Advertentie

Vlieland als laatste klaar met college

Als laatste gemeente van Nederland heeft Vlieland een college van burgemeesters en wethouders geformeerd.

01 november 2022
microfoon-lege-raadszaal.jpg

Het duurde maar liefst 229 dagen, maar als laatste gemeente van Nederland is ook Vlieland er in geslaagd een college te vormen. Daarmee pakt het eiland het landelijk record met de langste collegeformatie ooit.

Record

Een na laatste was de Noord-Hollandse gemeente Bergen. Die installeerde zijn college op 29 september. Het oude record stond op naam van Enkhuizen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 deed deze Noord-Hollandse gemeente er 188 dagen over om tot de vorming van een nieuw college te komen.

Toerbeurt

Volgens Omrop Fryslân lukte het Vlieland maar niet om de twee benodigde wethouders te vinden. Er waren nauwelijks reacties op de vacatures. En een kandidaat trok zich terug toen bleek dat hij een huis moest delen met de andere wethouder. Daar bracht de gemeente later alsnog verandering in aan en stelde een tweede woonruimte ter beschikking.  Het nieuwe college bestaat nu uit burgemeester Michiel Schrier en de wethouders Roel de Jong en Marieke Vellinga. Beide komen ‘van de vaste wal’. Doordeweeks zijn ze op het eiland en in het weekend bij toerbeurt.

Meer fracties

Over het algemeen is het formeren van nieuwe coalities en het benoemen van nieuwe wethouders een steeds langer proces geworden. Voor 2002 gold een maximale termijn van zes weken voor het formeren van een nieuwe coalitie. Door een wetswijziging kwam die eis te vervallen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 bleken ruim dertig gemeenten vier maanden nodig te hebben om nieuwe wethouders te benoemen. Vier jaar geleden bedroeg het aantal gemeenten dat meer dan honderd dagen nodig had voor de collegevorming nog slechts vier.  De belangrijkste reden daarvoor is dat er steeds meer fracties nodig zijn om tot een meerderheid te komen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie