Advertentie

Oud-burgemeester Welschen overleden

Na een lang ziekbed is oud PvdA-burgemeester Rein Welschen (72) van Eindhoven dinsdag overleden. Hij maakte in 2002 zijn aftreden bekend uit onvrede over uitblijvende grootscheepse gemeentelijke herindeling in Zuidoost-Brabant.

17 september 2013

Oud PvdA-burgemeester Rein Welschen van Eindhoven is dinsdag na een lang ziekbed op 72-jarige leeftijd overleden. De gemeente Eindhoven heeft dat bekendgemaakt. 

Herindeling Welschen was burgemeester in Eindhoven van 1992 tot 2003. Tot ieders verbijstering maake hij tijdens een raadsvergadering in 2002 zijn aftreden bekend. Aanleiding daarvoor was de streep die toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) zette door de grootscheepse gemeentelijke herindeling in Zuidoost-Brabant, waardoor Eindhoven er geen ruimte bijkreeg. Op verzoek bleef Welschen nog een jaar aan als waarnemend burgemeester. Een inktzwarte bladzijde in zijn burgermeesterschap was de Herculesramp op 15 juli 1996 op Vliegbasis Eindhoven, die 34 mensen het leven kostte. 
Politiek dier Voordat Welschen burgervader in Eindhoven werd, was hij gedeputeerde in Noord-Brabant met milieu, natuur en landschap in zijn portefeuille en (van 1982 tot 1987) wethouder in Breda voor onder meer welzijn, volkshuisvesting en grondbedrijf.
Waardering Burgemeester Welschen werd in Eindhoven alom gewaardeerd. Huidig burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) prees hem dinsdag aan het begin van de raadsvergadering om zijn inzet, zijn scherpe politieke analyse en zijn vermogen om visie te koppelen aan goede plannen.
Medeleven Op twitter betuigden Eindhovense politici hun medeleven. 'Een mooi mens is overleden. Eindhoven heeft veel te danken aan onze oud-burgemeester Rein Welschen', twitterde PvdA-wethouder Staf Depla (PvdA), financiën). VVD-wethouder Joost Helms (mobiliteit): 'Droevig nieuws. Vandaag is oud-burgemeester Welschen overleden. Bijzondere Eindhovenaar met een groot hart.' 'Een man die de fundamenten van ons succes van vandaag heeft gelegd is overleden", blogt PvdA-wethouder wonen en burgerparticipatie Yasin Torunoglu.

Bioloog

Welschen begon zijn loopbaan als wetenschapper. Hij studeerde biologie en promoveerde in 1972. In 1974 werd Welschen raadslid en later wethouder in Breda. Die functie verruilde hij in 1987 voor die van gedeputeerde in Noord-Brabant. In 1992 werd hij burgemeester van Eindhoven en direct geconfronteerd met de bezuinigingsoperatie Centurion bij Philips en het faillissement van DAF, wat duizenden mensen in de regio hun baan kostte. Welschen zorgde echter met miljoenen uit Brussel voor nieuwe voorspoed.

Herdenking

Eind 2005 werd een zeldzame vorm van hersentumor bij hem vastgesteld. Het afscheid van Welschen is zaterdag in besloten kring in zijn geboorte- en woonplaats Breda. De gemeente opent donderdag een condoleanceregister en houdt op vrijdag 27 september een herdenking in het gemeentehuis.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie