Onrust onder stadsdelen
Alle stadsdeelvoorzitters hebben afgesproken niet voor komende vrijdag te reageren, wanneer het rapport van de commissie-Mertens uitkomt met aanbevelingen over de herindeling. Maar doordat het rapport al gedeeltelijk uitlekte, is er veel onrust onder de stadsdelen. Want wanneer alle fusies doorgaan gaat dit ten koste van vele politieke en ambtelijke banen in de hoofdstad. Overigens is er veel verdeeldheid over het aantal terug te dringen stadsdelen. De meeste PvdA-politici en bestuurders van kleine deelgemeenten zijn tegen de halvering van het aantal stadsdelen. Zelfs binnen de commissie-Mertens is men het niet met elkaar eens.
Speculeren en lobbyen
De meeste stadsdeelvoorzitters houden hun mond dus nog stijf dicht. Maar, zoals dat gaat wanneer grote fusies aanstaande zijn, worden er in de deelgemeentelijke wandelgangen volop voorkeuren uitgesproken, gespeculeerd en gelobbyd. Zo liet Fatima Elatik, die over anderhalve week geïnstalleerd wordt als voorzitter van Zeeburg, al aan Binnenlands Bestuur weten Oost-Watergraafsmeer wel in te willen lijven en stadsdeel Centrum zou eventueel ook een optie zijn.
Afschaffen stadsdelen: eten of gegeten worden
In Amsterdam is het grote lonken en afstoten onder de stadsdelen begonnen. Van de veertien stadsdelen die de hoofdstad telt mogen er over…
Stadsdeel Zeeburg opheffen
Oost-Watergraafsmeer wilde op dit ‘annexatieplan’ niet officieel reageren, maar liet via een woordvoerder toch weten: ‘Het lijkt me een logischer scenario om stadsdeel Zeeburg helemaal op te knippen. De Indische Buurt kan dan bij Oost-Watergraafsmeer gevoegd worden, het Oostelijk havengebied bij Centrum en de rest bij IJburg. Eh, ja dat klopt. Dan is Zeeburg inderdaad helemaal opgeheven...’
Muis tegen olifant
Ook Stadsdeel Centrum wil officieel pas na de presentatie van het rapport uitspraken doen maar reageerde nogal lacherig op Elatiks plan: ‘En dàt zegt de muis tegen de olifant,’ aldus een woordvoerster, ‘lijkt me eerder andersom, dat Centrum Zeeburg in gaat lijven.’
Wolkenkrabbers in Nieuw West
Ahmed Marcouch gaf een schot voor de boeg door alvast een superstadsdeel Nieuw West te schetsen. In een brief aan alle westelijke stadsdeelvoorzitters verkondigde hij zijn ideaal. Een fusie tussen de westelijke tuinsteden Slotervaart, Geuzenveld/Slotermeer, Osdorp en een deel van Bos en Lommer. Het mega-stadsdeel zou de Amsterdammers terug moeten halen uit Purmerend en Almere. De ambitieuze stadsdeelvoorzitter ziet wolkenkrabbers voor zich 'met het oude Amsterdam aan onze voeten.' Verder schrijft hij in zijn brief: ‘Er kan een moslimgemeenschap ontstaan met voldoende sociaal kapitaal. De moslimminderheid wordt dan een pluspunt.' En: 'Nieuw West kan zich toeleggen op de integratie van immigranten.'
Officieuze fusiebesprekingen
Geuzenveld/Slotermeer flirt echter al een tijdje met het kleine stadsdeel Bos & Lommer, waarmee in het verleden ook al officieuze fusiebesprekingen gevoerd zouden zijn. ‘De stadsdeelvoorzitter wil pas later zijn officiële voorkeur kenbaar maken,'meldt een woordvoerster van de deelgemeente. Na enig aandringen wordt wel duidelijk dat Geuzenveld/Slotermeer de droom van Marcouch niet deelt. ‘Wij willen graag de burgerlijke maat behouden, de nabijheid van het stadsdeel bij de bewoners vinden we belangrijk. Naar een stadsdeel van zo’n 160 duizend mensen gaat onze voorkeur niet uit,’ aldus een diplomatieke woordvoerster.
Lees hier de brief van Ahmed Marcouch aan de stadsdelen.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Noord, Oost, Zuid, Zuid-Oost, Oud-West, Nieuw West en Centrum. Ik ben al op 7 stadsdelen! Dus kan er nog eentje bij. En waar hep dat nou voor nodig? Het ''vreet'' geld!
De stadsdeelbesturen kunnen het beste maar helemaal opgeheven worden. Het is één van de (misschien wel belangrijkste) reden dat ik uit Amsterdam ben weggegaan. Het is toch te zot voor woorden dat ruim 400 mensen een stad van nog geen 800.000 mensen besturen. Dat is meer dan de 1ste en 2e kamer en die besturen Nederland.
Als er weer gewoon één gemeenteraad voor heel Amsterdam komt zal dat een enorme besparing in uitgespaarde lonen opleveren. Vooral de lonen van de bestuurgeile nitwits zoals Marcouch.
Wel kunnen er nog b.v. 7 kantoren blijven bestaan voor b.v geboorte aangiftes, huwlijken, verstrekken van paspoorten e.d. maar die moeten geen bestuursbevoegdheid hebben. Het zijn dan eigenljk servicebalies voor de bewoners.
Eigenlijk hebben we - zeker in de Randstad - een bizarre provincie-indeling.
Je ziet al, dat politie en justitie een andere indeling volgen.
De discussie over de omvang van stadsdelen zou daaraan ondergeschikt moeten zijn.
Alweer een EX! Amsterdammer! die reageert, er moeten er niet meer bijkomen, er moet er maar 1 overblijven.
Zo erg moeilijk is het toch niet om net als vroeger je stad leefbaar te houden? Regels zijn er! Die moeten nageleefd worden! Begin daar maar eens aan!!!