Advertentie

26 gegadigde gemeenten voor wietproef

26 gemeenten hebben interesse getoond in het experiment met legaal geteeld wiet. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer. Het experiment wordt uitgevoerd in zes tot tien gemeenten. De Nijmeegse burgemeester Bruls garandeert dat het ingezetencriterium in zijn stad niet zal worden gehandhaafd.

13 juni 2019

Voor het experiment met legaal geteeld wiet hebben 26 gemeenten interesse getoond. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer. Het experiment wordt uitgevoerd in zes tot tien gemeenten. De Nijmeegse burgemeester Bruls garandeert dat het ingezetencriterium in zijn stad niet zal worden gehandhaafd.

Inschrijving gesloten
De inschrijvingstermijn om mee te kunnen doen aan de proef is maandag gesloten. Burgemeesters konden hun belangstelling kenbaar maken op basis van het ontwerpbesluit voor de inrichting van het wietexperiment. In de Tweede Kamer is het wetsvoorstel ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ en het ontwerpbesluit al behandeld. Het ligt nu ter behandeling voor in de Eerste Kamer.

Namen pas later bekend
De onafhankelijke adviescommissie ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ onder voorzitterschap van prof. dr. André Knottnerus adviseert over welke gemeenten aan het experiment zouden moeten meedoen. Het kabinet beslist op basis van dat advies welke gemeenten aan het experiment gaan deelnemen en maakt dan pas de namen bekend. Dat zal naar verwachting deze zomer plaatsvinden. Het duurt dan nog een jaar of twee voor de legaal geteelde wiet in de coffeeshops ligt.

G4 doen niet mee
De vier grote steden ontbreken sowieso in het experiment, omdat de opzet van de proef hun niet aanstaat. Ze maken bijvoorbeeld bezwaar tegen de eis dat alle coffeeshops in de gemeente moeten deelnemen aan de proef. Voor zover bekend zijn dit in ieder geval steden die zich hebben aangemeld: Almere, Arnhem, Breda, Culemborg, Den Bosch, Harderwijk, Heerlen, Helmond, Maastricht, Nijmegen, Tiel, Tilburg en Zutphen.

Ingezetenencriterium niet handhaven
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen liet woensdagavond weten wel mee te willen doen aan de wietproef, maar hij gaf de garantie dat de gemeente het ingezetenencriterium niet zal handhaven. Dat meldt Omroep Gelderland. Het ingezetencriterium is een andere voorwaarde voor de wietproef en houdt in dat buitenlanders geen wiet of hasj mogen kopen in Nederlandse coffeeshops. De vrees is dat die dan het illegale circuit induiken.

Geen maximum aantal soorten
Verder benadrukte Bruls gisteravond in de raad dat geen maximum wordt gesteld aan het aantal soorten hasj en wiet dat tijdens de proef verkocht mag worden. Volgende week reist Bruls af naar Den Haag en hij zal de bedenkingen en twijfels van raadsleden dan meenemen. Volgens hem is Nijmegen een interessante gemeente voor de proef. ‘De coffeeshops liggen dicht bij elkaar. Dat is overzichtelijk.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie