gedaan door de bazige houdingen en rotopmerkingen van de buren. Zij redt zich bijzonder goed,geeft geen overlast of wat dan ook maar toch bemoeien ze zich met haar.Zij mogen dit doen bij ale burgers als ze daar zin in hebben.Vreemde overheid.
Monique
Een wijkteam praat ook te makkelijk over sexueel misbruik met het participeren in de wijkenalsof het er bij hoort terwijl het slachtoffer er aan onder door gaat ik vind het ook erg schokkend allemaal.
Fred
De maatschappij is er heel erg op achteruit gegaan door het gedrag van de teams en de gemeenten dit is geen voorbeeldgedrag zeker niet voor onze jonge kinderen want zij pesten mee tegen buurtgenoten.
Rene
Die wijkteams screenen en filmen maar raak zonder enige privacy. Je vraagt je af of zij zelf wel oke zijn.Hun houding is zo arrogant en dominant ze mogen vrij diagnostiseren,rapporten opmaken,gegevens verzamelen en zelfs hulp inzetten zonder dat iemand hier zelf van op de hoogte is dit kan niet goed zijn voor iemands welzijn.
Willemijn
Onze dochter is in haar jeugd heel erg gepest.

Het sociale wijkteam heeft met hen contact gezocht en haar huidige situatie uit de doeken gedaan en naar hun meningen gevraagd over haar schooltijd.

Ik denk dat je dan je werk niet verstaat want ze hebben natuurlijk contact met haar opgenomen pesters zijn geen leuke mensen en blijven dit ook doen als ze volwassen zijn.Je moet nooit beslissingen voor anderen nemen en vooral niet gaan denken voor anderen zonder medeweten. Zij beleeft alles weer opnieuw en de pesters hebben weer de macht ze hebben zelfs verteld dat ze mishandeld was zij moet zelf bepalen wat zij hierover kwijt wil en tegen wie ze heeft genoeg geleden als kind.
Frans
Er is een wet sociale veiligheid maar deze heeft blijkbaar geen nut.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Wat u schrijft over de wijk- en sociale teams schokt mij, dit druist tegen alle integriteit in. Zelfs zonder privacy wetgeving hebben professionals zich te houden aan geheimhouding.
Advertentie