Advertentie

Noodbevel was gevolg van communicatieblunder

Een onverwachte wending in de kwestie over het noodbevel dat burgemeester Van der Werff destijds zei te hebben uitgevaardigd: Hij was niet uitgevaardigd.

22 februari 2016

Er was vorige maand helemaal geen noodbevel rond een informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Dat zei burgemeester Aucke van der Werff maandagavond. Hij praatte de gemeenteraad van Noordoostpolder, waar Luttelgeest onder valt, bij over de gebeurtenissen die avond. 

Concepttekst
De raadsleden reageerden verrast op de mededeling. Volgens de tekst van het het noodbevel mocht de pers niet in de buurt van het dorp Luttelgeest komen. Enkele verslaggevers werden weggestuurd. Dat was volgens Van der Werff een fout van de dienstdoende politieagenten. Het op de gemeentesite gepubliceerde noodbevel was een concepttekst die niet officieel was afgekondigd, aldus de burgemeester.

Wel afgekondigd
Hij zei dat hij de commotie betreurt en dat de manier van communiceren nog wordt onderzocht. Eerder had de burgemeester nog gezegd dat de noodverordening was afgekondigd zodat burgers vrijuit zouden kunnen spreken over het asielzoekerscentrum. Hij verklaarde dat een externe jurist hem een paar weken geleden wees op de Gemeentewet, waarin staat dat niet de gemeente, maar alleen de burgemeester zelf een noodbevel kan afkondigen. ,,Waar mensen werken, worden fouten gemaakt'', verdedigde Van der Werff zich. (ANP)

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan / pensioen gedupeerde.
De burgemeester kondigt een noodbevel af, wat hij achteraf geen noodbevel noemt en daarom nooit een noodbevel kan zijn geweest.

Want als het wel een noodbevel was geweest, had hij gezegd dat het zojuist afgekondigde noodbevel een noodbevel was en aangezien hij niet heeft gezegd dat het afgekondigde noodbevel een noodbevel was, luidt de onafwendbare conclusie: dat het noodbevel nooit een noodbevel kan zijn geweest. Iets is, alleen als je zegt dat het er was. Als je dat niet doet, dan is het er gewoon nooit geweest. Al leek het er eerst wel te zijn. Deze burgemeester heeft zojuist een nieuwe ontdekking op het gebied van de kwantummechanica gedaan.Godwin
Dus... Er is geen noodbevel omdat de burgemeester de wet niet kent, of was er nu wel een noodbevel, omdat de burgemeester de wet niet kent?
Hans / afdelingsmanager
Of hij is totaal onkundig, of hij liegt en hij probeert de schuld af te schuiven op anderen; in alle gevallen is het enige wat hij kan met zulke koeien van fouten: aftreden. En zo niet: vertrouwen opzeggen en hem dwingen. En als dit niet gebeurt , zegt dat alles over de integriteit en betrouwbaarheid van de gemeente Noordoostpolder.
jan / projectleider
Wat een laffe actie van deze burgemeester.

Echt een voorbeeld van hoe voorkom ik gezichtsverlies over de rug van mijn communicatieafdeling.Fritz
En daar komt Van der Werff nu mee? Niet meteen nadat er commotie over ontstond, maar pas nu is het een fout (van een ander). Sorry maar dit heeft er echt de schijn van dat naar een excuus gezocht is voor eigen falen. En de raad die zich dit op de mouw laat spelden is eveneens geen knip voor de neus waard.
Sjaak / waakzaam burger
Er is iets mis gegaan, maar dat noch de gemeenteraad, noch de pers dat zelf hebben ontdekt, geeft te denken. Kennelijk werd geen formele toets verricht. Die is, overigens, niet zo moeilijk: gewoon zoeken en/of navraag bij de gemeente doen naar de bekendmaking (publicatie). Wat mij opvalt is dat 'noodverordening' en 'noodbevel' dooreen gebruikt worden, terwijl het juridisch geheel verschillende instrumenten zijn, waarbij in beide gevallen de burgemeester het bestuursorgaan is.
Heleen Wagemans / Docent integrale veiligheid
Is hier het werkelijke probleem niet dat de mensen die er verstand van hebben; de juristen, de veiligheidsadviseur etc te veel op afstand zitten van de burgemeester? De leidinggevenden bemoeien zich met de inhoud van de adviezen maar daar hebben ze geen verstand van. Een slimme burgemeester zorgt dat hij rechtstreeks advies krijgt. Dat behoedt hem ook voor pootje gelicht worden in een gemeente waar van oudsher veel verstrengeling raad en ambtelijk apparaat aanwezig is. De wethouder die pootje gelicht werd in de zaak Poldertoren had in feite hetzelfde probleem. Achter het gezichtsverlies van bestuurders in de NOP zit een hele interessante wereld van machtsspel, manipulatie en grote zakelijke belangen.
JaapvV / adviseur
Daar gaan we weer: Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Met die achterlijke mantra gaat nu ook de burgemeester aan de haal. Succes.
Karel van Klaveren
Het spijt me te moeten zeggen. Maar... deze burgemeester staat gewoon glashard te liegen.

Hier is slechts 1 uitkomst mogelijk: Wegwezen !
Dries
En hoe zit het nu met de Commissaris van de Koning van Flevoland ? Die heeft nl. gezegd dat hij helemaal achter de persbreidel van de burgemeester staat. Gaat Verbeek zijn keutel nu ook intrekken? #lafbestuur
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En .... daar komt deze burgemeester nu pas mee naar buiten. Ik begin inderdaad wel erg aan zijn communicatieve capaciteiten te twijfelen en dat zijn er vast héél veel meer, als dit persbericht tenminste juist is.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik ben het eens met de conclusie van Hans: Of hij jokt, of hij is incapabel.
Govert
Dit is typisch gedrag van narcisme, om koud van te worden!! Vervolgens ook nog suggereren dat het verkeerd begrepen is door een agent tijdens een briefing. Werkelijk een staaltje verstoppertje spelen. Het verraderlijke is dat dit gedrag loyaal aanvaard wordt. Onze beschaving geeft de ruimte dit gedrag te tolereren. Angstig te moeten ervaren dat stiekem zaken verdraaid worden om een burgervader te beschermen. Eerlijk gezegd had dit excuus gelijk in de media gebracht kunnen worden. Het bewust tot gisteravond wachten laat onverlet de suggestie open dat men manipuleert.
K. de Beer / organisatie adviseur
Het is helaas een feit; slechts weinig gemeente-ambtenaren, managers en gemeentebestuurders hebben enige notie van de Gemeentewet.

Een verplichte basiscursus Algemeen bestuursrecht en Gemeenterecht zou verplicht moeten zijn voor iedereen die bij de gemeente werkt boven schaal 6. En het wervingsbeleid voor burgemeester en wethouders, zou ook zo'n eis moeten bevatten. En voor raadsleden zou het gewoon handig zijn.
Advertentie