VNG weigert contributie te verlagen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verlaagt de contributie niet. Gemeenten betalen in 2011 evenveel voor hun lidmaatschap als dit jaar.
In juni trapten de leden op het jaarcongres van hun koepelorganisatie in Leeuwarden flink op de rem. Ze namen geen genoegen met het voorstel van het VNG-bestuur de contributie voor 2011 te bevriezen: waar de gemeenten moesten bezuinigen, moest de vereniging ook de broekriem aanhalen.
Het teruggefloten bestuur beloofde met een nieuw voorstel te komen. Dat kwam deze week. In het gepresenteerde voorstel wordt de contributie op hetzelfde niveau gehouden. Ook de staffel wordt gehandhaafd: kleine gemeenten betalen per inwoner meer dan de grote gemeenten - de tarieven variëren van 1,47 euro tot 0,58 euro per inwoner.
Het meerjarenperspectief verandert wel. De bijdrage die gemeenten moeten betalen, wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van het gemeentefonds. Dat betekent dat gemeenten en de VNG een ‘samen de trap op, samen de trap af’-systematiek gaan volgen: krijgen de gemeenten meer aan algemene uitkering van het Rijk, dan gaat ook de VNG-contributie omhoog - en omgekeerd. Die systematiek verloopt analoog aan de financiële afspraken die Rijk en gemeenten met elkaar hebben. Met het laten meebewegen van de VNG-contributie met de financiële situatie van de gemeenten, denkt het bestuur tegemoet te komen aan de eerder geuite bezwaren.
Volgens het VNG-bestuur moet de bevriezing van de contributie in 2011, in het licht van de nieuwe systematiek, worden gezien als een verlaging. Volgend jaar stijgt immers het gemeentefonds nog, terwijl de contributie de nominale nullijn volgt. In feite wordt het oude voorstel gewoon gehandhaafd en komt er bij de VNG net als dit jaar 20,6 miljoen euro aan ledencontributies binnen.
Onzeker
Hoe die contributieverplichting vanaf 2012 uitpakt, is met veel onzekerheid omgeven. Op basis van eigen berekeningen gaan financieel specialisten van de koepelorganisatie ervan uit dat het accres van het gemeentefonds de komende jaren zal oplopen - het Rijk bezuinigt weliswaar, maar geeft op een aantal terreinen ook extra uit.
Per saldo komt dat volgens VNG-berekeningen neer op een groei van het accres van 0,3 procent in 2012 tot 3 procent in 2015. De nieuwe ‘samen trap op, samen de trap af’-systematiek volgend zou de contributieverplichting zich exact volgens dezelfde lijn ontwikkelen.
Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering op 12 november in Utrecht kunnen de gemeenten stemmen over het nieuwe contributievoorstel.
Delft en Brummen boekten al verlaging in
Menig college heeft na de VNG-jaarvergadering van juni in de meerjarenbegroting een lagere contributiebijdrage aan de koepelorganisatie geraamd van meestal 5 procent. Burgemeester en wethouders van Delft gaan er in hun concept-meerjarenbegroting vanuit de contributiebijdrage aan de VNG met 5 procent te kunnen terugschroeven. Vanaf 2012 zou dat een bezuiniging van 5000 euro per jaar zijn. In het oosten van het land doet het college van Brummen hetzelfde. Het is onderdeel van het voornemen op samenwerkingsverbanden flink te bezuinigen.
‘Het gemeentebestuur maakt zich sterk om de bijdragen van de kosten aan deze samenwerkingsvormen met 10 procent te verlagen. Denk hierbij aan het lidmaatschap van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten’, stelt het college. In de financiële paragraaf blijkt het uiteindelijk te gaan om een korting van 5 procent. Vanaf 2012 is een besparing van iets meer dan 1500 euro per jaar ingeboekt op de VNG-contributie.’
Het college zal de VNG vragen ‘ook een steentje bij te dragen in de forse bezuinigingstaakstelling waarmee de gemeenten en dus ook Brummen worden geconfronteerd vanaf 2012.’ ‘Een besluit om ook de contributie met 5 procent omlaag te brengen zou een onevenredige bezuiniging betekenen die niet zonder gevolgen kan blijven voor de taken die de VNG voor haar leden uitvoert’, aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma in juni.
Gewoon afschaffen die hap of er een echte concurrent naast zetten, want ze houden toch zo van marktwerking (bij anderen) !