Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertrouwen burger in gemeente daalt gestaag

Het vertrouwen van burgers in hun gemeente staat zwaar onder druk, vooral op het platteland.

Protesterende burgers
− Shutterstock

Burgers verliezen in rap tempo het vertrouwen in hun lokale overheid. Bijna 40 procent van de Nederlanders zegt weinig tot zeer weinig vertrouwen te hebben in hun gemeente. Het vertrouwen is de afgelopen jaren het snelst gedaald in plattelandsgebieden, zo blijkt uit een analyse van Kieskompas in opdracht van Trouw.

Flink gedaald

Dat het algehele vertrouwen in de overheid gedurende de coronapandemie is afgenomen was al langer bekend. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart voor de deur blijkt ook het vertrouwen in de lokale overheid de afgelopen twee jaar flink te zijn gedaald. Al geldt over het algemeen wel dat mensen méér vertrouwen hebben in het gemeentebestuur, dan in de landelijke overheid.

Oost-Groningen 

Toch zei in juni 2020 al een kleine 30 procent weinig tot zeer weinig vertrouwen te hebben in de lokale overheid. In het najaar van 2021 was die groep met nog eens ongeveer 10 procentpunt gegroeid. in Oost-Groningen en de Achterhoek daalde het vertrouwen het sterkst, aangejaagd door de aardbevingsproblematiek en de coronacrisis. Er zijn positieve uitzonderingen. In zuidwest-Drenthe nam het vertrouwen juist toe; in Friesland bleef het overwegend op peil.  

Enorme variatie

Er stedelijke gebieden nam het vertrouwen minder sterk af. Een negatieve uitschieter is de Zaanstreek waar de groep met weinig tot zeer weinig vertrouwen in de overheid met 20 procentpunt toenam. 'Er zal ongetwijfeld een enorme variatie zijn in de kwaliteit van de bestuurders en wat er de afgelopen jaren allemaal tot stand is gebracht', zegt politicoloog André Krouwel in Trouw. 'Als het vertrouwen in de landelijke instituties ondermijnd wordt, dan zijn de gemeenten daarvan het slachtoffer.' 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob Sabreur

Verbaast me niks, want er zijn teveel lokale politici, dieklakkeloos de opdrachten van hun landelijke collega's herhalen voor hun regio of plaats, ook al is dat helemaal niet van toepassing, dan wel totaal tegengesteld in de noden en wensen van die regio of plaats. Kijk bijvoorbeeld maar naar de draconische maatregelen, die in veel plaatsen niet nodig waren geweest.
Wat je ook veel ziet is dat er door de lokale fracties van de landelijke partijen weinig tot geen afwijkende politiek wordt bedreven, die tegen de mantra's van hun landelijke collega's in gaan. Wat Den Haag beslist, moet bijvoorbeeld Urk, Roermond of Emmen ook uitvoeren, terwijl daar een heel andere demografie en cultuur heerst.
Laat politici eindelijk weer eens luisteren naar hun achterban. Politici zijn primair volksvertegenwoordigers en secundair pas bestuurders. Luister en beargumenteer. Leg uit als iets neit kan en leg uit waarom iets zou moeten. Negeer geen tegengeluid en zet ze al helemaal niet weg als wappies of complotdenkers.

Op 7 februari 2022, 20:25

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in