Advertentie

Wethouder Dinkelland weg om integriteitsrapport

Waarnemend burgemeester van Dinkelland Jan Kristen heeft, amper drie dagen in functie, al afscheid genomen van een wethouder in deze politiek roerige gemeente. Evert-Jan Krouwel (PvdA) heeft vrijdag zijn vertrek bekendgemaakt.

26 maart 2008

Dat gebeurde een dag nadat met de drie wethouders van Dinkelland (Overijssel) was gesproken over de uitkomsten van een integriteitsonderzoek, verricht op verzoek van de gemeenteraad.

 

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht vijf aantijgingen. In één geval blijkt volgens het rapport de integriteit van Krouwel in het geding. ‘Omdat ik gebonden ben aan geheimhoudingsplicht kan ik echter niet zeggen bij welk dossier dit is. Wel heb ik vanaf het begin aangegeven dat wanneer mijn integriteit ter discussie zou komen te staan, ik de eer aan mezelf zou houden’, laat Krouwel weten in een persverklaring.

 

Het onderzoek wordt volgens gemeentewoordvoerder Joost Meijer in de loop van deze week openbaar gemaakt. De gemeenteraad spreekt er eerst in beslotenheid over, volgende week volgt een openbare raadsvergadering.

 

Vorige week werd waarnemend burgemeester Jan Kristen geïnstalleerd. Hij volgt Frans Willeme op. Willeme, naar huis gestuurd door zowel de drie wethouders als de gemeenteraad, maar gesteund door de bevolking van Dinkelland, werd vorige maand door minister Guusje Ter Horst ontslagen.

 

De verhoudingen binnen het college waren onwerkbaar geworden. De wethouders hadden het vertrouwen in Willeme opgezegd. De burgemeester op zijn beurt sprak van ‘integriteitskwesties’ rondom de drie wethouders. Het zou gaan om zaken als huiselijk geweld, machtsmisbruik, mishandeling en fraude, meldde Willeme vorige maand in de zienswijze die hij tegen zijn ontslag indiende. Commissaris van de koningin Geert Jansen heeft volgens hem nooit gereageerd op deze kwesties, die Willeme al in mei 2006 onder zijn aandacht zou hebben gebracht.

 

Zie ook:
Actiegroepen Dinkelland verdeeld (28/02/2008)
Willeme haalt uit naar commissaris en minister (27/02/2008)
Actiegroep Dinkelland wil uitstel burgemeesterszaak (13/02/2008)
BING onderzoekt Dinkelland (06/02/2008)
Collegiale tips voor burgemeester Willeme (21/12/2007)
Willeme blijft voorlopig (20/12/2007)
Raad stuurt burgemeester Dinkelland weg (12/12/2007)
Grimmigheid in Dinkelland om behoud burgemeester (11/12/2007)
Burgemeester Dinkelland ziet niets in kritiek (23/11/2007)
Wat is er aan de hand in Dinkelland? (14/11/2007)
Wethouders Dinkelland sturen burgemeester weg (07/11/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie