Advertentie

'Wethoudersvak niet voor gelukszoekers of opportunisten'

Kandidaat-wethouders moeten geen opportunisten en gelukszoekers zijn, meent voorzitter Edo Haan, voorzitter van de Wethoudersvereniging, tijdens de jaarlijkse landelijke Wethoudersconferentie.

27 november 2013

We moeten voorkomen dat inwoners bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen nog maar kunnen kiezen uit gelukszoekers en opportunisten als kandidaat-wethouder. Dit zei voorzitter Edo Haan, voorzitter van  de Wethoudersvereniging, woensdag tijdens de jaarlijkse landelijke Wethoudersconferentie.

Electorale druk

De voorzitter sprak zijn zorg uit over de manier waarop sinds 2010 aanpassingen aan de positie van wethouders en andere politici plaatsvinden. Hij heeft de indruk dat onder electorale druk aan de randvoorwaarden van het vak wordt gemorreld.

Fatsoenlijke arebidsregeling
Haan: ‘De komende jaren wordt meer en meer gevraagd van wethouders. Ze krijgen er flink wat taken en verantwoordelijkheden bij, met de overheveling van jeugdzorg, participatie en WMO naar gemeenten. Daar zijn bekwame en ervaren bestuurders voor nodig, die voor vier jaar publieke dienst kunnen en willen tekenen. Daar hoort ook een fatsoenlijke arbeidsregeling tegenover te staan.’

Integrale visie op wethouderschap
De Wethoudersvereniging ziet het liefst dat de Minister een brede commissie instelt, die in een advies aanzetten geeft voor een integrale visie op de ontwikkeling, verdere professionalisering en overige randvoorwaarden voor het wethouderschap. In 2004 gebeurde dat door de commissie Dijkstal. Die keek vooral naar de arbeidsvoorwaarden. Nu, bijna tien jaar verder, roept de Wethoudersvereniging  Minister Plasterk een soortgelijke commissie in te stellen, die breder adviseert over een integrale visie op het wethouderschap en soortgelijke politieke functies.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie