Wethouder vierkant achter vrouwenloket
Wethouder Cees van Eijk blijft vierkant achter de omstreden gemeentelijke informatieloketten staan in de moskee in de wijk Overvecht.
Kritiek
Vrijdag worden de zogenoemde ‘wegwijzerloketten’ geopend. Die worden gerund door de stichtingen Ward (Welzijn voor Allochtonen Rondom Dom) en Stiva. Er is een loket voor ‘gemengd’ publiek en een alleen voor vrouwen. Het feit dat de gemeente betaalt voor een gescheiden voorziening in een moskee kreeg een hoop kritiek en er werden zelfs kamervragen over gesteld.
Onorthodoxe manier
’We hebben de taak om iedereen te bedienen,’ verdedigt de Utrechtse wethouder Cees van Eijk zich, ‘en sommige doelgroepen zijn nu eenmaal moeilijk te bereiken. De twee stichtingen die betrokken zijn bij de moskee kan die doelgroep van islamitische veertigplussers wel bereiken en daar zijn we erg blij mee. Het is misschien een onorthodoxe manier, maar wie een beter idee heeft die zegt het maar.’
Taalbarrière
In Overvecht is al een WMO-loket gevestigd, in de openbare bibliotheek. Maar veel allochtonen weten de weg daar naar toe niet te vinden. De bedoeling is dat ze via de nieuwe loketten alsnog naar het officiële WMO-loket worden geleid. ‘Natuurlijk staat de deur daar wijd open en is het voor iedereen toegankelijk. Maar voor deze groep mensen is de drempel te hoog om naar een informatiepunt te gaan, de taalbarrière speelt ook mee,’ aldus van Eijk.
Kosten
De kosten van de twee informatieloketten in de moskee zijn honderdduizend euro, betaald uit de Vogelaar-pot. De verbouwing van de aparte vrouwenruimte is 25 duizend euro, de rest wordt besteed aan training van de medewerkers en personeelskosten.
Veilig zonder mannen
‘Bepaalde groepen vrouwen zullen alleen komen wanneer ze zich veilig voelen in een beschermde omgeving, zonder mannen,’ legt de wethouder uit, ‘daarom is een apart vrouwenloket belangrijk.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.